Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Εορτασμός Των 50 χρόνων από την Ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Νομού Καστοριάς

 

Εορτασμός Των 50 χρόνων από την Ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Νομού Καστοριάς

Λόγια γεμάτα συναισθήματα λόγια που έγιναν τραγούδι, μερικά από τα οποία στάθηκαν  αιτία  να ένωσαν πολλές ψυχές της Καστοριάς, μικρούς και μεγάλους, κομμάτι του Πόντου.

Το Σάββατο λοιπόν 17 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 7μ.μ., η Οργάνωση Ποντίων του Νομού Καστοριάς πραγματοποίησε μία ανοιχτή εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου (1961-2011) στο μεγάλο αμφιθέατρο του Α.Τ.Ε.Ι Καστοριάς.

Την πατρίδα μ' έχασα

Έκλαψα και πόνεσα

Λύουμαι κι' αροθυμώ, όι - όι

Ν' ανασπάλω κι' επορώ

Τα ταφία μ' έχασα

Ντ' έθαψα κι' ενέσπαλα

Τ' εμετέρτς αναστορώ, όι - όι

Και ‘ς σο ψυόπο μ' κουβαλώ

Εκκλησίας έρημα,

Μοναστήρεα ακάντηλα

Πόρτας και παράθυρα, όι - όι

Επέμναν ακράνοιχτα

το ρεφραίν:

Μίαν κι' άλλο ‘ς σην ζωήν μ'

Σο πεγάδι μ' σην αυλήν μ'

Νερόπον ας έπινα, όι - όι

Και τ' όμματεα μ' έπλυνα

Το πρόγραμμα της εορταστικής τελετής ξεκίνησε με ομιλία του κ. Δημάρχου της πόλης της Καστοριάς κατά συνέχεια του Βουλευτή κ. Τζηκαλάγια και τέλος του αντιπεριφερειάρχη της τοπικής περιφερικής ενότητας. Ο πρόεδρος της βουλής και βουλευτής Καστοριάς κ Πετσάλνικος που τόσα χρόνια παραβρισκόταν σχεδόν σε όλες τις δράσεις της Οργάνωσης Ποντίων Νομού Καστοριάς δεν παραβρέθηκε λόγο υποχρεώσεων και απέστειλε επιστολή ευχετήρια και απολογιστική.

«Η πατρίδα μ’ έχασε» τραγούδησαν μέλη του συλλόγου, χωρίς λύρα και όποιο άλλο όργανο συγκινώντας το ακροατήριο και δίνοντας τον λόγο στην Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών που εδρεύει στο ΑΤΕΙ Καστοριάς έχοντας ως πρωταρχικό ρόλο να ενώσει ποντίους απ’ όλη την Ελλάδα.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων νομού Καστοριάς κ. Ιωάννης Αμαραντίδης ο οποίος τόσα χρόνια εκλέγεται παμψηφεί. Ο κ. Αμαραντίδης μας έκανε μία ιστορική αναδρομή στα τότε πεπραγμένα της αιματοβαμμένης ιστορίας των ποντίων τονίζοντας πως «οι πόντιοι δεν παραδόθηκαν ποτέ, τους ξερίζωσαν» και συμπληρώνοντας πως η γενοκτονία των ποντίων πρέπει να καθίσταται ως η μεγαλύτερη εθνική εορτή, μιας και κατέχει θανάτους τόσους, ποσοστιαία περισσότερους από κάθε άλλη. Στην συνέχεια μέσα από ένα τεράστιο φωτογραφικό υλικό το οποίο μας παρουσιάστηκε έγινε και μία αναδρομή στην ιστορία του συλλόγου, των ανθρώπων που βοήθησαν, ενίσχυσαν και στελέχωσαν τα Δ.Σ, των δράσεων αλλά των στιγμών που μετέτρεψαν την οργάνωση σε οικογένεια.

Πόντιοι φίλοι τραγουδούσαν και ομόρφαιναν με τις μελωδίες τους κάθε ομιλία που πραγματοποιούταν.

Ο Καθηγητής Στάθης Πελαγίδης με την παρουσίαση του μετά τον λόγο του προέδρου, έδωσε ένα άλλο μήνυμα, ανέλυσε μία άλλη σελίδα στην ιστορία του πόντου επεξηγώντας την οικονομική ανάπτυξη που επήλθε από τους πρόσφυγες του Ελληνισμού.

Η όμορφη τελετή, έκλεισε με χορό από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου ποντίων φοιτητών στην μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας που χάσαμε πριν λίγες ημέρες.

Ακολούθησε συζήτηση και ένας πλούσιος μπουφές.

Ρεπορτάζ: Νικόλαος Κ. Βαρβέρης

orizontes press

Δεν υπάρχουν σχόλια: