Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΓΙΕΡ, ένα φορτηγό δεκάδες αναμνήσεις

 

Αρκετοί από εμάς έχουμε φυλαγμένη, στο χρονοντούλαπο των αναμνήσεων μία ιστορία που εμπλέκεται το θρυλικό φορτηγό με το μεγαλοπρεπές όνομα «ΣΤΑΓΙΕΡ». Ένα φορτηγό συνυφασμένο με την σύγχρονη ιστορία του ελληνικού στρατού. Κατάφερε να γίνει γνωστό για τα εκατομμύρια χιλιόμετρα που η μηχανή του ήταν ικανή να γράψει, για τις τεράστιες αντοχές του αλλά και τις πολυάριθμες παραξενιές του.

Δεν είχα την τύχη να οδηγήσω ποτέ τη ζωντανή ιστορία του ελληνικού στρατού, έχω ακούσει όμως πολλά γι αυτήν. Πέραν των βασικών χαρακτηριστικών που έφεραν όλα τα ΣΤΑΓΙΕΡ, 5τάχητα με μηχανικό κιβώτιο, 120 -170hp και 10100-12.000kg μεικτό βάρος, θεωρώ πως κάθε ΣΤΑΓΙΕΡ είχε τα δικά του χαρακτηριστικά που το έκαναν μοναδικό. Το καθένα ήθελε το δικό του χειρισμό. Φίλος που είχε την τιμή να οδηγήσει ΣΤΑΓΙΕΡ όσο υπηρετούσε στη Ξάνθη μου περιέγραφε με ποια μέθοδο έμπαινε η πέμπτη, άλλος που οδήγησε στη Λήμνο θυμάται ότι ίδρωνε για να καταφέρει να στρίψει. Μου έχουν αφηγηθεί και ιστορία για ένα ΣΤΑΓΙΕΡ που ήθελε ειδική μεταχείριση για να πάρει μπρος.

Τα ΣΤΑΓΙΕΡ όμως, πέραν των παραξενιών τους, κουβαλάνε μαζί τους μια πραγματικά μεγάλη ιστορία. Είναι αυστριακής προέλευσης και προήλθαν από την εταιρεία «Josef und Franz Werndl & Co» η οποία μέχρι το 1864 κατασκεύαζε τουφέκια. Το 1924 μετονομάστηκε σε "Steyr-Werke AG" ενώ το 1990, διαιρέθηκε σε διάφορες επιμέρους επιχειρήσεις. Έχει δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή φορτηγών, τρακτέρ, αυτοκίνητων, όπλων, ρουλεμάν και ποδηλάτων. Σήμερα η «Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug GmbH» όπως πλέον έχει μετονομαστεί ασχολείται με την κατασκευή ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

Τα ΣΤΑΓΙΕΡ του ελληνικού στρατού (Steyr 680M ή Στάγιερ Μάραθων) κατασκευάζονταν το διάστημα 1972-1987 από την ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ (σημερινή ΕΛΒΟ).  

παροπλισμένο ΣΤΑΓΙΕΡ του ελληνικού στρατού

http://trucking.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: