Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Διαδηλώσεις Σέρβων εθνικιστών στο Κόσσοβο

 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο κέντρο της πόλης, Μιτρόβιτσα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τη...
συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο, που εξομαλύνει τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο στο Βελιγράδι για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φωνάζοντας «προδότες», κατηγόρησαν την κυβέρνηση του προέδρου Tomislav Nikolic ότι τους άφησαν στην τύχη τους. Για πλήθος εθνικιστών στην Σερβία, το Κόσσοβο θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της χώρας και η πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη, αντιμετωπίζεται ως «προδοσία».
«Είναι φρικτό. Φαίνεται πως τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας δεν αξίζουν το ίδιο με τις δικές τους. Είναι απίστευτο πόσες πολλές φορές θα μας πουλήσουν για το τίποτα», εξήγησε ένας από τους διαδηλωτές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία «ξεκάθαρη παράδοση».
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας -η οποία θεωρείται το εισιτήριο της Σερβίας για την ευρωπαϊκή αγκαλιά- οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου θα έχουν τη δική τους Αστυνομία και θα ορίζουν τα μέλη που θα στελεχώνουν το Εφετείο, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι δικλείδες ασφαλείας για την προάσπιση των ατομικών τους ελευθεριών. Η αυτονομία των Σέρβων στο Κόσσοβο συνοδεύεται από την αναγνώριση της κυβέρνησης της Πρίστινα από τις Αρχές του Βελιγραδίου.
Η Σερβία έχασε τον έλεγχο του Κοσσόβου το 1999, όταν το δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν εκτεταμένες επιχειρήσεις για τρεις μήνες στην περιοχή. Η συγκεκριμένη επέμβαση έδωσε ένα προσωρινό τέλος στη χρόνια διένεξη ανάμεσα στους Αλβανόφωνους Κοσσοβάρους και Σέρβους που πλειοψηφούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου. Το 2008, η Πρίστινα κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας και ήδη τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχουν αναγνωρίσει.

http://ksipnistere.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: