Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Λευκή τρούφα



«Είχα βγει για ένα συνηθισµένο κυνήγι µανιταριών στο δάσος. Τα σκυλιά έψαχναν για πολλή ώρα, αλλά δεν έβρισκαν τίποτα. Παίρνοντας τον δρόµο… της επιστροφής, ένα από αυτά µυρίστηκε κάτι και άρχισε να σκάβει. Λίγα λεπτά αργότερα ανακάλυψα έναν πολύτιµο θησαυρό. Η λευκή τρούφα είχε βρεθεί για πρώτη φορά και την κρατούσα στα χέρια µου!».
Ο Γιώργος Σέτκος, φαρµακοποιός από την Καστοριά, είναι ο άνθρωπος που την περασµένη εβδοµάδα ανακάλυψε την πρώτη λευκή τρούφα στην Ελλάδα, στο πυκνό δάσος της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος υπόγειου µανιταριού, η τιµή του οποίου µπορεί να ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ το κιλό! Η λευκή τρούφα είχε µέχρι τώρα εντοπιστεί µόνο σε τέσσερις χώρες σε όλο τον κόσµο: την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Σλοβενία.
«Ξεκίνησα στις 7 το πρωί της Πέµπτης 7 Οκτωβρίου µαζί µε τα τρία σκυλιά µου, τον Μπρακ, τη Σανέλ και τη Σπίνα, εν µέσω δυνατής βροχής. Οδηγήθηκα ενστικτωδώς σε ένα συγκεκριµένο σηµείο µέσα στο δάσος», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σέτκος, πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας.
«Τα σκυλιά άρχισαν να ψάχνουν, αλλά επειδή δεν έβρισκαν τίποτα αποφάσισα να φύγω. Στον γυρισµό ένα από αυτά σταµάτησε, άρχισε να µυρίζει το έδαφος και ξεκίνησε να σκάβει µε µανία, φανερώνοντας ένα µεγάλο κοµµάτι τρούφας. Την κράτησα στα χέρια µου και δεν µπορούσα να το πιστέψω».
Λίγα µέτρα πιο πέρα, άρχισαν να σκάβουν και τα άλλα δύο σκυλιά, ξετρυπώνοντας έξι ακόµη λευκές τρούφες. «Ετρεξα αµέσως στο εργαστήριό µου και εξέτασα τους σπόρους.
Επρόκειτο πράγµατι για τη λευκή τρούφα, όπως επιβεβαίωσε και ο µικροσκοπικός έλεγχος που έκανε την επόµενη ηµέρα ο ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης».
Ο δίχρονος Μπρακ, το σκυλί που ευθύνεται για τον εντοπισµό της σπάνιας τρούφας, πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Σέτκου εντελώς συµπτωµατικά. «Πρόσφατα βρέθηκα στην Ιταλία και αγόρασα ένα σκυλί για λογαριασµό ενός φίλου από τις Σέρρες. Οµως εκείνος θεώρησε ότι είναι πολύ µικρό και µου είπε ότι δεν το ήθελε. Αναγκαστικά το κράτησα εγώ. Ηταν το σκυλί που βρήκε την τρούφα!».
«Θησαυροί» 280 γραµµαρίων
Τα µανιτάρια είχαν συνολικό βάρος 280 γραµµαρίων και η αξία τους υπολογίζεται στα 1.500 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά ο Γιώργος Σέτκος δεν δίστασε να θυσιάσει έναν από τους επτά «θησαυρούς» του.
«Αποφασίσαµε να γευτούµε µία από τις τρούφες. Μαζί µε άλλους µανιταροσυλλέκτες πήγαµε σε µια ταβέρνα στα Γρεβενά και φάγαµε ταλιατέλες µε παρµεζάνα και τρούφα. Το αποτέλεσµα ήταν νοστιµότατο!».
Ο πρόεδρος των µανιταρόφιλων δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να εκµεταλλευτεί εµπορικά τις τρούφες. «Ποτέ δεν είδαµε τα µανιτάρια ως πηγή εσόδων.
Τοποθετήσαµε µια τρούφα στο αρχείο του συλλόγου µας και οι υπόλοιπες θα χρησιµεύσουν στην εκπαίδευση των σκύλων».
Ο κ. Σέτκος αρνείται να αποκαλύψει το σηµείο στο οποίο βρέθηκαν τα πολύτιµα µανιτάρια. «Είναι κάπου στη Δυτική Μακεδονία, αλλά δεν θα σας πω σε ποιο νοµό. Η αναζήτηση της τρούφας αποτελεί κυνήγι ζωής για τους µανιταρόφιλους. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν µαθευτεί».
Ωστόσο, δηλώνει ότι θα συνεχίσει το ψάξιµο και εµφανίζεται βέβαιος ότι η ελληνική γη κρύβει και άλλες εκπλήξεις.
«Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι θα βρεθούν ξανά λευκές τρούφες στην ευρύτερη περιοχή, ενδεχοµένως και σε άλλα σηµεία της Ελλάδας».
ΣΕ 4 ΧΩΡΕΣ
Μόνο σε τέσσερις χώρες σε όλο τον κόσµο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Σλοβενία, υπάρχει λευκή τρούφα
Εδωσε 330.000 δολάρια για µια λευκή τρούφα βάρους 1½ κιλού
«ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ της λευκής τρούφας είναι σαν τους χρυσοθήρες», λέει ο Γιώργος Σέτκος, από τους πρώτους ανθρώπους που άρχισε να αναζητά τρούφες στην Ελλάδα. «Ψάχνουν στα τυφλά, δεν ξέρουν πού θα τις βρουν, αλλά όταν το καταφέρουν έχουν αποκτήσει ένα θησαυρό».
Η τιµή της λευκής τρούφας στις ευρωπαϊκές αγορές κυµαίνεται από 3.000 έως 6.000 ευρώ το κιλό.
Κι αυτό δεν είναι τίποτα µπροστά στις µυθικές τιµές στις οποίες πωλείται κατά καιρούς σε διάφορες δηµοπρασίες.
Τον Δεκέµβριο του 2009 ο επιχειρηµατίας Στάνλεϊ Χο, αποκαλούµενος και «βασιλιάς των καζίνων» στο Χονγκ Κονγκ, έδωσε 330.000 δολάρια για να αποκτήσει µια λευκή τρούφα βάρους 1½ κιλού! «Η τρούφα είναι σαν το χρηµατιστήριο. Η τιµή της διαµορφώνεται βάσει της εποχής, των διαθέσιµων ποσοτήτων και της ποιότητάς της», εξηγεί ο κ. Σέτκος.
http://aetos-grevena.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: