Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Απίστευτη πρόκληση: "Τούρκοι, ζουν στη Ρόδο"!

 

Δημοσίευμα της εφημερίδας Zaman που “αλιεύσαμε” από τα tourkikanea.gr, κάνει λόγο για “τα παιδιά της χαμένης γενιάς στη Ρόδο”,που μαθααίνουν τουρκικά.
“Οι 3.500 Τούρκοι που ζούνε στην νήσο Ρόδο της Ελλάδας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Η Τουρκική μειονότητα που επί 37 χρόνια δεν μαθαίνουν την γλώσσα τους, καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να διδάξουν τα τουρκικά στα παιδιά τους, τα οποία μεταξύ τους συνεννοούνται στα ελληνικά”,γράφει η Zaman στο ρεπορτάζ της το οποίο συνεχίζει:
“Ναζιφέ, Γκιουνάι, Σουχεϊλά, Γκιουλέρ…Και ακόμη εκατοντάδες παιδιά…Τα ονόματα τους τουρκικά, αλλά μεταξύ τους μόνο στα ελληνικά μπορούνε να συνεννοηθούνε. Είναι η χαμένη γενιά της Ρόδου, του νησιού με τον μεγαλύτερο τουρκικό πληθυσμό ανάμεσα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ο Σύλλογος Αδελφότητας και Πολιτισμού Μουσουλμάνων Ρόδου κάνει σημαντικές προσπάθειες για τους 3.500 χιλιάδες Τούρκους που μετά την Επιχείρηση Ειρήνης στην Κύπρο το 1974 στερήθηκαν την εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα, καθώς έκλεισαν τα σχολεία τους. Ο σύλλογος προσπαθώντας να αποτρέψει την εξαφάνιση των τουρκικών από το νησί, άρχισε φροντιστήριο για να μπορέσουν τα παιδιά να μάθουν την μητρική τους γλώσσα. Τα μαθήματα που άρχισαν πριν από δύο χρόνια τα παραδίδει ο Ιλτέρ Μέτσο-ιμάμης του τζαμιού Ιμπραήμ Πασά. Διδάσκει στα παιδιά τα τουρκικά και το πως προσεύχονται.
Η Ρόδος το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα που βρίσκονται στο ΝΑ Αιγαίο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε στον έλεγχο της Ελλάδας. Από τότε οι Τούρκοι που ζούνε στο νησί υπόκεινται σε διαφόρων ειδών πιέσεις.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την εποχή της Επιχείρησης Ειρήνης στην Κύπρο να κλείσει τα μειονοτικά σχολεία, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τον αγώνα επιβίωσης της γλώσσας, τη θρησκείας και του πολιτισμού των Τούρκων.
Τα παιδιά των Τούρκων που ζούνε στο νησί έφτασαν να μην μπορούνε να διαβάσουν και να γράψουν την γλώσσα τους. Χάρη στα μαθήματα τουρκικών που άρχισε πριν δύο χρόνια ο Σύλλογος Αδελφότητας και Πολιτισμού Μουσουλμάνων Ρόδου, η νέα γενιά άρχισε να μαθαίνει την μητρική της γλώσσα. Οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα γλώσσας που παραδίδονται από τον ιμάμη Ιλτέρ Μέτσο που τοποθετήθηκε εκεί από την μουφτεία Ξάνθης. Ο δάσκαλος Ιλτέρ έχει 50 μαθητές και τους χειμερινούς μήνες οργανώνει και μαθήματα Τουρκικών-Οθωμανικών για τους γονείς των παιδιών.
Ο Ιλτέρ Μέτσο παράλληλα με τα τουρκικά παραδίδει και μαθήματα ηθικής. Ο Μέτσο αναφέρει πως για να αποβούν επιτυχείς οι εθελοντικές και δωρεάν υπηρεσίες του, έχουν ανάγκη στήριξης, και ζητά να τον στηρίξουν. Ο Μέτσο λέει πως το πρώτο από τα προβλήματα των Τούρκων της Ρόδου είναι η στέρηση της εκπαίδευσης στα τουρκικά. Τονίζει πως οι Τούρκοι της Ρόδου περιμένουν ένα άνοιγμα στο θέμα αυτό από την Ελλάδα και δηλώνει πως ¨Από τότε που τελείωσε το 1972 η εκπαίδευση στα τουρκικά έως τώρα οι Τούρκοι της Ρόδου δεν δύνανται να μάθουν την γλώσσα τους. Προσπαθούμε μόνοι μας να λύσουμε αυτό το θέμα παραδίδοντας μαθήματα τουρκικών. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να προσεύχονται, όμως αυτό είναι ανεπαρκές. Έχουμε ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης¨.
¨Παρακολουθούμε τα τουρκικά σίριαλ μέσω των ελληνικών υπότιτλων”
Το πλέον απτό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης των ομογενών στο νησί, είναι η κατάσταση του προέδρου του Συλλόγου Αδελφότητας και Πολιτισμού Μουσουλμάνων Ρόδου Μεχμέτ Ζαμαντάκι που ξέρει πολύ λίγα τουρκικά. Ο Ζαμαντάκι αναφέρει πως η νέα γενιά κοντεύει να ξεχάσει την μητρική της γλώσσα και δηλώνει : ¨Πόσο πικρό να πρέπει να διαβάζουμε τους ελληνικούς υπότιτλους για να καταλαβαίνουμε τα τουρκικά σίριαλ στην τηλεόραση¨. Τα τουρκάκια στα κρατικά σχολεία εξαιρούνται από το μάθημα των θρησκευτικών και δεν εκπαιδεύονται στα τουρκικά. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν ούτε τουρκικά ούτε για την θρησκεία στην οποία είναι μέλη”.
Να θυμήσουμε μόνο ότι όταν ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ,είχε επισκεφθεί τη Ρόδο, πριν πάει στο ραντεβού που είχε με τον τότε ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, είχε σπέυσει ...να επιθεωρήσει με συνοδεία κάμερας τζαμί της πόλης!
Περισσότερα στο OnAlert.gr

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: