Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Απρίλιος στο αγρόκτημα

 

Απρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Απρίλιο

Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές,καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα.

Απρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημα

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό.

Απρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημα Απρίλιος στο αγρόκτημαΑπρίλιος στο αγρόκτημα

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Απρίλιο
Οι δεντροκομικές εργασίες είναι πολλές και σημαντικές. Στους οπωροκήπους καταβάλλεται η δέουσα προσοχή για την καλή ισορροπία των βραχιόνων και λοιπών κλάδων, ιδίως των συμμετρικών σχημάτων, με την εφαρμογή κυρτώσεων, ανοιγμάτων, εγκοπών κ.λ.π. λόγο της μεγάλης ευλυγισίας αυτών την συγκεκριμένη εποχή. Επίσης εκτελούνται τα πρώτα βλαστολογήματα, δια της αφαιρέσεως των περιττών και πλεοναζόντων βλαστών και γενικεύονται οι εγκεντρισμοί σε όλα σχεδόν τα δέντρα.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι σπορές των προβλαστημένων σπόρων, αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών, κάστανων, καθώς και των λεπτών σπόρων όπως μήλων, αχλαδιών κ.λ.π. Την εποχή αυτή ξεκινάνε πλέον τα βοτανίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα τα οποία από δω και εμπρός πρέπει να εκτελούνται τακτικά και ανελλιπώς, με σκοπό να κερδίζεται η πρώτη βλάστησης πρώιμα.
Το ίδιο πρέπει να καταπολεμόνται εγκαίρως και αποτελεσματικός οι πολλές εμφανιζόμενες ασθένειες, ιδίως τα διάφορα επιβλαβή έντομα, τα οποία ο ήλιος του Απριλίου ξυπνάει και ζωογονεί κατά χιλιάδες. Μέγιστη φροντίδα πρέπει να καταβάλλεται κυρίως για την πρόληψη ή καταπολέμηση των αφείδων (μελίγκρας) και του εξώασκου (κατσαρώματος) της ροδακινιάς, με τους γνωστούς τρόπους.
Κατά τον Απρίλιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται μούσμουλα και στα θερμά μέρη τα πρώτα κεράσια.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937
Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο.Είναι η εποχή να μαζέψουμε χαμομήλι, μποράνγκο και να το αποξεράνουμε.
Γενικές εργασίες και φροντίδες
Υποστυλώνουμε τις ντοματιές και τα αγγουράκια μας.
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη.Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας. Είναι εποχή να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για λίπανση και προστασία των καλοκαιρινών λαχανικών μας. Δείτε περισσότερα εδώ:
http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: