Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι Καστοριάς

 

Η υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι Καστοριάς

23.000 τόμοι βιβλίων και ηλεκτρονικό αναγνωστήριo

Αξιοζήλευτη για πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι η βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Καστοριάς η οποία λειτουργεί σε έναν υπερσύγχρονο χώρο 560 τετραγωνικών μέτρων στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.

Με ένα έντυπο υλικό που ανέρχεται στους 23.000 τόμους βιβλίων, 600 τόμους βιβλιοδετημένων περιοδικών, 1.600 περίπου πτυχιακές εργασίες και συνδρομή 60 τίτλων έντυπων περιοδικών καλύπτει τις ανάγκες έγκυρης και επιστημονικά ελεγμένης πληροφόρησης της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τριών τμημάτων.

«Σε κάποιες θεματικές ενότητες η βιβλιογραφική πληρότητα είναι τέτοια που η βιβλιοθήκη μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις βιβλιοθήκες μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Πάτρα και άλλου», δήλωσε ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης, Αθανάσιος Μπούρτσος, επισημαίνοντας πως μέσω ενός δικτύου διαδανεισμού πολλές από αυτές τις βιβλιοθήκες ζητούν υλικό από το ΤΕΙ Καστοριάς.

Σε ένα άνετο αναγνωστήριο 80 θέσεων οι φοιτητές μπορούν να μελετήσουν τα επιστημονικά πεδία τα οποία τους ενδιαφέρουν, ενώ επιπλέον δυνατότητες ενημέρωσης παρέχονται από το σύγχρονο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο 50 θέσεων που τους επιτρέπει να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της βιβλιοθήκης και να αντλήσουν πληροφορίες από της ψηφιακές συλλογές που έχουν δημιουργηθεί εστιασμένες σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα.

Επιπλέον, υπάρχει ένα κλειστό βιβλιοστάσιο με σύγχρονο εξοπλισμό και συρόμενους βιβλιοστάτες όπου στεγάζονται οι ηλεκτρονικές μορφές των πτυχιακών εργασιών και τα πολλαπλά εγχειρίδια, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται. «Η βιβλιοθήκη μας θέλησε να δώσει έναν σύγχρονο χαρακτήρα στις υπηρεσίες της γι’ αυτό και εξέλιξε το σύστημα της, το υλικό της και τον εξοπλισμό της ώστε να αποτελεί μια ιδιαίτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη με έγκυρη και επιστημονικά ελεγμένη πληροφόρηση που μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τις άλλες βιβλιοθήκες των μεγάλων πανεπιστημίων», σχολίασε ο κ. Μπούρτσος.

Η βιβλιοθήκη του ΤΕΙ είναι ανοικτή και στο ευρύ κοινό της περιοχής με το οποίο έρχεται σε επαφή μέσα από τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, ενώ λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. «Η απασχόληση ενός συμβασιούχου μας επιτρέπει ένα διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Επειδή υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης, όταν λήξει η σύμβαση του τρίτου ατόμου θα αναγκαστούμε να λειτουργούμε μονάχα τις πρωινές ώρες».

Δυστυχώς, όμως, εκτός από τα προβλήματα του προσωπικού η βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Καστοριάς έχει να αντιμετωπίσει και την χαμηλή χρηματοδότηση καθώς σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν περικοπεί οι πόροι από την κεντρική εξουσία.

Μαριγώ Αναγνωστοπούλου

http://www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: