Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Επεξεργαζόμαστε και ζωγραφίζουμε διακοσμητικές νεροκολοκύθες

 

Η Ολυμπία μας μαθαίνει πως επεξεργαζόμαστε και ζωγραφίζουμε τις διακοσμητικές νεροκολοκύθες για να τις μεταμορφώσουμε σε φωτιστικά και διακοσμητικά για το σπίτι μας.

SheBlogs.EU από Μαίρη Χαρίσκου

Αφού είδαμε στο πρώτο μέρος τα σχετικά με την καλλιέργεια και τον εξωτερικό καθαρισμό της διακοσμητικής κολοκύθας, καιρός είναι να δούμε και τη συνέχεια με το δεύτερο μέρος. Η Ολυμπία μας εξηγεί πως συνεχίζει να επεξεργάζεται τις κολοκύθες της ….

Όταν βλέπεις τις κολοκύθες καθαρές και απαλλαγμένες από τη μούχλα και την άσχημη εξωτερική επιδερμίδα τους, είναι τόσο όμορφες και απαλές σαν καλοδουλεμένο ξύλο. Η υφή και η γυαλάδα τους μοιάζει με του αυγού, αλλά η αντοχή τους είναι πια πολύ μεγάλη.

Επαναλαμβάνουμε ότι όποια έχει μαλακά ή ζαρωμένα σημεία την πετάμε γιατί έχει χαλάσει ή είναι πολύ αδύναμη για επεξεργασία.

diakosmitikes-kolotythes-1

Αφήνουμε μια-δυο μέρες την πλυμμένη κολοκύθα να στεγνώσει εντελώς η επιφάνεια της και μετά σχεδιάζουμε επάνω της αυτό που φανταστήκαμε. Μπορούμε να την ζωγραφίσουμε και να φτιάξουμε δικές μας φατσούλες ή να εφαρμόσουμε διάφορες τεχνικές όπως το ντεκουπάζ.

Με ένα λούστρο στο τέλος για να αναδείξει και να προστατέψει το χρώμα, η κολοκύθα μας θα είναι παντοτινό στολίδι.

Όμως η κολοκύθα μπορεί να γίνει πολλά περισσότερα. Κόβουμε με κοπίδια η ντρέμελ (πάντα σε καλά αεριζόμενο, ανοικτό χώρο) την κολοκύθα, δημιουργούμε και σχέδια με βούλες-τρύπες με τρυπανάκι ή σακοράφες βελόνες.

diakosmitikes-kolotythes-2

Όταν ανοίξει η κολοκύθα θα αντιμετωπίσουμε την στεγνή σαν αφρό πολυουρεθάνης και χαρτί μαζί, πούλπα της κολοκύθας και φυσικά και τα σπόρια της. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε και πιο άσχημη πούλπα αλλά δεν πειράζει, την καθαρίζουμε με κουτάλι όπως αυτό που κάνουμε μπαλάκια πατάτας ή έστω απλό κουτάλι.

Κρατάμε τα σπόρια για να ξανασπείρουμε τον επόμενο χρόνο και σημειώνουμε το σχήμα της και την χρονιά στο κουτάκι που θα τα φυλάξουμε.

diakosmitikes-kolotythes-3

Δεν καθαρίζουμε την κολοκύθα εσωτερικά με ηλεκτρικό εργαλείο γιατί δημιουργεί πολύ σκόνη, πιθανή για αλλεργίες. Αφού την καθαρίσουμε καλά με το κουτάλι, την τρίβουμε με γυαλόχαρτο, πάντα με μάσκα για την σκόνη.

diakosmitikes-kolotythes-4

Κάπου εδώ η κολοκύθα μας είναι έτοιμη να χρωματιστεί με ακρυλικά χρώματα και να γίνει ένα ονειρεμένο φωτιστικό, σπιτάκι για πουλιά, ακόμα και ονειρόσπιτο επιπλωμένο.

diakosmitikes-kolotythes-5

Ένας πολύ ωραίος τρόπος βαφής μιας καθαρής κολοκύθας είναι να την βάψετε και να την τρίψετε με μπογιά παπουτσιών! σε κανελί, καφέ η ταμπά αναδυκνύει τα όμορφα σημάδια της φύσης της.

diakosmitikes-kolotythes-6

Και κάπου εδώ τελειώσαμε, η Ολυμπία μας οδήγησε στο ταξίδι της διακοσμητικής κολοκύθας και πλέον γνωρίζετε όλα τα στάδια επεξεργασίας της ώστε να φτιάξετε τις δικές σας πανέμορφες διακοσμητικές κολοκύθες.

Καλή επιτυχία!

http://www.sheblogs.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: