Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Φτιάξτε ψωμί




Το ιδιαίτερο ψωμί της Νεκταρίας σε μεγάλη δόση για να μπορέσετε να βάλετε αρκετά ψωμιά στην κατάψυξη και να έχετε σπιτικό ψωμι πολυτελειας για μέρες

Ανάμεσα στα άλλα ψωμιά που ζημώνω είναι και το ψωμί πολυτελείας.
Το ψωμί αυτό είναι ένα γευστικό ψωμί που το χρησιμοποιώ σηνήθως σε γιορτινά τραπέζια για να κάνω ψωμάκια για το σχολείο των παιδιών, για μπακέτες και γενικά είναι ψωμί εντυπωσιασμού. Δεν έχει σκληρή κόρα και από μέσα είναι αφράτο.
psomi polyteleias 1 Ψωμί Πολυτελείας
Εγώ σας δίνω τη δική μου δοσολογία που είναι για 5 -6 κιλά αλεύρι λόγω του ότι κάνω ποσότητα που βάζω στην κατάψυξη και το βγάζω όποτε θέλω.
Αυτή η δοσολογία βγάζει 9-10 φρατζολάκια ανάλογα το σχήμα και το μέγεθος που θα τα πλάσετε. Εσείς αν θέλετε διαιρέστε τη δόση αναλόγως και φτιάξτε λιγότερα ψωμιά.

Τι θα χρειαστούμε

200 γρ.νωπή μαγιά
5-6 κιλά αλεύρι δυνατό
5 κούπες νερό ζεστό (οχι καυτό) 40 βαθμούς
4 κούπες γάλα ζεστό
6 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 κούπα λάδι
6 κουταλιές ζάχαρη
5 κουταλιές αλάτι
1 κροκάδι αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό
σουσάμι

Πως το φτιάχνουμε

Ανακατέψτε τη μαγιά σε 2-3 κούπες νερό χλιαρό και προσθέστε αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός πηχτός. Αφήστε 15-20 λεπτά να φουσκώσει σε θερμό δωμάτιο.
psomi polyteleias 2 Ψωμί Πολυτελείας
Κοσκινήστε σε λεκάνη το αλεύρι και κάνοντας ενα λάκο ρίξτε όλα τα υλικά μέσα και τελευταία τη μαγιά.
Αρχίστε να ζυμώνεται μέχρι η ζύμη να μη κολάει στα χέρια και να γίνει μαλακιά. Η λεκάνη σας πρέπει να είναι καθαρή. Να πάρει δηλαδή όλο το αλεύρι η ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη μακριά από ρεύματα αέρα να φουσκώσει 2-2,5 ώρες.
Ζυμώστε για 5 λεπτά ακόμα και πλάστε φραντζόλες, ψωμάκια ή κουλούρες.
Σκεπάστε ξανά και αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλείψτε την επιφάνεια με κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι. Αν θέλετε χαράζετε την επιφάνεια με μαχαίρι. Ψήστε για 25-30 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Αφήστε τα ψωμιά να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, βάλτε τα σε σακούλες και βάλτε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται φρέσκα για πολλούς μήνες!!!

 http://www.sheblogs.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: