μεγάλες ποσότητες
αντιοξειδωτικών ουσιών
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~έχουν την ικανότητα να παρεμποδίζουν τη φλεγμονή και τις βλάβες
στους ιστούς που προκαλούν στον οργανισμό μας διάφορες παθήσεις....
τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι
όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση...
στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς
έτσι
στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα - επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης
άρα καταλαβαίνουμε πως
η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...
επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών
εξέτασαν σε εργαστηριακά πειράματα τις δυνατότητες που έχουν τα κοινά μπαχαρικά και βότανα στο να παρεμποδίζουν τη δημιουργία των βλαβερών ενώσεων AGE...
για το λόγο αυτό πήραν και
ανάλυσαν είκοσι τέσσερα (24) από τα πιο κοινά βότανα και μπαχαρικά...
τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία άκρως ενθαρυντικά
αφού
έδειξαν ότι
υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των φαινολών και των ενώσεων AGE...
οι φαινόλες οι οποίες είναι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ενώσεις έχουν την ιδιότητα να παρεμποδίζουν τις ενώσεις AGE που προκαλούνται από το διαβήτη και τη γήρανση άρα
έχουν και άμεση σχέση με την καταστολή της γλυκοζυλίωσης...
τα βότανα -λοιπόν -και τα μπαχαρικά που αναλύθηκαν έχουν μεγάλες ποσότητες φαινολών
άρα και πλήθος αντιοξειδωτικών με ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
και
τα πιο ισχυρότερα από αυτά αναδείχτηκαν τα ακόλουθα:
τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι
όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση...
στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς
έτσι
στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα - επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης
άρα καταλαβαίνουμε πως
η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...
επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών
εξέτασαν σε εργαστηριακά πειράματα τις δυνατότητες που έχουν τα κοινά μπαχαρικά και βότανα στο να παρεμποδίζουν τη δημιουργία των βλαβερών ενώσεων AGE...
για το λόγο αυτό πήραν και
ανάλυσαν είκοσι τέσσερα (24) από τα πιο κοινά βότανα και μπαχαρικά...
τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία άκρως ενθαρυντικά
αφού
έδειξαν ότι
υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των φαινολών και των ενώσεων AGE...
οι φαινόλες οι οποίες είναι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ενώσεις έχουν την ιδιότητα να παρεμποδίζουν τις ενώσεις AGE που προκαλούνται από το διαβήτη και τη γήρανση άρα
έχουν και άμεση σχέση με την καταστολή της γλυκοζυλίωσης...
τα βότανα -λοιπόν -και τα μπαχαρικά που αναλύθηκαν έχουν μεγάλες ποσότητες φαινολών
άρα και πλήθος αντιοξειδωτικών με ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
και
τα πιο ισχυρότερα από αυτά αναδείχτηκαν τα ακόλουθα:
- το γαρύφαλλο
- το μπαχάρι - ground Jamaican allspice
- η κανέλα
- το φασκόμηλο
- η μαντζουράνα
- το εστραγκόν - η αρτεμισία
- το δεντρολίβανο
- το μαύρο πιπέρι
- η ρίγανη
- το πιπέρι καγιέν
- το κουρκούμι
- το τζίντζερ ...
- την κανέλα να μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα με διάφορους τρόπους δράσης
π.χ
παρατηρούμε να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ή την ευαισθησία των
κυττάρων στην ινσουλίνη ενώ ταυτόχρονα να ενισχύει την
αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού - το γαρύφαλλο και η κανέλα έχουν επίπεδα φαινολών που είναι 30% και 18% του ξηρού τους βάρους αντίστοιχα
το φασκόμηλο και η ρίγανη 8% και 6% του ξηρού τους βάρους αντίστοιχα
και κάτι πολύ βασικό ακόμα
επίσης
τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν πολύ λίγες θερμίδες και είναι πολύ φτηνά
κάτι που τα καθιστά
έναν από τους ιδανικότερους τρόπος για να προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών
έτσι δεν ξεχνάμε
να τα προσθέτουμε στα φαγητά μας καθημερινά κάτιτο οποίο μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμη και
να τριπλασιάσει την ιαματική και φαρμακευτική δύναμη ενός γεύματος
χωρίς να προστεθεί ούτε μία θερμίδα και
χωρίς παρενέργειες
ένας πολύ καλός τρόπος πρόσληψης βοτάνων και μπαχαρικών είναι και ο εμπλουτισμός με αυτά του αλατιού
ας θυμηθούμε:
με τον τρόπο αυτό και
την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό μας μειώνουμε και την ποσότητα των βοτάνων και των μπαχαρικών αυξάνουμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου