Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τηλεκατευθυνόμενα ναυαγοσωστικά στις ακτές της Κρήτης.

 
Tην ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να παρουσιαστεί στο λιμανάκι της πρώην βάσης Γουρνών το πρωτοποριακό τηλεκατευθυνόμενο ναυαγοσωστικό σκάφος που θα φυλάει τις ακτές της Κρήτης

Πρόκειται για μία διεθνή εφεύρεση του 48χρονου Κρητικού ηλεκτρολόγου Μανόλη Μηναδάκη, ο οποίος, όπως λέει, φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία και να αποκτήσουν όλες οι παραλίες της χώρας μας το σωτήριο ναυαγοσωστικό σκάφος.
Ο Κρητικός πολυτεχνίτης... αποκαλύπτει στο “Έθνος” την τεχνολογική του ανακάλυψη, λέγοντας παράλληλα ότι είναι δοκιμασμένη και έχει πάρει άδεια κατοχύρωσης.
Χαρακτηριστικά του ναυαγοσωστικού
Το τηλεκατευθυνόμενο ναυαγοσωστικό σκάφος έχει μήκος 120 εκατοστά, ζυγίζει 20 κιλά και κινείται με φωτοβολταϊκά.
Έχει εμβέλεια τριών χιλιομέτρων, διαθέτει πομπό, δέκτη, αισθητήρες ανακλαστήρες, φώτα πλοήγησης, φάρο, σειρήνες, αλλά και μεγάφωνο για οδηγίες σε όσους κινδυνεύουν.
Διακρίνεται για την ασφάλεια του καθώς το σκάφος είναι αβύθιστο και αντέχει ακόμα και στα εννέα μποφόρ.
Κατευθύνεται από ειδικό ναυαγοσώστη, ο οποίος, από την παραλία, μέσω τηλεχειριστηρίου, δίνει εντολές ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να τραβήξει τους λουόμενους προς την ξηρά ή να τους μοιράσει σωσίβια.
Η σωτήρια προσφορά του σκάφους, όπως σημειώνει το δημοσίευμα στο Έθνος, εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια.
Πέρα από τις παραλίες, το ναυαγοσωστικό, σύμφωνα με τον δημιουργό του, μπορεί να χρησιμοποιείται και στα πλοία, καθώς σε ένα πιθανό ναυάγιο μπορούν να το κατεβάσουν στη θάλασσα και αυτό αμέσως να απαγκιστρώσει σωσίβια.
Η παρουσίαση θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα όπου θα γίνει επίδειξη των δυνατοτήτων του σκάφους σε συνεργασία με τη ναυαγοσωστική σχολή “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”
rethemnosnews.

http://heraklion1.blogspot.com/2011/07/blog-post_6997.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: