Θετική η ανταπόκριση του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου
Ιδιαίτερες στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας χάρισε στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους το δρώμενο της «Αναπαράστασης από την απελευθέρωση της
Χρούπιστας» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ορεστίδος για την εκατονταετηρίδα.
Εθελοντές διαφόρων ηλικιών, χορωδίες και καβαλάρηδες υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου και τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξανδρου Μιχαήλ μετέφεραν, με μια ποιητική διάθεση, ιστορικά γεγονότα του 1912 στο σήμερα, καταδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη αξία της ελευθερίας.
Η επιτυχία της αναπαράστασης ανήκει στους ίδιους τους συντελεστές της, καθώς για ακόμη μια φορά απέδειξαν εμπράκτως τη σημασία του εθελοντισμού και της συνεργασίας. Ο Δήμος Ορεστίδος, λοιπόν, θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι είτε επί σκηνής είτε εκτός σκηνής προσέφεραν τον πολύτιμο χρόνο τους, αγκαλιάζοντας την ιδέα της συλλογικότητας.
Συντελεστές:
- Φιλαρμονική Δήμου Ορεστίδος
- Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ»
- Παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Άργους Ορεστικού
- Χορωδία του 1ου και 2ου Γυμνασίου Άργους Ορεστικού
- Καβαλάρηδες από το Δήμο Ορεστίδος και το Δήμο Καστοριάς
- Πολίτες εθελοντές
- Ηθοποιός: Ελένη Τσαδήλα
- Διεύθυνση Χορωδιών: Ρίτσα Γκάγκα
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Τούφα
- Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Ιδιαίτερη χροιά στη χθεσινή επετειακή ημέρα έδωσαν οι καβαλάρηδες, οι οποίοι ήδη από νωρίς το πρωί “ξεχύθηκαν” στις γειτονιές του Άργους Ορεστικού προμηνύοντας την απελευθέρωση, ενώ αργά το απόγευμα το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης πλημμύρισε με κόσμο που ήρθε να απολαύσει χορευτικά τμήματα διαφόρων συλλόγων του Δήμου.
Το τριήμερο της 11ης Νοεμβρίου συνοδεύτηκε και από άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες επίσης ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε Έκθεση παλαιών φωτογραφιών του Συλλόγου «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» και παλαιών ημερολογίων του Συλλόγου Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης, ημερίδα υπό τον τίτλο «Η αρχαιολογία της μνήμης», ομιλίες από τον επιστημονικό συνεργάτη του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, Ραϋμόνδο Αλβανό για το «Τι έχουμε πετύχει σαν ελληνική κοινωνία τα τελευταία 100 χρόνια» και από την Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δόμνα Μιχαήλ για «Το Άργος Ορεστικό ως τόπο υποδοχής μεταναστών» και παρουσίαση προγράμματος από την Χορωδία «Διαμαντόνυφης» του Κωσταραζίου.
Τις παραπάνω εκδηλώσεις παρακολούθησε επίσης πλήθος πολιτών, οι οποίοι μέσα από διαλογική συζήτηση με τους ομιλητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το παρόν, αναρωτώμενοι κατά πόσο η γνώση του παρελθόντος μπορεί να αποτελέσει ερμηνευτικό εργαλείο του σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου