Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μεγάλα εισοδήματα απαλλάσσονται παντός φόρου

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Με αλχημικά τρικ και την φορολόγηση των οικονομικά αδύναμων προσπαθεί κάθε φορά το υπουργείο Οικονομικών να κλείνει τις τρύπες των φορολογικών εσόδων που υπολείπονται κατά πολύ των στόχων που το ίδιο κάθε φορά θέτει.
Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής πολιτικής που βρίσκεται σε αδυναμία, ή δεν....
θέλει, να αναζητήσει τα έσοδα στα εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν με τη συνέργεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και του νομικού πλαισίου.
Έτσι τώρα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κλείσει την τρύπα των 3 δις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2011, προσφεύγει μεταξύ των άλλων και στην αύξηση του ΦΠΑ από το 13% σε 23% στα είδη εστίασης. Από αυτό το μέτρο το οικονομικό επιτελείο, προσδοκά να εισπράξει 300 εκ. ευρώ. Είναι όμως αμφίβολο αν ο στόχος θα επιτευχθεί με το ερμαφρόδιτο σχέδιο που εξαγγέλλει ο κ. Βενιζέλος.
Αυτά τα 300 εκ ευρώ θα μπορούσε το οικονομικό επιτελεί, αν ήθελε, να τα βάλει στο δημόσιο ταμείο, στριμώχνοντας τρεις τέσσερις μεσαίους φοροφυγάδες.
Μόλις πριν τρεις μήνες, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, αντί να στείλει το λογαριασμό σε μεγαλοεπιχειρηματία για 70. εκ ευρώ που του έχουν καταλογιστεί για φόρο δωρεάς, το παρέπεμψε στις καλένδες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (πατήστε εδώ).
Ενώ στεγνώνουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, υπάρχουν μεγάλα εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες, που απαλλάσσονται «παντός φόρου, τέλους εισφοράς ή κρατήσεως».
Και επειδή ότι γράφουμε έχει και την τεκμηρίωσή του, παραθέτουμε απόσπασμα εγγράφου της Διεύθυνσης Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών προς συγκεκριμένη ΔΟΥ και αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, που το επιβεβαιώνει:
«…. Η εταιρία του α.ν. 89/67 με την επωνυμία «………………», έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων των νόμων (89/67, 378/68,27/75,814/78,2234/94 και 3552/09)… Δυνάμει του άρθρου 26 του Ν.27/1975, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 814?1978 και συμπληρώθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 23 και Ν. 2843?2000, το ανωτέρω εισόδημα απαλλάσσεται παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως».
Και η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, που καμουφλάρουν εισοδήματα και περιουσίες φυσικών προσώπων, που δεν τις αγγίζει το φορολογικό σύστημα.
http://www.kentri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: