Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

To «Φαγοπότι» της ΔΕΥΑ Γρεβενών

 

Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Γρεβενών...

«βγήκε» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πρόκειται για μια... καλοστημένη κομπίνα με βασικό πρωταγωνιστή κορυφαίο στέλεχος της Επιχείρησης, που...
πρωταγωνιστούσε για χρόνια σε ένα «πάρτι» με εικονικά τιμολόγια για εικονικά έργα. Κάποιοι δεν έβλεπαν την διαφθορά και κάποιοι άλλοι την έβλεπαν μεν, αλλά δεν μιλούσαν, με αποτέλεσμα η ζημιά για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Γρεβενών να κινείται μεταξύ 4,5 και 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα από το 2007 μέχρι το 2010.
Ο σημερινός Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης μιλώντας στον ALPHA για το σκάνδαλο που ερευνά η Δικαιοσύνη, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ευθύνες μόνο σε στελέχη και σε υπαλλήλους, δεν μπορεί να υπάρχουν μόνο σε προμηθευτές ή σε εργολήπτες ή σε όποιους άλλους κόψανε ή δώσανε τα εικονικά τιμολόγια. Κάποιοι είχαν αυτήν την επαφή». Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν ήλθαν αντιμέτωποι με εικονικά τιμολόγια, για έργα που από ό,τι φαίνεται δεν έγιναν ποτέ. Πρόκειται για έργα ύδρευσης δημοτικών σχολείων, συνδέσεις παροχών και έργα αποχέτευσης, που πληρώθηκαν, αλλά κανείς δεν τα είδε.
Ο μέχρι τώρα έλεγχος φωτογραφίζει -ως κεντρικό πρόσωπο- διευθυντικό στέλεχος της Επιχείρησης Ύδρευσης, που για χρόνια όχι μόνο έστηνε τα εικονικά έργα, αλλά έδινε και τις εντολές πληρωμής τους, αφού ήταν ο μοναδικός που είχε και το μπλοκ επιταγών και τη στρογγυλή σφραγίδα του Δημοσίου και το δικαίωμα υπογραφής και -πάνω από όλα- δεν τον έλεγχε κανένας. Ο ALPHA επικοινώνησε μαζί του, αλλά αρνήθηκε να πει οτιδήποτε. Το σκάνδαλο έφθασε στον εισαγγελέα με καταγγελία του προηγούμενου Δημάρχου το 2010. Η Δημοτική Επιχείρηση όμως είχε δημιουργηθεί το 1998. Όπως λέει ο τότε Δήμαρχος Σάκης Ζιώγας, εκείνα τα χρόνια γίνονταν έλεγχοι, μετά όμως«είχε τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, κάθε χρόνο που παρατηρούνταν διάφορα πλημμέλειες και λάθη που κάνανε και τον επόμενο χρόνο τα διορθώναμε. Αυτό ήταν μια ισχυρή βοήθεια, για να μην γίνονται ατασθαλίες. Οι έλεγχοι αυτοί μετά τη δική μου θητεία έχω την άποψη ότι δεν γινόταν. Άρχισαν να γίνονται, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο το 2010».
Σύμφωνα με καταγγελίες, η κομπίνα είχε και συνέχεια, καθώς τα μέλη του κυκλώματος που γέμιζαν τις τσέπες του σε βάρος των πολιτών του Δήμου Γρεβενών, προσπαθούσαν να καλύψουν τις ατασθαλίες τους με εικονικά τιμολόγια και να ξεφορτωθούν τις επιταγές. Συγκεκριμένα, «έσπαγαν» μία επιταγή του Δημοσίου ύψους 10.000 ευρώ, την «πουλούσαν» στον πρόθυμο να τους βοηθήσει συνεργάτη προς 8.000 ευρώ, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα έβγαζε -χωρίς να έχει προσφέρει τίποτα- κέρδος 2.000 ευρώ. Έστω και αν τις υπογραφές τις έβαζε ο ένας, όλα δείχνουν ότι πίσω από τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στα Γρεβενά η Δικαιοσύνη ερευνά το ενδεχόμενο να βρίσκεται ένα «κύκλωμα» που έτρωγε με «χρυσά κουτάλια».
Είναι τυχαίο άλλωστε που λίγο πριν πιάσει δουλειά ο εισαγγελέας, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έσπευσαν να επιστρέψουν περίπου 900.000 ευρώ, για να καλύψουν την «τρύπα»; Προφανώς όχι, γι’ αυτό άλλωστε και το ΣΔΟΕ έριξε μια «καμπάνα» ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Γρεβενών.

http://ksipnistere.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: