Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

“Πωλητήριο” έβαλαν στην ΔΕΥΑΚ;

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ “ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣ”
Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες, αφ΄ ότου η Εφημερίδα μας με συνεχή δημοσιεύματα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ, μέσα από μια μεθοδευμένη διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας μνημονιακού τύπου
και επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο σύμβουλος της μειοψηφίας και μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης κ. Λεωνίδας Ζέγας.
  Συγκεκριμένα ο κ. Ζέγας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ορίζοντες”, στοχοποιεί ευθέως τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Γεωργ. Πετκανά, τον οποίο κατηγορεί για απαξιωτική συμπεριφορά, προς τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης, τα οποία “δεν κάλεσε ποτέ να έρθουν σε συμβούλιο ή σε διαβούλευση”, με σκοπό την σύνταξη του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, που αποτελεί ουσιαστικά τον νέο κανονισμό λειτουργίας και περιλαμβάνει το “ευαίσθητο” κομμάτι των προμηθειών της ύδρευσης και της αποχέτευσης!
  Αντίθετα ο κ. Πετκανάς, κατά τον κ. Ζέγα, παρουσίασε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, έναν  “προκάτ” κανονισμό προς... διαβούλευση, τον οποίο εκπόνησε η εταιρεία Σαφαρίκας Γεώργιος, που τυγχάνει να είναι και διευθυντής της ΔΕΥΑ Σερρών!
ΠΡΟΣΕΛΑΒΑΝ... ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ  ΩΣ “ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ”;
Πέρα από το κόστος του κανονισμού, το οποίο ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, προβλέπεται η πρόσληψη ενός εξωτερικού συμβούλου, με αρμοδιότητες που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνισθεί... για την θέση του οποίου προσέλαβαν έναν πρώην υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ, που είχε  πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί...
Όλα αυτά τα στοιχεία, κατά τον κ. Ζέγα, συνηγορούν προς την μεθοδευμένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ,για την οποία προφανώς έχουν βρεθεί οι νέοι επενδυτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην τιμολογιακή πολιτική για ένα κοινωνικό αγαθό, που προσφέρει αφιλοκερδώς η φύση, σε μια κοινωνία καταπονημένη από τα χαράτσια και την ανεργία!
Ο ΠΙΘΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΑΪΔΩΝ
Η ιστορία της ΔΕΥΑΚ είναι λίγο - πολύ συνυφασμένη με την πολιτική διαδρομή του σημερινού προέδρου της κ.Γεωργ. Πετκανά, ο οποίος διαχειρίστηκε κρίσιμα ζητήματα της επιχείρησης, όπως το τεράστιο χρέος της, που “κατάπιε” εκατομμύρια επιχορηγήσεων και αντί να μειωθεί, γιγαντώθηκε σαν την “λερναία ύδρα” που απειλεί ακόμα και σήμερα να “πνίξει” την ΔΕΥΑΚ, ανοίγοντας όμως την “κερκόπορτα” προς την ιδιωτικοποίησή της!
ΤΟ “ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ” ΧΡΕΟΣ  ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ
H ΔΕΥΑΚ επιχορηγήθηκε κατά τα έτη 1998 έως 2004, για την εξόφληση του χρέους της από δανεισμό με 3.730.000 ευρώ
Η κατανομή  του ποσού αυτού έγινε ως εξής:
1. Δάνειο Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων                            1.770.004,69 €
2. Δάνεια Δημοσίου                                                                              394.714,91 €
3. Επιστροφές χρημάτων στον Δήμο Καστοριάς
από τις παρακρατήσεις των τακτικών εσόδων του,
από το Τ.Π.Δ., για την αποπληρωμή των
ληξιπρόθεσμων χρεών και δανείων της ΔΕΥΑΚ                               721.471,02 €
4. ΔΕΗ                                                                                                     56.130,72 €
5. ΙΚΑ                                                                                                     361.161,61 €
6. Προμηθευταί - Πιστωταί - Λοιποί                                                    383.589,09 €
7. Μισθοδοσία                                                                                      43.265,45 €
Από τα παραπάνω στοιχεία της ΔΕΥΑΚ γίνεται ξεκάθαρο ότι το ποσό  της επιχορήγησης δεν διατέθηκε εξ΄ ολοκλήρου για την εξόφληση του χρέους της, που εκείνη την περίοδο ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ.
Προκύπτει επίσης ένα άλλο σοβαρότατο ερώτημα από την επιστροφή χρημάτων στο Δήμο Καστοριάς της υπ΄ αριθμ. 3 ανάλυσης.
Από που προήλθαν τα 721.475 ευρώ που διέθεσε αρχικά ο Δήμος Καστοριάς ώστε να του επιστραφούν στη συνέχεια;
Επίσης φαίνεται από την παραπάνω ανάλυση ότι η ΔΕΥΑΚ  εξόφλησε τις οφειλές της προς την ΔΕΗ το ΙΚΑ και διέθεσε χρήματα που προορίζονταν για το χρέος της σε προμηθευτές, πιστωτές λοιπούς και σε μισθοδοσία.
Για τα έργα
α) Αποχέτευση Φουντουκλή (Β΄ φάση) και
β) όμβρια Φουντουκλή
η ΔΕΥΑΚ εισέπραξε περίπου 800.000 € για ενταγμένες πράξεις στο ΠΕΠ του 2000-2006.
Αυτός ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης της εταιρείας τον οποίον παρουσιάζουν ως "ιδανικό" είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η επιχείρηση σε ενταγμένα έργα να καλύψει την ιδία συμμετοχή της και να μην της δίνεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Επιπλέον λόγω ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ της ΔΕΥΑ Καστοριάς δεν της χορηγήθηκε κανένα χαμηλότοκο δάνειο, τη στιγμή που οι άλλες ΔΕΥΑ της Δυτικής Μακεδονίας δεν πήραν καμιά επιχορήγηση από το κράτος.
Σήμερα το αέναο χρέος της ΔΕΥΑΚ ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ γεγονός που από μόνο του κάνει την επιχείρηση μη βιώσιμη και διευκολύνει τα σχέδια ορισμένων για την ιδιωτικοποίησή της.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ  ΩΣ ...ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ Η ΔΕΥΑΚ!
Σε "μαύρη τρύπα" όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αναδείχθηκε επί των ημερών Παπουλίδη και Πετκανά  η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Καστοριάς.
Αποκορύφωμα όλων υπήρξε η επιχορήγηση του 1,2 δις δρχ. από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης των Σεισμών "για την αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης προς τρίτους" όπως αποκάλυψε εκείνη την περίοδο ο Περιφερειάρχης Ανδρέας Λεούδης απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του τότε Δημάρχου Καστοριάς.
Ο κ. Παπουλίδης χαρακτήρισε ετεροχρονισμένες τις πρόσφατες εξαγγελίες χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας οι οποίες κατά τον Δήμαρχο αφορούν "έργα που έχουν εκτελεστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη".
Ο κ. Λεούδης αντιδρώντας στις δηλώσεις Παπουλίδη παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το χρέος της ΔΕΥΑΚ στο τέλος του 1997 ανέρχονταν στο 1 δις δρχ. Επτά χρόνια αργότερα και μετά την επιχορήγηση των 1,2 δις δρχ. από το ΟΠΑΦΚ το χρέος αυτό εκτινάχθηκε στα 2,5 δις δρχ.
Η ιστορία τότε γράφτηκε με την μανία του Εγκέλαδου που υποχρέωσε την Πολιτεία να θεσπίσει ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης, για να επουλωθούν οι πληγές  που άφησε πίσω του ο σεισμός. Αρχικά οι νομοί Καστοριάς και Φλώρινας βρέθηκαν εκτός προγράμματος, αφού το κέντρο βάρους της κρατικής μέριμνας μετατοπίστηκε στις πλέον πληγείσες από τον σεισμό περιοχές. Ήταν τότε που ένας δεύτερος "σεισμός" έκανε το χάσμα μεταξύ Νομάρχη και Βουλευτή, αγεφύρωτο!
Πετσάλνικος και Καπαχτσής αλληλοκατηγορήθηκαν  για ολιγωρία, που άφησαν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη!
Ευτυχώς στα ανώτερα κλιμάκια επικράτησε η αντίληψη για ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας και από υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκπονείται το πρόγραμμα ΟΠΑΦΚ, για την ανασυγκρότηση της Καστοριάς και της Φλώρινας, που είχαν μείνει έξω από το πρόγραμμα των 802 δις της Κοζάνης και των Γρεβενών.
Με τον ΟΠΑΦΚ εντάχθηκαν 109 έργα προϋπολογισμού 23,5 εκ ευρώ , από τα οποία δόθηκαν τα 18,7 εκ. ευρώ μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2003.
Κι ενώ οι τοπικοί φορείς υποτάσσονται μοιρολατρικά στο "πεπρωμένο" τώρα που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα οι Νομάρχες Κοζάνης και Φλώρινας το βρήκαν εξαιρετικά "ισχνό" και ζήτησαν  μεγαλύτερη αύξηση των κονδυλίων(!)
Για την Καστοριά το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιελάμβανε χρηματοδοτήσεις έργων συνολικού ύψους 23,5 εκ. ευρώ. Περίπου 8 δις δρχ.  Από αυτά είχαν δοθεί τα 6,5 δις, εκ των οποίων τα 2 δις για τον δρόμο Νεστορίου - Πεύκου και το 1,2 δις δόθηκε στην ΔΕΥΑΚ "για την αποπληρωμή των χρεών της προς τρίτους" όπως είναι η επίσημη αιτιολογία.
Οι πληροφορίες , μάλιστα ανέφεραν ότι για να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, μεσολάβησαν δύο ομογάλακτοι κομματικά προς τον τότε Δήμαρχο Καστοριάς, Νομάρχες της Περιφέρειας.  Ο παντοδύναμος τότε Π. Μητλιάγκας της Κοζάνης και ο Γ. Πέτσας των Γρεβενών.
Σημειολογικά αναφέρουμε ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων συνέπιπταν πριν από κάθε αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση του Παπουλίδη!
ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΔΕΥΑΚ, όπως αποτυπώνονται στις καταγγελίες του συμβούλου της μειοψηφίας κ. Λεωνίδα Ζέγα δεν είναι άσχετες με το γενικό πλάνο “ανάπτυξης” που προσπαθούν να επιβάλουν στην περιοχή μας οι δανειστές μέσω των ιδιωτικοποιήσεων κοινωφελών επιχειρήσεων του δημοσίου όπως ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ κλπ που έχουν μπει στο στόχαστρο από καιρό.
Με το πλάνο αυτό που προσκόμισε και στον δήμο Καστοριάς ο τακτικός επισκέπτης του κ. Ιωακείμ Φούχτελ η ΔΕΥΑΚ που από 1 Ιουνίου 2013 αναλαμβάνει την διαχείριση όλων των αντλιοστασίων του Δήμου, θα εφαρμόσει κοινή τιμολογιακή πολιτική προς όλους τους δημότες, που θα την καταστήσει βιώσιμη για να είναι ελκυστική σε όλους τους επίδοξους αγοραστές της.
Από το πλάνο της ιδιωτικοποίησης δεν εξαιρούνται και τοπικοί οικονομικοί παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα τελευταία...

 

http://kastoriani-estia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: