Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μουσταλευριά παραδοσιακή

 

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Η γιαγιά μου την έφτιαχνε με«κομμένο» μούστο, ελαφρά συμπυκνωμένο, για να είναι πιο γλυκιά.
Βρείτε μούστο, κι αφού τονκαθαρίσετε, φτιάξτε τη. Αν δεν μπορέσετε να βρείτε και θέλετε να τον φτιάξετε εσείς, πάρτε σταφύλια ζουμερά, όπως είναι ο ροδίτης και το φιλέρι και ξεκινήστε την
διαδικασία.
(Αναλυτικές οδηγίες Εδώ).
Μουσταλευριά παραδοσιακή
Υλικά
•   Για κάθε  4 νεροπότηρα, ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο
•   1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•   1 νεροπότηρο καρύδια χοντροκομμένα

•   κανέλλα σκόνη
Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι.
Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό.Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως.
Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό.

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, (για 15΄- 20΄ περίπου), ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μουσταλευριά παραδοσιακή

Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα σκόνη.
Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και τρώγεται μετά μανίας!
-- Είναι σημαντικό να μην «πιάσει» η μουσταλευριά μας  στην κατσαρόλα  γιατί τότε θα σβολιάσει. Γι᾿ αυτό ανακατεύουμε συνεχώςμέχρι να γίνει.


-- Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και με πετιμέζι, αραιώνοντάς το με νερό, σε αναλογία 1 ποτήρι μούστο, με 2 ποτήρια νερό.

-- Είναι προτιμώτερο το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα, παρά σε μπολ, γιατί έτσι κάθε κουταλιά που θα τρώμε, θα έχει περισσότερο καρύδι και κανέλλα.


-- Η γιαγιά μου πασπάλιζε τα πιάτα με κανέλα και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

http://faghta-giagias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: