Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου στο Άργος Ορεστικό

 

ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ στο χώρο και στο χρόνο...
Ζούμε σε έναν τόπο ο οποίος κατά κοινή ομολογία έχει μεγάλο ιστορικό πλούτο, γνωστό και άγνωστο...
Μέσα από τις σελίδες της Cyberότσαρκας, προσπαθήσαμε κατά το παρελθόν να αναδείξουμε και να καταγράψουμε, άγνωστες κυρίως ιστορικές πτυχές της περιοχής μας, είτε με τη μορφή συνεντεύξεων και τη σύνταξη σχετικών άρθρων είτε με την επιτόπια έρευνα σε περιοχές ξεχασμένες και στις οποίες διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα. Τι είναι αυτό όμως που εγγυάται πως αύριο, οι μελλοντικές γενιές θα έχουν την πρόσβαση στη γνώση και την άμεση επαφή με το παρελθόν της περιοχής στην οποία διαβιώνουν;
Ένας τρόπος για να "φυλακιστεί" η πληροφορία και να μείνει ζωντανή και για τις επόμενες γενιές είναι και η συγγραφή ενός βιβλίου τοπικής ιστορίας. Η όλη αυτή διαδικασία είναι κάτι που απαιτεί ένα μείγμα από σοβαρή δουλειά, μεράκι και υπομονή, και το βρήκαν τρεις άνθρωποι από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης οι οποίοι προχώρησαν στη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο "ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ", που αποτελεί μία έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμασκηνιωτών «Η Παναγιά» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ερωδιός". Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο κ. Στέργιος Ζήκας, η κ. Αριάδνη Αντωνιάδου και ο κ. Σάκης Γκέκας...

Η σχέση μας με την περιοχή του Βοΐου και ιδιαίτερα με τη Δαμασκηνιά ήταν εξαρχής διαφορετική, αν και δεν κατάγεται κανένας μας από εκεί. Οι φυσικές ομορφιές, οι φιλόξενοι άνθρωποι του χωριού καθώς και οι εκδηλώσεις του πολύ δραστήριου τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, με την Καστανογιορτή, τα πενταήμερα του Δεκαπενταύγουστου κ.α., μας έχουν κάνει να θρέφουμε ιδιαίτερη συμπάθεια στο χωριό και στους ανθρώπους του. Με μεγάλη μας χαρά λοιπόν πληροφορηθήκαμε για την έκδοση του παραπάνω βιβλίου που αφορά κυρίως την ιστορία του χωριού, φέρνει όμως στη δημοσιότητα για πρώτη φορά, άγνωστες πληροφορίες και για τη βάση μας, το Άργος Ορεστικό.

Το φάσμα της γνώσης διευρύνεται και ένα ακόμη σημαντικό λιθαράκι προστίθεται στην τοπική βιβλιογραφία. Κάτι όμως που είναι άξιο λόγου και τράβηξε από την αρχή και τη δική μας προσοχή (κάποιοι από την παρέα μας έχουμε διαβάσει το βιβλίο) είναι πως οι συγγραφείς δεν περιορίστηκαν μονάχα στο να συλλέξουν και να αποτυπώσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις επάνω στην ιστορία του χωριού και της ευρύτερης περιοχής των Καστανοχωρίων, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, και με μεθοδική δουλειά κατάφεραν να ξεφύγουν από τις κλασσικές βιβλιογραφικές πρακτικές κι έτσι να ανοίξουν νέους δρόμους επάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων του τόπου μας κατά τους περασμένους αιώνες.
Το Σάββατο 17 Μαρτίου λοιπόν, θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας την κ. Αριάδνη Αντωνιάδου και τον κ. Στέργιο Ζήκα, δύο εκ των συγγραφέων, για την παρουσίαση της δουλειάς τους αυτής, ενώ θα μιλήσει για το βιβλίο και η φιλόλογος κ. Μελίκα Σανταλίδου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 μ.μ. σε αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Άργους Ορεστικού, στο παλιό δημοτικό σχολείο. Μία εκδήλωση που αξίζει να την παρακολουθήσουμε, ένα δρώμενο από αυτά που τιμούν την ίδια την περιοχή, μία ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με την τοπική ιστορία, σε μία εποχή όπου ο χρόνος αλλά ακόμη πιο πολύ η διάθεση για τέτοιου είδους μικρά διαλείμματα από την καθημερινότητα, σπανίζουν.

http://cyberotsarka.gr 

το διαβάσαμε εδώ:http://oladeka.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: