Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο εξοπλισμός της Τουρκίας έχει στόχο ελληνικά εδάφη

 

Η κατασκευαζόμενη αντιαρματική τάφρος στον Έβρο έχει ενοχλήσει αφάνταστα τους Τούρκους. Δεν το είχαν προβλέψει, με αποτέλεσμα τα γεφυροφόρα άρματα τύπου Μ-48 των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι μεν σχεδιασμένα για να περνούν τάφρους, όπως επίσης και το σύστημα «Σαμούρ» -που παράγεται από την εταιρία FNSS- να βοηθά σημαντικά στην υπερπήδηση τέτοιου είδους εμποδίων, αλλά σκόνταψαν σε μια μικρή λεπτομέρεια.

Το πλάτος της τάφρου σχεδιάστηκε στα 30 μ., ενώ τα «Σαμούρ» έχουν άνοιγμα 26 μέτρων. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι η κινητή πλωτή γέφυρα εφόδου «Σαμούρ», που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε πλήρως από Τούρκους μηχανικούς, κάνει τα ποτάμια να μην αποτελούν εμπόδιο για τα άρματα και τα θωρακισμένα οχήματα. Όχι όμως και τάφρους με μεγαλύτερο πλάτος.

Γι’ αυτό «γκρινιάζουν» και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Askerhaber (TourkikaNea): «Πηγές από τις τουρκικές ΕΔ παρομοίασαν την προσπάθεια της Ελλάδας με το Σινικό Τείχος της Κίνας και τόνισαν πως δεν θα ωφελήσει καθόλου». Τον Έβρο μπορούν να το γεφυρώσουν, με την προϋπόθεση να μη υπάρχει στρατός απέναντι, αλλά την τάφρο όχι.

Εκτός από τα συστήματα ταχείας ζεύξης ποταμών, η Άγκυρα προμηθεύεται κατεπειγόντως 12 ελικόπτερα αεραποβάσεων, φωτογραφίζοντας ξανά πόσο πολύ σκέφτεται ακραία ενδεχόμενα σε βάρος της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, η Άγκυρα προχωρά στην προμήθεια 12 ελικοπτέρων γενικής χρήσης για τον εξοπλισμό του μεγασκάφους ελέγχου και συντονισμού αποβάσεων LPD.

Το μεγασκάφος που πρόκειται να ναυπηγήσει η Τουρκία φυσικά δεν προορίζεται για το Κουρδιστάν, αλλά για τα ελληνικά νησιά. Το πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο πάσης φύσεως αεροναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και για τον έλεγχο και διοίκηση του τουρκικού Ναυτικού στην Αν. Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα νέο διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό της απόκτησης 24 ελικοπτέρων S-70 B2 ASW Seahawk.

Όπως γράφει το “elkeda”, τα νέα αυτά ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά από το νέο ελικοπτεροφόρο το οποίο η Τουρκία θα έχει αποκτήσει μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας και από τα λοιπά πέντε αποβατικά πλοία LST του τουρκικού Ναυτικού. Είναι ειδικής διαμόρφωσης για να μπορούν να επιχειρούν από πλοία μεταφέροντας στρατιώτες και υλικό σε αποβατικές επιχειρήσεις ή αποστολές περιπολιών και νηοψιών.

Πρόκειται για προμήθεια με καθαρά επιθετικούς σκοπούς κατά της Ελλάδας, ανάλογη με αυτή της προμήθειας γεφυρών ταχείας ζεύξεως υδάτινων κωλυμάτων, ακτοδρόμων διάβασης αρμάτων από υδάτινα κωλύματα κλπ., για την ζεύξη του ποταμού Έβρου. Η μεθοδικότητα της δημιουργίας αυτής της δύναμης, πραγματικά αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για κυριαρχία στις θάλασσες που την περιβάλλουν και των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται σε αυτές, σύμφωνα με το δόγμα όπως αυτό εκφράστηκε από το Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Οζκιόκ, το 2005.

Παράλληλα, αναγγέλθηκε και η προμήθεια 40 συστημάτων ακτοδρόμων βαρέως τύπου από τη Μεγάλη Βρετανία, με το σύνολο τους να τίθεται σε υπηρεσία όχι κάπου στα νοτιοανατολικά σύνορα, όπου μαίνονται οι μάχες με τους Κούρδους του ΡΚΚ, αλλά στην Ανατολική Θράκη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Πρόκειται για συστήματα τα οποία μπορούν να αντέξουν βάρος οχήματος μέχρι και 70 τόνων, ακόμα και σε μαλακό έδαφος -όπως είναι, για παράδειγμα, η όχθη ενός ποταμού ή ακόμη και η ακτή ενός νησιού-, φέρονται επί βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων και χαρακτηρίζονται από την ευκολία χρήσης τους χάρη στο απλό και λειτουργικό σύστημα στρώσης που τα φορτηγά διαθέτουν.

Οι συγκεκριμένοι ακτόδρομοι αποτελούν σαφώς επιθετικό όπλο, το οποίο, σε συνδυασμό με τις 52 αμφίβιες γέφυρες τύπου «Σαμούρ» FNSS, οι παραδόσεις των οποίων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στη μεθόριο του Έβρου.

Οι Έλληνες επιτελείς έχουν τοποθετήσει τις παραπάνω παραγγελίες στο μικροσκόπιο τους, θεωρώντας πως ο τουρκικός στρατός «ενισχύει υπερβολικά» τις δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στην προετοιμασία του εδάφους για την ανάπτυξη και τη μεταφορά αρμάτων μάχης ή άλλων, βαρέως τύπου οχημάτων από τη μία όχθη του ποταμού Έβρου στην άλλη.
Ο Μακεδών

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: