Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Να ακυρωθεί η απόφαση κατάργησης των φυλάκιων και του κέντρου νεοσυλλέκτων

 

Σφοδρές αντιδράσεις από τους δήμους Νεστορίου και Ορεστίδος

Προειδοποίηση για κλιμάκωση κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν μέσα από λαϊκές συνελεύσεις

Άμεση μετάβαση στην Αθήνα και συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Όπως επισημάναμε και χθες το δημοτικό συμβούλιο Νεστορίου πραγματοποίησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων, των φορέων, των συλλόγων, του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου και πολλών δημοτών κατά το οποίο αποφάσισε και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο διαμαρτύρεται στην ενδεχόμενη κατάργηση του φυλακίου Διποταμίας.

Το ψήφισμα εστάλη στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον αρχηγό του ΓΕΣ αλλά και σε όλους τους φορείς της Καστοριάς και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, την επαναλειτουργία και των υπολοίπων φυλακίων του δήμου, ενώ “προειδοποιεί” ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα θα προβεί σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες θα καθοριστούν μέσα από λαϊκές συνελεύσεις.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ο Δήμος Νεστορίου, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ορεινός, κατέχει την Βορειοδυτική πλευρά του Νομού Καστοριάς, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Γράμμου, έχει 23 χωριά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται πάνω στον συνοριακό άξονα, και ουσιαστικά αποτελεί τον μοναδικό Δήμο του Νομού που έχει μεγάλου μήκους σύνορα με ξένη χώρα.

Παλαιότερα η φύλαξη των συνόρων στην περιοχή μας γινόταν από την 15η Ταξιαρχία με έξι (6) φυλάκια μόνιμης φύλαξης που βρίσκονταν στους οικισμούς Νεστορίου, Κοτύλης, Γράμμου, Τριλόφου, Πολυανέμου και Διποταμίας.

Η παρουσία των στρατιωτών στον Δήμο μας ενδυνάμωνε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, εφόσον περιόριζε στην πράξη την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών, συνέβαλε στην προστασία της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου, και έστελνε το μήνυμα στην γείτονα, ότι η Ελλάδα προστατεύει αποφασιστικά τα σύνορά της σε κάθε γωνιά της χώρας χωρίς καμιά  εξαίρεση και δεν τα αφήνει ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις λαθρομεταναστών και κάθε είδους κακοποιών στοιχείων.

Με την πάροδο του χρόνου και παρά την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, το ΓΕΣ έκλεισε οριστικά ή μετέτρεψε σε φυλάκια περιοδικής φύλαξης τα πέντε (5)  από αυτά, αφήνοντας ως τελευταίο ενεργό μόνο το φυλάκιο της Διποταμίας.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε γρήγορα σε άσχημα αποτελέσματα:

  • Αυξήθηκε η είσοδος λαθρομεταναστών και η παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών και όπλων.
  • Υλοτομήθηκε παράνομα,  από Αλβανούς λαθροϋλοτόμους , μεγάλη δασική δημόσια έκταση που βρίσκεται σε δύσβατη, συνοριακή περιοχή και μεταφέρθηκαν τα δασικά προϊόντα στην Αλβανία..
  • Τέλος, πολλαπλασιάστηκαν κατακόρυφα οι διαρρήξεις σπιτιών σε όλους τους οικισμούς που βρίσκονται  δίπλα στα σύνορα (Διποταμία, Πολυάνεμος, Καλή Βρύση, Τρίλοφος, Γιαννοχώρι, Γράμμος, κ.λ.π) και αυξήθηκαν τα κρούσματα ζωοκλοπών σε βάρος την Ελλήνων κτηνοτρόφων του Δήμου μας.
  • Έτσι η ανασφάλεια των κατοίκων αυξήθηκε, η αγανάκτηση κορυφώθηκε και υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν «θερμά» επεισόδια μεταξύ των κατοίκων του Δήμου και των παρανόμως εισερχόμενων στον Δήμο μας Αλβανών.

Η δράση της συνοριοφυλακής στην περιοχή μας με  τα όποια θετικά αποτελέσματα αδυνατεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.. Έχει αποδειχτεί ότι μόνο η παρουσία στρατιωτών μπορεί να μειώσει καθοριστικά το φαινόμενο και να εμπεδώσει εκ νέου το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων που έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα .

Σήμερα πλέον ο Νομός Καστοριάς έχει μόνο 2 ενεργά φυλάκια σε όλη την συνοριογραμμή της Αλβανίας που είναι αυτά της Διποταμίας και της Ιεροπηγής (Δήμος Καστοριάς)

Κύριε Υπουργέ

Η πληροφορία που έχουμε είναι ότι το ΓΕΣ σχεδιάζει άμεσα να κλείσει και τα δύο (2) φυλάκια του Νομού μας άρα και το φυλάκιο της Διποταμίας που είναι έδρα Δημοτικής Ενότητας του Δήμου μας, ζωντανό αγροτικό χωριό με πολλούς κατοίκους, έντονη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, βρίσκεται δίπλα στα σύνορα και ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με τους γείτονες παρά την ύπαρξη στρατού και συνοριοφυλακής.

Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το οριστικό χτύπημα στην περιοχή μας. Η ανασφάλεια θα ενταθεί και οι κάτοικοι αντί να αφοσιωθούν στις εργασίες και τις δραστηριότητες τους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Διποταμία και την ευρύτερη περιοχή. Έτσι εξαιτίας της αδυναμίας της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορα και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο της μετανάστευσης και εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών, αντί της επανόδου πληθυσμού όπως φυσιολογικά θα έπρεπε να συμβαίνει σε τέτοιες περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης που στοχεύει στην αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα.

Για τους λόγους αυτούς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεστορίου συνεδρίασε  και

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ :  Ο μ ό φ ω ν α

  1. Να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του προς κάθε κατεύθυνση σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη ή επικείμενη κατάργηση του φυλακίου της Διποταμίας που θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον οικισμό και την περιοχή.
  2. Να ζητήσει την άμεση ακύρωση της εν λόγω απόφασης.
  3. Να δηλώσει ότι, εφόσον δεν ακυρωθεί μια τέτοια απόφαση από πλευράς ΓΕΣ, εκφράζοντας την ομόψυχη διάθεση όλων των κατοίκων της Διποταμίας, της Δημοτικής Ενότητας Ακριτών και όλων των Δημοτών θα προχωρήσει στην κλιμάκωση αντιδράσεων και πρωτοβουλιών που θα συναποφασιστούν σε λαϊκές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στον οικισμό της Διποταμίας και στην έδρα του Δήμου.
  4. Να ζητήσει από το ΓΕΣ και τον Υπουργό Άμυνας όχι μόνο να μην κλείσει το φυλάκιο της Διποταμίας αλλά να ξαναλειτουργήσουν και τα φυλάκια του Πολυανέμου του Τριλόφου και του Γράμμου προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη φύλαξη των συνόρων και προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων ακριτών κατοίκων του Δήμου μας.
  5. Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, στον αρχηγό ΓΕΣ και σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες του νομού Καστοριάς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  6. Να ζητήσει από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δεχτεί άμεσα σε συνάντηση τον Δήμαρχο Νεστορίου προκειμένου να ενημερωθεί προσωπικά για το πρόβλημα της περιοχής».

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι και ο δήμος Ορεστίδος κατά την οποία αποφάσισε τη μετάβαση του δημάρχου, Πάνου Κεπαπτσόγλου στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και να απαιτήσει την αναίρεση της υποβάθμισης Κέντρου Νεοσυλλέκτων.

Επιμέλεια: Μαριγώ Αναγνωστοπούλου

http://www.orizontespress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: