Κάρο και σαμάρι σε κήπο
Λίγα λόγια για τα Ελληνικά άλογα
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ατέλειωτες ώρες για την ιστορία των Ελληνικών φυλών αλόγων από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα. Ατέλειωτες ώρες επίσης θα χρειάζονταν για να αναλύσουμε κάθε του χρήση και κάθε λεπτομέρεια παραθέτοντας ιστορικά γεγονότα από τότε που ήταν η βασική κινητήρια δύναμη σε περιόδους ειρήνης και πολέμου. Μια πολύ σύντομη ανασκόπηση ίσως βοηθήσει για να αφυπνίσει την αγάπη και την ανάγκη για την διάδοση και διάσωση των
γηγενών φυλών
Ο Ελληνικός ίππος συντρόφευσε τους Έλληνες των αρχαίων χρόνων σε κάθε τους ανάγκη. Αυτές οι ανάγκες ήταν εκστρατευτικές, αθλητικές οπότε και το υπερήφανο τετράποδο θηλαστικό άλλαζε ρόλους. Πότε ήταν εκστρατευτική μηχανή και άλλες φορές Ολυμπιακός αθλητής γράφοντας ανεξίτηλα γράμματα στην Ελληνική και παγκόσμια ιστορία μαζί με τον Έλληνα ιππέα σύντροφό του. Η άμεση σχέση εξάρτησης φτάνει μέχρι και το ηρωικό έπος του ΄40 περίπου συμβάλλοντας καθοριστικά στην νικηφόρα έκβαση του Ελληνοιταλλικού πολέμου στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου. Από εκεί και πέρα είναι ο βασικός σύντροφος και πιστός βοηθός του Ελληνικού νοικοκυριού μέχρι που αντικαταστάθηκε σιγά – σιγά από τα πρώτα τρακτέρ και αυτοκίνητα. Αυτή η παράλληλη πορεία μέσα στους αιώνες είναι από μόνη της απόδειξη της αντοχής του, της χρησιμότητας του, της πολύ καλής συνεργασία του και της οικονομικής του συνεισφοράς. Χιλιάδες άλογα κυρίως Ελληνικών φυλών ΄΄ αποσύρθηκαν ΄΄ από την χώρα που μεγαλούργησαν για τις αγορές κρεάτων της Ιταλίας κυρίως, με πολύ χαμηλό αντίτιμο ή και εξευτελιστικό κάποιες φορές χάριν στην νέα τεχνολογία που υποσχόταν πολλά εκείνη την εποχή όπως και έδωσε πολλά. Το ίδιο συνέβη και με τα μουλάρια και τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια. Όσο για τα αγροτικά – γεωργικά εργαλεία των αλόγων και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους, και εκείνα ακολούθησαν την ίδια διαδικασία. Έγιναν σίδερο σε κάποιες μάντρες. Κάποια άλλα εργαλεία φυλάχτηκαν για να στολίζουν σημεία των κήπων και αυτό είναι το ελάχιστο αλλά είναι και παρήγορο.
Μαζί με τα τελευταία εργαλεία που πετάχτηκαν όπως άροτρα, σβάρνες κ.λ.π χάθηκε και ένα τεράστιο κεφάλαιο της νεοελληνικής μας ιστορίας. Ήταν οδυνηρό να δουλεύει κανείς με αυτά τα εργαλεία και αυτές τις μεθόδους αλλά πιο οδυνηρό είναι να έχεις ένα σχολείο ολόκληρο εμπρός από ένα άλογο, ένα μουλάρι και μια αγελάδα και να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τα νεαρά παιδιά πιο είναι τι. Αγροτικό μουσείο, μουσείο γης , μουσείο υποειδών , αγροτική παράδοση της Ελλάδας, παραδοσιακές καλλιέργειες με παραδοσιακά μέσα στην Ελλάδα είναι μερικά από τα ονόματα που μπέρδεψαν την Ελληνική πολιτεία και τους διάφορους άρχοντες και για αυτό δεν αποφάσισαν να κάνουν κάτι, διαφορετικά αν ήταν μόνο ένα όνομα που θα μπορούσαν να δώσουν θα το είχαν κάνει.
Το μεράκι του Έλληνα ο κύριος λόγος διάσωσης.
Ότι έμεινε από αυτές τις φυλές αλόγων και από όλο αυτόν τον τεράστιο εξοπλισμό τους τον έχουν λίγοι σύλλογοι , λίγα λαογραφικά μουσεία μερικών τετραγωνικών μέτρων και λίγοι μερακλήδες. Μπράβο σε κάθε τέτοια προσπάθεια!!!!
Οι παραδοσιακοί εκτροφείς Ελληνικών φυλών αλόγων τα εκτρέφουν κυρίως από οικογενειακή παράδοση και από μεράκι σεβόμενοι την ιστορική τους συνεισφορά. Άλλοι τα εκτρέφουν κατά μικρές αγέλες σε μικρές παραδοσιακές αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως μοναδικό εναλλακτικό μέσο μεταφοράς φορτίων σε δύσβατα Ελληνικά βουνά και δάση. Πέρα από αυτή την σχετικά ήπια πλέον χρήση που προαναφέρω , οργανωμένα συνήθως μέσα από παραδοσιακούς ιππικούς συλλόγους τα καμαρώνουν ιδιοκτήτες και κοινό όταν στολισμένα λαμβάνουν μέρος σε παραδοσιακές θρησκευτικές γιορτές, ιστορικές πορείες, ελεύθερη ιππασία, ιππικές εκδηλώσεις και αναβιώσεις εθίμων. Μια κατηγορία ίππων έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των ιδιοκτητών τους και ίσως τους πιο φανατικούς οπαδούς. Δεν είναι άλλη από τα Ι.Ε.Β (Ίππους Ειδικού Βηματισμού) ή πλαγιοβαδιστές όπως τους αναφέρουν οι επιστήμονες του είδους που ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο βηματισμό τους, την εξαιρετική αντοχή τους, το νεύρο τους σε κάθε κίνηση και προπάντων την ξεκούραστη και ταχύτατη μεταφορά του αναβάτη σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι επιλογές
Μπορεί κάποιος αναγνώστης να μην είναι Έλληνας , να μην του λέει κάτι η ιστορία μας ή να μην των συγκινούν αυτού του είδους τα άλογα. Στην αγορά υπάρχουν τα πάντα . Δεν είναι κακό να επιλέξει μια άλλη φυλή εφόσον ενημερωθεί σωστά. Δεν υπάρχει άλογο κατά την γνώμη μου που να μην είναι όμορφο και καμία φυλή από όλες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο που να μην έχει την δική της χάρη και την δική της χρησιμότητα. Θα μπορούσα να πω ότι κάθε φίλος του αλόγου που έχει χώρο και μπορεί να διαθέσει λίγο χρόνο καθημερινά για την φροντίδα του δεν θα χάσει τολμώντας να κάνει μια έρευνα αγορά και τελικά να αποκτήσει ένα άλογο. Η απόφαση όμως πρέπει να έρθει μετά από πολύ ενημέρωση και σκέψη. Όλα θα πρέπει να εξεταστούν πάρα πολύ καλά για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους με βασικό γνώμονα τον λόγο για τον οποίο το θέλουμε.
Το κόστος για την αγορά ενός αλόγου είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τον χώρο του που θα πρέπει να φτιάξουμε για να είναι προστατευμένο και ασφαλή, τον εξοπλισμό που θα πρέπει να πάρουμε τόσο για το άλογο όσο και για να μπορούμε να είμαστε ασφαλής ιππεύοντας. Σημαντικό κομμάτι είναι και η γνώση που πρέπει να αποκτήσουμε για την φροντίδα του αλλά και για την ιππασία. Υπάρχουν δάσκαλοι ιππασίας διπλωματούχοι και εφόσον κάνουμε και εκεί μια σχετική έρευνα θα πρέπει να επιλέξουμε και να εμπιστευθούμε τον καλύτερο. Κάποιος ιππικός σύλλογος από του πολλούς ευτυχώς που υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλη την χώρα θα μας βοηθήσει αν χρειαστούμε πληροφορίες ή και οδηγίες.
Επίσης προτείνω η έρευνα αγοράς να ξεκινήσει από Έλληνες κατασκευαστές εξοπλισμού που είναι και πολύ καλοί αλλά χρειάζονται και υποστήριξη ειδικά αυτές τις εποχές που είναι δύσκολες για όλους μας. Ανάλογα με τον λόγο που θέλουμε το άλογο θα επιλέξουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Κόστος
Όλα όσα αφορούν στο κόστος σχετικά με το άλογο και θα πρέπει να γίνουν κάποια έξοδα, θα πρέπει να προϋπολογιστούν καλά και να ιεραρχηθούν. Δεν είναι απαραίτητο να περάσουμε ξαφνικά στην αγορά του αλόγου και όλων των απαραιτήτων αλλά να χωρίσουμε σε κατηγορίες τον εξοπλισμό (που είναι χωρισμένος από τους ειδικούς του είδους) και με πρόγραμμα να προχωρήσουμε ανάλογα τις δυνατότητες μας. Ενδεικτικά αναφέρω οτι είναι πολύ πιο εύκολο να αποφασίσει και να κάνει μια αγορά αλόγου κάποιος που έχει μεγάλα ζώα σε ένα αγρόκτημα παρά αν ξεκινήσει από το μηδέν. Κλείνοντας αυτή την παράγραφο θα ήθελα να επηρεάσω και πάλι την επιλογή μας ακόμα και ως προς το κόστος διαβίωσης του αλόγου. Εδώ τα Ελληνικά άλογα έρχονται σχεδόν τελευταία στον κατάλογο του κόστους διαβίωσης των διαφόρων φυλών από όλο τον κόσμο. Λιτοδίαιτα , ανθεκτικά στις κλιματικές συνθήκες της πατρίδας μας με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δυνατά πόδια και οπλές.
<< Απόσβεση κόστους>>
Από την σχετικά μικρή εμπειρία που έχω νομίζω οτι αξίζει τον κόπο να αρχίσουμε να ψάχνουμε την αγορά γύρω από το άλογο γιατί οι συγκινήσεις και η χαρά που μας δίνει το ζωντανό ξεκινώντας από την παρουσία του και μόνο στο αγρόκτημα, την καθημερινή φροντίδα του μέχρι την ελεύθερη ή γιατί όχι και την αγωνιστική ιππασία είναι πάρα πολύ μεγάλες και ανεξάντλητες. Μια τρομερά μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει το άλογο και την αξιοποιούν οι ειδικοί, είναι η θεραπευτική ιππασία. Τρομερά μεγάλη και θετική είναι η επίδραση του αλόγου σε ΑΜΕΑ.
Όσον αφορά στην απόσβεση κόστους υπάρχουν τρόποι να γίνει η απόσβεση που θα τους περιγράφουμε κατά διαστήματα και ελπίζω να μην χρειαστούν ποτέ.
Ελπίζω να έδωσα μια εικόνα στους φίλους του blog σχετικά με το άλογο και αν χρειαστούν βοήθεια ή απαντήσεις σε ερωτήματα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Οπωσδήποτε θα βοηθήσουμε με οδηγίες και σχεδιαγράμματα σε ότι κατασκευή χρειαστεί για να μειωθεί το κόστος στην περίπτωση που αποφασίσουμε να πάρουμε ένα άλογο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου