Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Το εκκλησάκι της Παναγίας στο “Τρίστρατο” του όρους Γράμμος. Ένας ναΐσκος μεγάλης εθνικοθρησκευτικής σημασίας. (+ 15 Αυγούστου).


Το εκκλησάκι της Παναγίας
στο "Τρίστρατο" Γράμμου.
Επάνω στο θρυλικό όρος Γράμμος, και πιο συγκεκριμένα, στο γεωγραφικό σημείο που φέρει την ονομασία “Τρίστρατο”, βρίσκεται ένα εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην υπέρμαχο στρατηγό του έθνους μας, την Παναγία. Το εκκλησάκι αυτό αποτελεί ένα σεπτό μνημείο μεγάλης εκκλησιαστικής κι εθνικής σημασίας, καθότι, σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ανεγέρθηκε το Φθινόπωρο του μαρτυρικού έτους 1948 απ’ τους γενναίους κι ευσεβείς στρατιώτες του 592 Τάγματος Πεζικού, που πολεμούσαν τότε εκεί υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος της πατρίδας μας και της θρησκευτικής ελευθερίας των κατοίκων της.

Εκ του παραπάνω λόγου, όλοι οι εχέφρονες δημοκράτες Έλληνες, όταν διέρχονται απ’ τον εξεταζόμενο ναΐσκο στέκονται μπροστά του με ευλάβεια και προσοχή, ενθυμούνται με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη τον τιτάνιο αγώνα και τις θυσίες των ηρώων στρατιωτών μας κατά την φοβερή περίοδο του Ανταρτοπολέμου 1946 – 49, προσεύχονται για την ανάπαυση των αγνών ψυχών τους και σιγοψάλλουν το “Αιωνία η μνήμη αυτών”. (Γιώργος Τ. Αλεξίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: