Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

To παρασκήνιο για τα "χρυσά" μπόνους των βουλευτών






Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


«Μας ισοπεδώσατε και μας υποβαθμίσατε καλά-καλά με το ενιαίο μισθολόγιο και τώρα ζητάτε να σας προτείνουμε μέτρα περιστολής δαπανών. Εγώ προτείνω περικοπή των ειδικών μισθολογίων και ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο για να επέλθει επιτέλους Δικαιοσύνη».

Αυτό είναι το περιεχόμενο μηνύματος ανώτατου στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με παραλήπτη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που στάθηκε αφορμή να ανάψει η «σπίθα» έντασης μεταξύ των υπαλλήλων του ΓΛΚ και των επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ.

Αιτία, στάθηκε η πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών που τηρεί το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, σε αντίθεση με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται για τη στελέχωση των υπουργικών και βουλευτικών αρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, η «διαμάχη» ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κλήθηκαν από την πολιτική ηγεσία να καταθέσουν προτάσεις περικοπής δαπανών για το νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Σκληρά λόγια και «e-αντίδραση»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συζήτηση για την προκλητική, κυβερνητική, πολιτική συμμετείχε και άλλο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου το οποίο, προηγουμένως, είχε αιτηθεί από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να τον πληροφορήσει για το ακριβές κόστος καθενός από τους 300 αντιπροσώπους.

Το μήνυμα ήταν σαφές: «Παρακαλώ να μου το γνωρίσετε ώστε να κάνω ανάλογη πρόταση περικοπής στον κύριο υφυπουργό μας. Μισθός, ειδικές αμοιβές, επιτροπές, όχημα, κινητό και ότι άλλο παρεπόμενο».

Πολιτικά γραφεία από «χρυσάφι»

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν το στέλεχος του ΓΛΚ ενημερώθηκε τελικά για το «κόστος» των εθνοπατέρων, όπως άγνωστο είναι μέχρι στιγμής και αν οι προτάσεις για τις περικοπές δαπανών του κράτους που θα κατατεθούν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» θα πληγούν περαιτέρω τα υπουργικά προνόμια, πλέον των περικοπών «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών και ρύθμιση θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων» που ανακοινώθηκαν χθες από τον Χρήστο Σταϊκούρα και αφορούν τους μισθούς του προέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών και των υφυπουργών και τα μισθώματα κτηριακών εγκαταστάσεων από φορείς του δημοσίου.

Ενδεικτικά είναι πάντως τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει η zougla.gr και αφορούν το ακριβές κόστος στελέχωσης των πολιτικών γραφείων υπουργών, υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσά που πρόκειται να δαπανηθούν για τη σύσταση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Για την στελέχωση του πολιτικού γραφείου του κ. Χαρακόπουλου συστήνονται πέντε θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και τρείς θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών, ενώ για τη λειτουργία του απαιτείται δαπάνη ύψους 270.000 ευρώ, η οποία για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 135.000 ευρώ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η κατανομή των αμοιβών, οι οποίες εμφανίζονται να κρατούνται ψηλά παρ' όλο που ο μέσος όρος μισθών των μισθωτών έχει κατακρημνιστεί μέσω των οριζόντιων περικοπών.

Ο μισθός του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αγγίζει μηνιαίως τα 2.271 ευρώ, ενώ εκτοξεύεται στα 2.671 αν προστεθούν και τα 400 ευρώ του ειδικού επιδόματος για τη θέση ευθύνης.

Σε ό, τι αφορά τους συμβούλους και τους υπόλοιπους συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού, το κόστος τους ανέρχεται σε 171.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται περί τα 30.000 ευρώ που θα δοθούν για τις υπερωρίες!

Η πρόσθεση είναι απλή και δεν επιδέχεται ασάφειες και παρερμηνείες. Στους Έλληνες φορολογούμενους κοστίζει 270.000 ευρώ το πολιτικό γραφείο ενός, μόνο, αναπληρωτή υπουργού. Αναλογιζόμενοι ότι αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 39 υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς τότε το άθροισμα προκαλεί. Ίλιγγο!

Δείτε τα έγγραφα

Δεν υπάρχουν σχόλια: