Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Νέα υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Καστοριάς!

 

Την ώρα που ο Δήμος Καστοριάς προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην ανέγερση του 10ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής Χλόης - Φουντουκλή, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι επανασχεδιάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και με ειδικό έγγραφο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, προτείνει να υποβιβαστούν οι σχολικές μονάδες, που κατά την κρίση του “δεν δικαιολογούνται να διατηρούν αυξημένη οργανικότητα”!

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, το υπουργείο Παιδείας προετείνει:
α) Ένα μονοθέσιο: Διποταμίας
β) Τρία διθέσια: Ασπροκκλησιάς, Νέου Οικισμού και Πενταβρύσου.
γ) Δύο τριθέσια: Νεστορίου και Οινόης
δ) Δεκατρία τετραθέσια: Κολοκυνθούς, Χιλιοδένδρου, 2ο Μανιάκων, 1ο, 2ο, 3ο, 6ο και 7ο Καστοριάς, Δισπηλιού, Κωσταραζίου, Μαυροχωρίου, Πολυκάρπης και Τοιχιού.
ε) Πέντε πενταθέσια: 1ο, 2ο και 4ο Άργους Ορεστικού, Κορησού και 4ο Καστοριάς
στ) Ένα εξαθέσιο: 1ο Μανιάκων
ζ) Ένα επταθέσιο: 3ο Άργους Ορεστικού
η) Ένα δεκαθέσιο:  5ο Καστοριάς
θ) Ένα ενδεκαθέσιο:  9ο Καστοριάς

  Αν το υπουργείο επιχειρήσει να υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό, αυτόματα καταργούνται 75 και πλέον οργανικές θέσεις δασκάλων στην περιοχή και δυναμιτίζουν τις πρωτοβουλίες του Δήμου, για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, που κινδυνεύουν να έχουν την τύχη του 1ου Γυμνασίου, με τις γνωστές περιπέτειες στην αλλαγή χρήσης μέσα σε δύο χρόνια!
  Με το έγγραφο αυτό, το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους περιφερειακούς διευθυντές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να καταθέσουν την άποψή τους αναλυτικά και εμπεριστατωμένα για κάθε σχολική μονάδα.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο σχετικός νόμος Ν. 1558/85, που αφορά υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων,κ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχουν προτάσεις - εισηγήσεις μόνο από τα υπηρεσιακά συμβούλια και τις δημοτικές επιτροπές παιδείας.
Άλλωστε δεν είναι μακριά το 2011, όταν το υπουργείο καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή μας, προχώρησε σε σαρωτικές συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα να καταργηθούν 9 Νηπιαγωγεία (ποσοστό 18%) και 13 Δημοτικά Σχολεία (ποσοστό 29%) και να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία!
Μετά τις τελευταίες εξελιξεις στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καστοριάς, μόλις πληροφορήθηκε τους σχεδιασμούς του υπουργείου, απέστειλε έγγραφο προς την Περιφερειακή Διεύθυνση, με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή της ως εξής:
"Σας γνωστοποιούμε ότι μετά από πληροφόρηση σχετικού εγγράφου το οποίο σας έχει αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφορά την υποβάθμιση του αριθμού των οργανικών θέσεων των διδασκάλων στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Καστοριάς ότι είμαστε αντίθετοι στην πραγματοποίησή του.
Μετά τις συγχωνεύσεις του αριθμού των σχολείων του Δήμου μας θεωρούμε ότι είναι αντιπαιδαγωγικό να ισχύσει ένα ακόμη επιβαρυντικό μέτρο που θα υποβαθμίσει το εκπαιδευτικό έργο των δασκάλων.
Προτείνουμε λοιπόν να παραμείνει το ήδη υπάρχων καθεστώς σε εν λειτουργία σχολεία και να μην προβείτε σε καμία αλλαγή. "

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Στυλιάδης Δημήτριος                 Νικολοπούλου Ελένη

http://kastoriani-estia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: