Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Εγένετο πανελλήνιος σύλλογος μανιταρόφιλων με έδρα την Καστοριά

 

Εκεί, συγκροτήθηκε Πανελλήνιος Σύλλογος Μανιταρόφιλων, με Πρόεδρο τον Έλληνα «γκουρού» των μανιταριών, τον Γιώργο Κωνσταντινίδη. Τον άνθρωπο που παρακίνησε με το ενδιαφέρον του και την μεγάλη του αγάπη στα μανιτάρια, κι άλλους μανιταρόφιλους και τους «ξεκλείδωσε», για να οργανωθούν και να ερευνήσουν και να ψάξουν τα μυστικά αυτού του μύκητα.
Στους στόχους του νέου συλλόγου είναι η ίδρυση και η λειτουργία μιας Τράπεζας δειγμάτων μανιταριών, μια και αρκετοί από τους συλλέκτες που μετράνε αρκετά χρόνια σε συλλόγους, διατηρούσαν ιδιωτικές συλλογές στα σπίτια τους. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντινίδης ανακάλυψε ένα νέο μανιτάρι, για το οποίο όταν ο ειδικός μυκητολόγος του ζήτησε να το ονοματίσει (σ.σ. συνήθως δίνουν το όνομα αυτού που το ανακάλυψε), ωστόσο, ο κ. Κωνσταντινίδης έδωσε το όνομα Χελένικουμ.
Η έδρα κατά πάσα πιθανότητα του συλλόγου θα είναι η Καστοριά, μια και διαθέτει και κτίριο και υποδομές. Τον Γιώργο Κωνσταντινίδη τον συναντήσαμε στο Δασικό Χωριό του Ερύμανθου της Ξάνθης, στο πλαίσιο της 7ης Πανελλήνιας Φθινοπωρινής Συνάντησης Μανιταρόφιλων, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Κωνσταντινίδης, είπε το εξής εύστοχο: «Αν είναι δυνατόν αυτή η χώρα να βρίσκεται σε κρίση, όταν το καθετί γύρω της είναι πλούτος! Καταφέραμε να μετατρέψουμε τον παράδεισο σε κόλαση...»
Τα μανιτάρια διαδραματίζουν ένα τεράστιο ρόλο στη Φύση! Είναι ο καλύτερος αποικοδομητής της Φύσης, καθώς απορροφά όλη την νεκρή οργανική της ύλη, ανακουφίζοντάς την από περιττά στοιχεία και ουσίες. Στην ουσία τα μανιτάρια είναι οι μύκητες που κάνουν την ανακύκλωση στη Φύση, συνδέοντας το ζωΐκό με το φυτικό βασίλειο. Δεν πρέπει να κλωτσάμε τα μανιτάρια, ούτε να καταστρέφουμε ακόμα και αυτά που είναι τοξικά και δηλητηριώδη, καθώς κι αυτά έχουν το ρόλο τους στη Φύση, για την οποία ο Θεός έχει προνοήσει τα πάντα.
Αναλύοντας το θέμα μανιτάρια ο κ. Κωνσταντινίδης προσπάθησε κι από αυτή την εισήγησή του, να επιστήσει την προσοχή στους συλλέκτες, ειδικά τους αρχάριους, πάνω στο ζήτημα ποια μανιτάρια μαζεύουμε. «Στη Φύση υπάρχουν περίπου 7.000 μανιτάρια! Από αυτά τα 30 είναι δηλητηριώδη και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Η έννοια της συγκρότησης των συλλόγων των μανιταρόφιλων, είχε και αυτό το σκοπό: Να γνωρίσουμε τα μανιτάρια και να εξαλείψουμε τους θανάτους συνανθρώπων μας, οι οποίοι από άγνοια, έχασαν άδικα τη ζωή τους».

http://oladeka.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: