Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Κίνηση αλληλέγγυων καλλιεργητών στην Καστοριά -«Φουντώνει» λόγω κρίσης η κοινωνική αλληλεγγύη!

 

Κίνηση αλληλέγγυων καλλιεργητών

Το Γηροκομείο και ο Δήμος Καστοριάς Καστοριάς παραχώρησαν έκταση σε 100 συμπολίτες μας

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες και μεμονωμένοι πολίτες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, τόσο «φουντώνουν» οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης που εκδηλώνονται και στην περιοχή μας .

Στην ίδρυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός παράλληλου και εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας της οικονομικής ζωής, προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες μια ομάδαανθρώπων της περιοχής μας με την επωνυμία αλληλέγγυοι καλλιεργητές.

Η συγκεκριμένη ομάδα αποφάσισε να ενεργοποιηθεί δυναμικά, βγαίνοντας μάλιστα στην ύπαιθρο με κύριο στόχο την ίδρυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.

100 μέχρι στιγμής οι αλληλέγγυοι καλλιεργητές

Η ομάδα είχε την πρώτη ανοιχτή συνάντηση ,την Τετάρτη 8 Μαϊου στις 7 το απόγευμα στο κιόσκι του Γηροκομείου για να ορίσει τις αφετηριακές αρχές του δικτύου της, να ρυθμίσει θέματα λειτουργίας της κοινής καλλιέργειας , καθώς και άλλα πρακτικά ζητήματα όπως την κλήρωση μικρών λαχανόκηπων σε κάθε ενδιαφερόμενο, τις διαμορφώσεις των χώρων κ.α..

Η δράση τους αυτή μετά και την παραχώρηση έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων από τους φορείς της περιοχής μας, σε περιοχές όπως του Γηροκομείου, Εργατικών Κατοικιών και, στη συνέχεια, στη διανομή της στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς που έφτασαν τους 100, τελικά πήρε σάρκα και οστά.

«Είμαστε μια ομάδα πολιτών που θεωρούμε μη αποδεκτή την ανισότητα, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Ενεργοποιηθηκαμε για την ίδρυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση μιας κοινωνικής οικονομίας των πολιτών, μιας αλληλέγγυας δηλαδή οικονομίας, που θα φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών όλων και θα απορρίπτει την κερδοσκοπία », δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο υπεύθυνος της ομάδας, κ. Θόδωρος Βασιλείου.

Σεμινάριο  σποράς και φύτευσης- Γιορτή φύτευσης

Στο πλαίσιο της δημιουργίας, εκτός από τις καλλιέργειες θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις και ενημερωτικά σεμινάρια για τις βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και συναντήσεις ανταλλαγών προϊόντων.

Μάλιστα, η ομάδα αλληγγύης που συνεργάζεται με το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης Πελίτσης, προχώρησε την περασμένη Κυριακή στο χώρο του γηροκομείου και σε σεμινάριο σποράς και φύτευσης, καθώς επίσης και σε γιορτή φύτευσης λαχανικών με μεθόδους παραδοσιακής και φυσικής καλλιέργειας, με γνώμονα πάντα την εξασφάλιση μιας ήπιας μορφής καλλιέργειας της γης και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Πάντως, το ενδιαφέρον των δυνητικών καλλιεργητών είναι εξαιρετικά μεγάλο, ενώ εάν καλυφθούν όλα τα διαθέσιμα αγροτεμάχια, η διανομή της έκτασης θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια, και οι υπόλοιποι θα συμμετάσχουν σε συλλογική καλλιέργεια. Τέλος, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο για αιτήσεις νέων εκτάσεων που υπάρχουν αχρησιμοποίητες στα όρια του δήμου.

Δώρα Κωτσοπούλου

ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

neakastoria.gr

 

το διαβάσαμε εδώ:http://fouit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: