40%-50% παραπάνω οι μηνύσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές
Λύσεις αναζητούν οι φορείς
Ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας σε ολόκληρο το νομό Καστοριάς, με τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή τόσο στο δασαρχείο όσο και στην αγροφυλακή.
Το αυξημένο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, που οδήγησε μεγάλο αριθμό πολιτών να στραφεί στα καυσόξυλα, σε συνδυασμό με την οικονομική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της παράνομης υλοτομίας, που απειλεί τον δασικό πλούτο της περιοχής μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης δασών το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των τελευταίων πέντε ετών, ενώ οι μηνύσεις έχουν αυξηθεί κατά 40%-50%. «Είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η οικονομική δυσχέρεια που έχει οδηγήσει τον κόσμο στα δάση. Και σ’ εμάς έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ελέγξουμε το φαινόμενο στο μέτρο του δυνατού πάντοτε λόγω έλλειψης χρημάτων», ανέφερε στους «Ορίζοντες» ο δασολόγος της διεύθυνσης δασών του νομού, Θανάσης Ζυγούρας, επισημαίνοντας πως η χρηματοδότηση προς τη διεύθυνση για τη συνεργασία με τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς έχει μειωθεί κατά 60%. «Από το 1 εκατομμύριο ευρώ τα χρήματα μειώθηκαν στις 400.000 ευρώ».
Όσον έντονο είναι το πρόβλημα στην παραμεθόριο περιοχή και τον ορεινό όγκο του Γράμμου τόσο έντονο είναι και εντός του νομού σε διάφορες δημοτικές, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές περιοχές. Γιατί, όπως πολλοί σημειώνουν, τι να κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα αλλά ούτε φαγητό; Από την άλλη τόσο ο δασικός πλούτος όσο και οι ιδιωτικές περιουσίες οφείλουν να προστατευθούν διότι σε λίγα χρόνια οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες με τα δέντρα να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
Για τον λόγο αυτό δεν λείπουν οι καταγγελίες από το δασαρχείο αλλά και από ιδιώτες που βλέπουν χωράφια τους να “λεηλατούνται” από τρίτους με τις ποινές που επισύρει η δικαιοσύνη να είναι ιδιαίτερα αυστηρές, αφού προβλέπεται ακόμη και φυλάκιση το ύψος της οποίας εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς.
Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι τοπικοί φορείς οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν το φαινόμενο σε συνεργασία με το δασαρχείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και να ανακουφίσουν όσο μπορούν τους κατοίκους του νομού. Έτσι, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Καστοριάς, Μανώλη Χατζησυμεωνίδη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των φορέων μέσα στον Απρίλιο προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι για την προμήθεια ξύλου σε περισσότερους πολίτες του νομού με τη διεύρυνση των κριτηρίων που ισχύουν μέχρι σήμερα αλλά και τον περιορισμό της εμπορίας σε περιοχές εκτός της Καστοριάς.
«Θα πρέπει να πάρουν ξύλα και οι πολίτες που δεν συνορεύουν με δασικές περιοχές, να είναι δηλαδή δικαιούχοι όλοι οι κάτοικοι του νομού. Πρέπει να βρεθεί μια λύση γι’ αυτό και θα επιδιώξω τη συνάντηση αυτή. Καλώς ή κακώς και ο κόσμος βρίσκεται σε φάση άμυνας έναντι της ακρίβειας και της μείωσης των εισοδημάτων κι έτσι καταφεύγει σε οποιοδήποτε μέσο βρει για να ζεσταθεί», δήλωσε ο κ. Χατζησυμεωνίδης.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ορισμένοι ξηλώνουν ακόμη και φράχτες από διάφορες περιοχές προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν για τη θέρμανση τους, με το πρόβλημα βέβαια να αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο από τη νέα χρονιά οπότε και θα ισχύσει η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα αυτοφυή, παραποτάμια δάση τα οποία ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δημιουργούν πρόβλημα και στην κοίτη του ποταμού με πλημμυρικές παροχές. Εμείς έχουμε ήδη κάνει επαφές με το δασαρχείο για να μας υποδείξουν ποια δέντρα μπορούν να υλοτομηθούν», σημείωσε ο δήμαρχος Ορεστίδος, Πάνος Κεπαπτσόγλου.
Να υπενθυμίσουμε ότι λίγους μήνες για το θέμα αυτό πριν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς και φορείς της περιοχής, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες.
«Αν δεν ληφθούν μέτρα θα έχουμε πρόβλημα με το δασικό πλούτο. Οι φορείς πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση και το δασαρχείο που είναι αρμόδιο για τους ελέγχους πρέπει να βρούμε λύση για περισσότερα ξύλα στους κατοίκους του νομού», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος.
Να σημειώσουμε ότι νέα σύσκεψη για το θέμα πραγματοποίησε χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπροσώπους των δήμων (όχι της Καστοριάς), των αστυνομικών διευθύνσεων, του ΣΔΟΕ, καθώς και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο.
Η Γενική Γραμματέας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα αναφέρθηκε στις δράσεις που προώθησε όλο το προηγούμενο διάστημα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την προστασία και τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου, υπενθυμίζοντας επίσης την προώθηση μελετών για τη δημιουργία χώρων αναψυχής σε δημόσιες εκτάσεις δασών, τις χρηματοδοτήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών για την εκτέλεση υλοτομικών εργασιών στα δημόσια δάση, την εξασφάλιση κονδυλίων από το Πράσινο Ταμείο για την εξόφληση των δαπανών στους αναδόχους των δασικών έργων καθώς και την έγκριση των Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Δασοπονίας.
Οφείλουμε, όμως, να υπενθυμίσουμε κι εμείς στην κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ότι μέχρι και σήμερα το φαινόμενο όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά αντιθέτως παρουσιάζει έξαρση.
Μαριγώ Αναγνωστοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου