Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Το Δημοτικό Σχολείο Κωσταραζίου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης ( Βίντεο)

 

Με την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του  Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Κωσταραζίου, δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά του Σχολείου, η παρακολούθηση της νέας εξαιρετικής θεατρικής παράστασης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, με τίτλο η «Αργοναυτική εκστρατεία».

Επτά ταλαντούχοι ηθοποιοί της νέας γενιάς ερμηνεύουν με πάθος είκοσι έξι ρόλους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τους μικρούς θεατές.Τρεις και τέσσερις ρόλους ο καθένας.Τον κάθε ρόλο που ερμηνεύουν τον ζούνε. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους.

Η Αργοναυτική εκστρατεία με λίγα λόγια

Ο σκοπός της Αργοναυτικής εκστρατείας ήταν να φέρουν στον βασιλιά Πελία το Χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα (Αία), η οποία βρισκόταν στο βάθος της Μαύρης Θάλασσας.
Το Χρυσόμαλλο δέρας ανήκε στο κριάρι, στο οποίο ανέβηκε ο Φρίξος, για να ξεφύγει από τον πατέρα του, βασιλιά του Ορχομενού της Βοιωτίας, και την μητριά του, που ήταν έτοιμοι να τον θυσιάσουν. Ο Φρίξος τελικά έφθασε στην αυλή του βασιλιά Αιήτη, ο οποίος τον δέχθηκε με τιμές και του έδωσε την κόρη του για γυναίκα. Όταν ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στον Δία, χάρισε το δέρμα του στον Αιήτη, ο οποίος το κρέμασε σε μια βαλανιδιά στο άλσος του Άρη και έβαλε έναν δράκοντα να το φυλά, μέρα και νύχτα.
Η αιτία της αργοναυτικής εκστρατείας ήταν η ακόλουθη: Ο βασιλιάς Πελίας της Λοκρίδας στην Θεσσαλία, είχε λάβει χρησμούς ότι θα βρει τον θάνατο από έναν απόγονο του Αιόλου και να φυλάγεται από έναν άνδρα, που θα φοράει ένα σανδάλι. Όταν ο Πελίας είδε τον Ιάσονα μπροστά του, να φοράει ένα σανδάλι μόνο στο δεξί του πόδι, για να τον απομακρύνει από κοντά του, του έδωσε εντολή να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο δέρας.
Στην εκστρατεία πήραν μέρος όλοι οι ήρωες της Ελλάδος, πενήντα τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλή. Ανάμεσα τους ήταν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Ίδας και Λυνκέας, ο Ορφέας, ο Πηλέας, ο Μελέαγρος, ο Τυδέας, ο Αμφιάραος, και η κυνηγός Αταλάντη, η μόνη γυναίκα.
Ο αρχηγός της εκστρατείας ήταν ο Ιάσονας και όταν ζήτησαν από τον Ηρακλή, ο οποίος είχε μόλις φέρει σε πέρας τον άθλο του Ερυμάνθου κάπρου, να αναλάβει την αρχηγία, δεν το δέχθηκε.
Το πλοίο για το ταξίδι, το κατασκεύασε ο Άργος, ο γιος του Φρίξου, από τον οποίον πήρε και το όνομα του, Αργώ.  Ήταν φτιαγμένο από έλατα του όρους Πηλίου, υπό την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς. Είχε πενήντα κουπιά και στην πρύμνη η Αθηνά είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από την ιερή ομιλούσα βαλανιδιά των Δοδόνων.
Απέπλευσαν από τις Παγασές, το λιμάνι της Ιωλκού. Όταν το πλοίο έφθασε στην Μυσία, ο Ύλας, ο σύντροφος του Ηρακλή χάθηκε, ενώ πήγε να φέρει νερό και ο Ηρακλής έμεινε πίσω για να τον βρει και έτσι δεν πήρε άλλο μέρος στην εκστρατεία.
Οι αργοναύτες μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν στο στόμιο του ποταμού Φάση, στην Κολχίδα.
Εκεί, ο βασιλιάς Αιήτης υποσχέθηκε να τους δώσει το χρυσόμαλλο δέρας, εάν ο Ιάσονας έσπερνε πρώτα τα εναπομένοντα δόντια του δράκοντα, τα οποία δεν είχε χρησιμοποιήσει ο Κάδμος στις Θήβες και να ζέψει τα δύο βόδια που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και είχαν ατσάλινα πόδια.
Ο Ιάσονας με την βοήθεια της Μήδειας, της κόρης του Αιήτη, η οποία τον είχε ερωτευθεί, κατάφερε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρμα. Μαζί με την Μήδεια, πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Ο Άψυρτος, ετεροθαλής αδελφός της Μήδειας, τους ακολούθησε με τον στόλο των Κόλχων αλλά έπεσε σε ενέδρα του Ιάσονα με την βοήθεια της Μήδειας και αφού τον σκότωσαν, συνέχισαν το ταξίδι τους, έπεσαν σε μια μεγάλη φουρτούνα και βρέθηκαν στην Ιταλία.
Κατά μια άλλη εκδοχή η Μήδεια πήρε μαζί της τον Άψυρτο στην Αργώ. Ο πατέρας της ανακαλύπτοντας το τολμηρό εγχείρημα της τους κατεδίωξε με τον στόλο. Όταν η Μήδεια είδε να τους πλησιάζουν, σκότωσε τον αδελφό της και αφού τον τεμάχισε,  πέταξε τα μέλη του στη θάλασσα. Ο Αιήτης προσπαθώντας να  περισυλλέξει τα κομμάτια του γιού του καθυστερούσε και έτσι κατόρθωσαν να διαφύγουν την καταδίωξη.
Τελικά ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν πίσω στην Ιωλκό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ video:

https://www.youtube.com/watch?v=8Iw0D-pB7wc

 

kostarazi news  http://kee-tzides.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: