Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

02-11-2012 Δραματικό μήνυμα του Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: «Είμαστε για κλείσιμο, με το κλειδί στο χέρι-Τρεμοπαίζουν τα παραρτήματα»

  • ΤΕΙ
  • Με τον κίνδυνο για «λουκέτο» να είναι ορατός σήμερα παρά ποτέ, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος, αφού η νέα μείωση της χρηματοδότησης στον τακτικό προϋπολογισμό κατά 50%, όπως και το πάγωμα των προσλήψεων του εκτάκτου προσωπικού, αφήνει τη διοίκηση με το «κλειδί στο χέρι» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Χαραλαμπίδης, αφού τα έξοδα είναι τεράστια και οι πόροι για να καλυφθούν είναι ανύπαρκτοι! Το θέμα απασχόλησε την τελευταία Σύνοδο των Προέδρων όλων των ΤΕΙ της χώρας, όπου η κατάσταση είναι ίδια και απαράλλαχτη, αφού κανένα ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αντεπεξέλθει στα έξοδά του με νέα μείωση του προϋπολογισμού κατά 50%!
  • «Η συνέχιση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων από την αρχή του 2013 είναι απόλυτα αδύνατη». Το δραματικό αυτό μήνυμα έστειλαν οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ολοκληρώνοντας την έκτακτη σύνοδό τους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χαραλαμπίδης: «Προβλέπεται νέα μείωση του προϋπολογισμού κατά 50%, μάλιστα πρόκειται για 50% λιγότερο από το ήδη μειωμένο κατά 40% του φετινού τακτικού μας προϋπολογισμού. Είμαστε πλέον έτοιμοι για λουκέτο, με το κλειδί στο χέρι…Επίσης, με μια σχεδόν ακύρωση όλων των συμβάσεων του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε καμία πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και αυτό αποτελεί για μας ένα casus belli, αιτία πολέμου για εμάς! Πρακτικά, δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καθόλου».

    Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, έξοδα σίτισης και στέγασης, ενώ πέρυσι μετά βίας μπόρεσε και βγει τη χρονιά από πλευράς θέρμανσης και προμήθειας καυσίμων σε όλα τα παρατήματα. «Τρεμοπαίζουν τα παραρτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας πως χωρίς χρήματα και χωρίς καθηγητές –ειδικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των παραρτημάτων Γρεβενών και Φλώρινας- θα έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα αναγκαστικό «λουκέτο»! Μάλιστα θίγει το θέμα των κλιματολογικών συνθηκών στις περιοχές αυτές, αλλά και τα αυξημένα έξοδα που υπάρχουν για επεμβάσεις, συντηρήσεις των υποδομών, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι υπάρχει έλλειψη διοικητικού προσωπικού και ότι οι υπάρχουσες ανάγκες καλύπτονται τώρα από κάποιες θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης.

    Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας και στις συγχωνεύσεις τμημάτων ή ακόμα και στα ενδεχόμενα λουκέτα που θα έρθουν, λέγοντας που το «μπαλάκι» ουσιαστικά πετιέται στις ίδιες τις διοικήσεις για να αποφασίσουν εάν και εφόσον είναι διατεθειμένα τα ιδρύματα να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τους τα τμήματα και να επανέλθουν με προτάσεις. Ο κ. Χαραλαμπίδης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρότασή του για συνένωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ, αφού σε πολλά σημεία τα γνωστικά τους αντικείμενα συμπίπτουν και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μαζί, υπό κοινή διοίκηση. «Περιμένουν από εμάς εσωτερικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κάθε ίδρυμα και ενδεχομένως μεταξύ ιδρυμάτων. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ενδεχομένως να προχωρήσουν σε συνενώσεις, ωστόσο αυτό εγώ το βλέπω δύσκολο να γίνει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος». Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που κατά την εκτίμησή του πρέπει να γίνουν για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή, ο ίδιος τόνισε πως: «Είμαστε υπέρ της άποψης ενός μεγάλου ΑΕΙ στην περιοχή για να μπορεί ορθολογικά και οικονομικά να αναπνεύσει και να είναι βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος ανάπτυξης στην περιοχή». Μάλιστα εμφανίστηκε καυστικός ως προς τις μελέτες που γίνονται υπέρ ενός νέου κτηρίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δίνονται λεφτά άσκοπα, εδώ είμαστε υπό πτώχευση και γίνονται μελέτες για νέο κτήριο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας».

    Πάνω από όλα υπάρχει το ζήτημα της υποβάθμισης της παρεχόμενης παιδείας και εκπαίδευσης στους φοιτητές, ενώ αν δεν βρεθεί άμεσα μια λύση το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται με το «κλειδί στο χέρι»….

    (από τον «Πρωινό Λόγο»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: