Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

H πρόωρη θνησιμότητα συνδέεται με τη μυϊκή δύναμη.



Το πόσο μυώδης είναι ένας έφηβος μπορεί να προβλέψει το πόσα χρόνια θα ζήσει, τουλάχιστον αν είναι άντρας. Σουηδοί επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από ένα εκ. έφηβους με χαμηλή μυϊκή ισχύ και ανακάλυψαν ότι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα δε σημαίνουν ότι το χτίσιμο των μυών παρατείνει τη ζωή. Η επίδραση της φτωχής μυϊκής κατάστασης σε όσους παρακολούθησαν ήταν παρόμοια με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα, όπως είναι η παχυσαρκία και η υπέρταση.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου ανακάλυψαν ότι η σχέση του πρόωρου θανάτου και της μυϊκής κατάστασης παρέμενε. Λεπτοί και παχύσαρκοι άντρες είχαν χειρότερη εικόνα όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής αν είχαν πιο ασθενείς μυς από τον μέσο όρο, ενώ οι πιο γυμνασμένοι είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης ακόμη και αν ήταν υπέρβαροι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 26.145 άντρες χάσανε τη ζωή τους. Η κύρια αιτία θανάτου ήταν τυχαίος τραυματισμός και ακολουθήθηκε από αυτοκτονία, καρκίνο, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ένα τρίτο των θανάτων οφείλονταν σε άλλα αίτια και οι ερευνητές τα ομαδοποίησαν για τους υπολογισμούς τους.

Οι έφηβοι που είχαν σκορ μεγαλύτερο του μέσου όρου στη μυϊκή ισχύ στην έναρξη της έρευνας είχαν 20 έως 35% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο και από καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης είχαν 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και μέχρι 65% χαμηλότερο να διαγνωστούν με ψυχική νόσο.

Συγκριτικά οι νέοι 16 έως 19 ετών με τη χαμηλότερη μυϊκή δύναμη είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πριν την ηλικία των 55 ετών.

Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: