Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την «Alpha Eurobank»

 

 

Με κομμένη την ανάσα περιμένει σύσσωμη η αγορά τις ανακοινώσεις των τραπεζών σχετικά με τους όρους βάσει των οποίων θα προχωρήσει το σχέδιο συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank. Από τις λεπτομέρειες που θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας (σύμφωνα με πληροφορίες αν δεν υπάρξουν ανακοινώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανασταλεί

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την «Alpha  Eurobank»

η διαπραγμάτευση για τις μετοχές των δυο τραπεζών), θα εξαρτηθεί το πόσο θετική θα είναι η επίδραση στο τραπεζικό σύστημα, την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο, ενός ούτως ή άλλως mega deal.

Ο άγνωστος Χ δεν είναι άλλος από τους όρους της συμμετοχής του fund Paramount Services Holding Limited που ελέγχεται από την Qatar Ιnvestment Αuthority, καθώς η συμμέτοχη του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου του Κατάρ σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, πέρα από μια άμεση ξένη επένδυση στον κρίσιμο τραπεζικό κλάδο, αποτελεί προφανώς και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Απομένει να δούμε το εύρος εμπιστοσύνης στο συγκεκριμένο deal καθώς θα ανακοινωθεί η διαδικασία της συγχώνευσης και θα μάθουμε τον τρόπο και κυρίως το ύψος συμμετοχής του Κατάρ.

Ισως η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συγχώνευσης να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια σειρά από κινήσεις, αρχικά στον τραπεζικό κλάδο και συνακόλουθα σε διάφορους κλάδους δραστηριότητας.

Αν τελικά όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει σαφής ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου, τότε είναι προφανές ότι θα δούμε μια ευφορία και σε άλλες επιχειρήσεις που περιμένουν το άνοιγμα της στρόφιγγας του τραπεζικού δανεισμού. Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι η έλευση του Κατάρ στο κομβικό για την επιχειρηματικότητα τραπεζικό σύστημα θα «δώσει το σύνθημα» και για άλλες αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η δομή του νέου σχήματος

«Alpha Eurobank» θα ονομαστεί η νέα τράπεζα που θα γεννηθεί από τη φιλική συγχώνευση των δύο ελληνικών τραπεζών και θα έχει εμπορικό σήμα το σήμα της Alpha Bank.

Πρόεδρος στο νέο σχήμα θα αναλάβει ο νυν πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, με διευθύνοντες συμβούλους τους κ.κ. Νίκο Νανόπουλο (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) και Δημήτρη Μαντζούνη (διευθύνων σύμβουλος της Alpha). Στη νέα ηγετική ομάδα θα συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές της Alpha κ.κ. Φιλάρετος, Θεοδωρίδης, Αρώνης και οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank κ.κ. Καραμούζης, Μπαλλής και Κολακίδης.

Τα επιτελεία των δύο τραπεζών έχουν στήσει τα τελευταία 24ωρα το στρατηγείο τους στο ξενοδοχείο Χίλτον, και συμφωνούν για τη δομή και τις προτεραιότητες της νέας υπερτράπεζας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 2 το μεσημέρι, ενώ νωρίς το πρωί θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των δύο τραπεζών για να λάβουν και τυπικά την έγκριση για τη συγχώνευση.

Η σχέση ανταλλαγής μετοχών

Με σχέση ανταλλαγής 7 μετοχών Eurobank προς 5 Alpha Bank η συγχώνευση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters

Στη βάση σχέσης ανταλλαγής επτά μετοχών της Eurobank προς πέντε της Alpha Bank, θα πραγματοποιηθεί η προτεινόμενη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

"Η σχέση ανταλλαγής είναι επτά EFG προς πέντε μετοχές της Alpha Bank", σημείωσε η πηγή, την ταυτότητα της οποίας δεν αποκάλυψε το πρακτορείο.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων συναντώνται σήμερα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η επίσημη ανακοίνωση της οποίας αναμένεται στις 2 μ.μ. στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών αμφότερων των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανασταλεί εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων για τη συγχώνευση τους.

Η δυναμική των 2 τραπεζών

Αθροιστικό ενεργητικό άνω των 147 δισ.ευρώ εμφανίζουν οι τράπεζες Αlpha Bank και Eurobank, οι διοικήσεις των οποίων ανακοινώνουν σήμερα στις 2 μ.μ. τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΑLPHA BANK

Eνεργητικό: 64 δισ.ευρώ

Xορηγήσεις: 48,4 δισ.ευρώ

Kαταθέσεις: 37,6 δισ.ευρώ

Δίκτυο στην Ελλάδα: 417 καταστήματα

Εργαζόμενοι: 7.890 άτομα

N.A. Eυρωπη (Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρια, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ)

Χορηγήσεις : 10,6 δισ.ευρώ

Καταθέσεις : 6,5 δισ.ευρώ

Δίκτυο : 559 Καταστήματα

Εργαζόμενοι : 6.739 άτομα

EUROBANK

Ενεργητικό: 83,2 δισ.ευρώ

Χορηγήσεις : 57,4 δισ.ευρώ

Καταθέσεις : 43,9 δισ.ευρώ

Δίκτυο στην Ελλάδα: 493 καταστήματα

Εργαζόμενοι: 9.540 άτομα

"Νέα Ευρώπη"

(Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία, Ουκρανία, Πολωνία)

Χορηγήσεις: 15,3 δισ.ευρώ

Καταθέσεις: 11,8 δισ.ευρώ

Δίκτυο: 1.112 καταστήματα

Εργαζόμενοι: 13.175

Με πληροφορίες από Capital

newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: