Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΚΑΣΤΟΡΙΑ : ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (ρεπορτάζ)

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ : ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (ρεπορτάζ)

Στην αναστήλωση του σπιτιού του λησμονημένου, όπως τον αποκαλούν, Καστοριανού ποιητή, Αθανάσιου Χριστόπουλου, προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα, ο δήμος Καστοριάς.

Το σπίτι όπου έζησε ο Αθανάσιος Χριστόπουλος (1772-1847),ο οποίος υπήρξε σημαντικός Έλληνας λόγιος και ποιητής, πρόδρομος της ελληνικής ποίησης στη δημοτική γλώσσα, έχει κριθεί διατηρητέο εδώ και χρόνια. Ενώ ακούμε ότι θα ανακατασκευαστεί, καθώς συχνά εκπονούνται κάποιες μελέτες, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κίνηση αναστήλωσης του κτιρίου, ώστε να δοθεί η αξία που αρμόζει σε μια σπουδαία πνευματική μορφή του νεότερου Ελληνισμού, που έζησε τον 18οαιώνα και τιμά ιδιαιτέρα την πόλη μας, καθώς η Καστοριά ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή. Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια κάτοικοι της περιοχής προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία των τοπικών φορέων, είχαν αναρτήσει  ένα πανό έξω από το κτίριο με το σύνθημα: «Εδώ έμενε ο ποιητής. Το θυμάται κανείς;».

Πολιτιστικός πυρήνας για τον τόπο μας, από τον οποίο θα αναδεικνύεται και η ιστορική διαδρομή του ποιητή

Την πρόταση αναπαλαίωσης για τη διάσωση του αρχοντικού Χριστόπουλου κατέθεσε στο ΕΣΠΑ ο δήμος Καστοριάς. Πρόσκληση που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα), που αφορά στη διάσωση πολιτιστικών μνημείων και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση του αρχοντικού Χριστόπουλου, με προϋπολογισμό που αγγίζει τις 850.000 ευρώ.

«Στόχος του δήμου είναι να αναδειχθεί το σπίτι του Καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου,  το οποίο κουβαλάει στην πλάτη του «βαριά» ιστορία, σε ένα πολιτιστικό πυρήνα για τον τόπο μας, από τον οποίο θα αναδεικνύεται και η ιστορική διαδρομή του ποιητή» δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, κ.  Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, ο οποίος έκανε τη σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, παίρνοντας την ομόφωνη ψήφο του σώματος.

Το κτίριο θα γίνει επισκέψιμο  για  να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νέας χρήσης

Αντικείμενο του έργου είναι η συνολική αποκατάσταση του κτιρίου αρχιτεκτονικά και στατικά, καθώς και ο περιβάλλων χώρος του, ώστε να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Συνοπτικά, οι εργασίες που προβλέπονται είναι η αποκατάσταση όλων των δομικών στοιχείων του κτιρίου, αντικατάσταση της στέγης, των κουφωμάτων και όλες οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το κτίριο να γίνει επισκέψιμο και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νέας χρήσης

Με το παρόν έργο επιδιώκεται η διατήρηση και ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του αρχοντικού Χριστόπουλου ενός τριώροφου διατηρητέου, προστατευόμενου ιστορικού κτίσματος, πρώην κατοικία του Καστοριανού λυρικού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου. Οι επεμβάσεις οι οποίες γίνονται στο ιστορικό κτίριο και στο άμεσο περιβάλλον του, είναι με τρόπο που να διατηρείται και να προβάλλεται η ιστορική και αισθητική αξία του. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Θεοσοσόπουλος, κάθε επέμβαση σέβεται και αναδεικνύει τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου λαμβάνοντας υπόψη τη δομοστατική του οργάνωση.

«Με αυτή την έννοια ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο του μέτρου, στο οποίο προτείνεται για ένταξη, αφού με την ανακαίνισή του το κτίριο θα ενταχθεί στις λειτουργίες του αστικού κέντρου σαν μια νέα πολιτιστική υποδομή», κατέληξε ο αντιδήμαρχος. Τέλος, χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου είναι οι 9 μήνες.

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα:Νέα Καστοριά

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2013/07/blog-post_9364.html#ixzz2YG8TxDXX

Δεν υπάρχουν σχόλια: