Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Σε συναγερμό οι υγειονομικές υπηρεσίες (αναλυτικό ρεπορτάζ)

 

Μετά από 25 χρόνια επανεμφανίστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης

           Σύσκεψη με αντικείμενο τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, ώστε να δημιουργηθεί φραγμός εξάπλωσης της λύσσας, σε άγρια αλλά και οικόσιτα ζώα, δεσποζόμενα και κυρίως αδέσποτα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Π.Ε. Καστοριάς.

Να υπογραμμιστεί ότι προ λίγων ημερών στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοΐου εμφανίστηκε μια αλεπού, η οποία επιτέθηκε σε σκύλο. Οι κάτοικοι καταδίωξαν το ζώο και το σκότωσαν, ενώ κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έστειλε το κουφάρι για εξετάσεις και βρέθηκε θετικό στον ιό της λύσσας. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες όλων των Περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας, καθώς μετά από 25 χρόνια επανεμφανίστηκε κρούσμα λύσσας στην περιοχή μας.

Οι κτηνοτρόφοι κα οι κυνηγοί πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην πρόληψη

Στη συνάντηση στη Π.Ε. Καστοριάς, για να παρθούν κάποια μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ιού παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς, κ.κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, Πασχάλης Χαρούμενος, εκπρόσωποι των Δήμων, κτηνοτροφικοί σύλλογοι, ιδιώτες κτηνίατροι, κυνηγητικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Καλλιστώ), υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Υγείας και Δασών και ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Η κτηνιατρική υπηρεσία Καστοριάς κατά την εισήγησή της αναφέρθηκε στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα που προσβάλλονται από τον ιό της λύσσας και συνέστησε, πρωτίστως, την προσοχή στους κτηνοτρόφους και κυνηγούς για τον υποχρεωτικό αντιλυσσικό εμβολιασμό όλων των ποιμενικών και κυνηγητικών σκύλων, σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας.

Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κατοικίδιων ζώων, όπως αναφέρθηκε, ο εμβολιασμός κατά της λύσσας γίνεται με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, ως αναπόσπαστο μέρος του βασικού εμβολιακού – προληπτικού προγράμματος.

Ακόμη, τονίστηκε ότι το πρώτο κύριο σύμπτωμα που παρατηρείται στα ζώα που έχουν προσβληθεί από το ιό και θα πρέπει να θορυβήσει έναν ιδιοκτήτη, είναι η αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του, όπως απρόκλητη επιθετικότητα, υπερβολική σιελόρροια, άρνηση φαγητού-νερού ή το άκρως αντίθετο δηλ. το ζώο να είναι πολύ πράο και ήρεμο.

Επιπλέον, συζητήθηκε η απαραίτητη σύσταση συνεργείων περισυλλογής των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους για να μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς επίσης και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ομάδων πληθυσμού υψηλού κινδύνου (κτηνίατροι, θηροφύλακες, κλπ).

Οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν τις κατευθυντήριες οδηγίες

Καθησυχαστικός για το εν λογο συμβάν φάνηκε ο γιατρός του νοσοκομείου Καστοριάς, κ. Μάριος Τζάμαλης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί, καθώς όπως είπε, τα κρούσματα είναι πολύ σπάνια και έχουν να εμφανισθούν στην  περιοχή μας εδώ και  50 χρόνια. «Εάν δεν γίνει πρόληψη μπορεί κανείς να πει ότι είναι θανατηφόρα», τόνισε. Η μετάδοση επισήμανε όμως γίνεται μόνο από δάγκωμα ζώου μολυσμένου από τη λύσσα σε άνθρωπο. Δεν μεταδίδεται, όπως υποστήριξε από άνθρωπο σε άνθρωπο ή με άλλο τρόπο. Οπότε, πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση ώστε ένα ύποπτο κρούσμα ή ένα ύποπτο δάγκωμα να τύχει της κατάλληλης φροντίδας.

«Δεν υπήρξαν ποτέ επιδημίες ή μεγάλες επιπτώσεις. Οσον αφορά τωρα στα κρούσματα αναφέρονται πολύ παλιότερα και σποραδικά χωρίς να επηρεάζουν το γενικό πληθυσμό για να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», εξήγησε ο επιστήμονας. Τέλος, πρόσθεσε ότι πρέπει να  ενημερωθούν οι άνθρωποι που έχουν κυνηγετικά σκυλιά, οι κτηνοτρόφοι, κλπ. «Όποιος ασχολείται με ζώα πρέπει να φροντίσει να τα εμβολιάσει και να εντοπίσει ζώα που είναι ύποπτα ή έχουν κάποια συμπτώματα, ενώ το μέσο μετάδοσης του ιού είναι το σάλιο», κατέληξε.

Συμπτώματα -παράλυση της κάτω γνάθου με αποτέλεσμα να πέφτει η γλώσσα έξω και να υπάρχει έντονη σιελόρροια

«Οι κτηνοτρόφοι κα οι κυνηγοί πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην πρόληψη. Κρούσματα λύσσας υπήρχαν στα βόρεια σύνορά μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ήρθε από κάπου αλλού και από εκεί εμφανίστηκε σε άγριο ζώο, σε αλεπού. Το αν θα επεκταθεί ή όχι δε μπορούμε να το ξέρουμε και να είμαστε κάθετοι. Προσπαθούμε όμως να το σταματήσουμε», δήλωσε από την μεριά του, ο κτηνίατρος της ΠΈ Καστοριάς, κ. Ιορδάνης Αντωνιάδης.

Όπως εξήγησε ο  κ. Αντωνιάδης, τα ζώα τα οποία είναι ευαίσθητα στη νόσο αυτή, είναι ο σκύλος, τα άγρια σαρκοφάγα, τα θηλαστικά βοοειδή, τα αιγοπρόβατα κι οι χοίροι. Περισσότερο βέβαια τα άγρια. Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να παρατηρήσει κάποιος σε πρώτη φάση είναι μια ευαισθησία των ζώων, η οποία είναι πολύ ενεργητική. Δηλαδή, ευερέθιστο, νευρικό, επιθετικό, ή και το αντίστροφο, να είναι πολύ ήρεμο, δηλαδή, να βρει κάποιος κυνηγός κάποιον λύκο και ο λύκος να είναι τόσο τρυφερός που να νομίζει ότι είναι σκυλάκι του σπιτιού. Αυτές οι αλλαγές της ψυχοσύνθεσης είναι ένα σημείο που πρέπει να το προσέξει κάποιος.

Το επόμενο στάδιο είναι όταν αρχίζει η μεγάλη ευερεθιστότητα, που παρατηρούνται σπασμοί στον φάρυγγα και σε άλλους μυς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν έχουμε τον σπασμό του φάρυγγα και το ζώο θέλει να πάει να πιει νερό, αλλά δε μπορεί και παλιότερα το θεωρούσαν αυτό ως υδροφοβία, ενώ, αντίθετα δεν είναι υδροφοβία, είναι ο σπασμός του φάρυγγα ο οποίος δεν αφήνει το ζώο να καταπιεί το νερό και μετά περνάμε στα παραλυτικά συμπτώματα που εκεί έχουμε παράλυση της κάτω γνάθου με αποτέλεσμα να πέφτει η γλώσσα έξω και να τρέχουν άφθονα σάλια. Αυτά όμως θα τα παρατηρήσουμε στα τελικά στάδια. Και εν συνεχεία επέρχεται ο θάνατος, εξήγησε ο κτηνίατρος, σχετικά με τα συμπτώματα αυτής της νόσου .

«Η πρόληψη είναι σημαντική. Ήδη έχουν γίνει κάποιες ενημερώσεις και θεωρήσαμε απαραίτητη τη σημερινή σύσκεψη, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν τις κατευθυντήριες οδηγίες από τους αρμόδιους στα πλαίσια της ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του ιού», είπε καταλήγοντας ο αντιπεριφετριάρχης, της Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββοπουλος.

Τέλος, οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει ζώα με «περίεργη συμπεριφορά» ζωντανά ή νεκρά, όπως σκύλους, γάτες, αγελαία/ημιάγρια βοοειδή, πρόβατα/αίγες, αλεπούδες, λύκους, τσακάλια, κουνάβια, νυφίτσες, ασβούς, νυχτερίδες, αγριόχοιρους κ.λπ, θα πρέπει να  επικοινωνήσει άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς, για την παραλαβή του δείγματος και τον περαιτέρω απαραίτητο κλινικό έλεγχο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη “ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ” που κυκλοφορεί

το διαβάσαμε εδώ:http://fouit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: