Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
O Παύλος Αλτίνης, υποψήφιος Περιφερειάρχης μιλάει για τα κακά στη Δυτ. Μακεδονία και για τα καλά που «ίσως» έρθουν..
1.Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτ. Μακεδονίας, τα ακούω εδώ και μία δεκαετία και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Ποιες είναι οι παθογένειες της περιοχής;
Δεν ακούγονται τα τελευταία 10 χρόνια αλλά τα τελευταία 50 χρόνια. Και δεν αξιοποιήθηκαν διότι δεν έγινε τίποτα για να αξιοποιηθούν. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά λεφτά στο όνομα της ανάπτυξης. Αλλά η ανάπτυξη χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι για να κάνουν οι κομματικοί μηχανισμοί την δουλειά τους. Μιλούσαν για ανάπτυξη, μάζευαν ψήφους και ανάπτυξη δεν είδαμε. Αν κοιτάζαμε που πήγαν τα χρήματα θα βλέπαμε πως πήγαν σε τσέπες και όχι για ανάπτυξη. Βλέπετε από όποια μεριά κι αν κοιτάξει κανείς την ανάπτυξη καταλήγει στην ίδια ρίζα προβλήματος ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
2.Πάλι διαφθορά;
Βεβαίως. Κοιτάξτε διαφόρους που κάνουν απολογισμό της θητείας τους. Μόνοι τους μας λένε πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Είδατε εσείς πουθενά ανάπτυξη; Αν όχι που πήγαν αυτά τα χρήματα; Γι αυτό μιλάω πάντα για διαφθορά.
3.Μιλήσατε προηγουμένως για το κομματικό παραμάγαζο της ΔΕΗ; Τι είναι κομματικό παραμάγαζο;
Το κομματικό παραμάγαζο είναι μία επιχείρηση όπου δεν υπάρχει αξιοκρατία και ιεραρχικός έλεγχος, όπου κάποιος προσλαμβάνεται με κομματικά κριτήρια και οι αποφάσεις λαμβάνονται για να εξυπηρετηθούν οι «ημέτεροι». Και δεν μιλώ για τους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος, αλλά για συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι πολύ συχνά αλλάζουν κομματική ταυτότητα, ανάλογα με το κόμμα που είναι στην εξουσία. Έτσι λειτουργεί το κομματικό παραμάγαζο, έτσι λειτούργησε, και συνεχίζει να λειτουργεί, και η ΔΕΗ.
4.Είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ; Είμαι υπέρ μίας ΔΕΗ η οποία πρέπει να συνεχίσει να είναι δημόσια επιχείρηση αλλά η οποία θα λειτουργεί παραγωγικά και θα μπορεί να ανταγωνίζεται τους ιδιώτες, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά θέλουμε δεν θέλουμε. Σήμερα η ΔΕΗ ελέγχεται από το δημόσιο από το κράτος. Το κράτος λειτουργεί μόνον για να εξυπηρετεί τους «ημετέρους». Το δημόσιο είναι τόσο ξεχαρβαλωμένο που μέχρι και σήμερα δεν ξέρει ούτε καν πόσους υπαλλήλους έχει. Ένα τέτοιο δημόσιο πώς να μπορέσει να ελέγξει την ΔΕΗ και να την αναγκάσει να λειτουργήσει παραγωγικά;
5.Πως βλέπετε την ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας στη Δυτ. Μακεδονία;
Όποτε μιλάς στην Ελλάδα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε περνούν για οπισθοδρομικό. Δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται. Δεν υπάρχει καμία ισχυρή χώρα που να μην έχει ανεπτυγμένη την αγροτική οικονομία. Παράδειγμα η Ελβετία. Περισσότερος πλούτος παράγεται στην Ελβετία από τους αγρότες απ’ ότι από τους τραπεζίτες. Το πρώτο χαρακτηριστικό μίας ανεπτυγμένης αγροτικής οικονομίας είναι ότι παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Τα προϊόντα αυτά παράγονται για να καταναλωθούν από τους καταναλωτές και όχι για να χρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη από βιομηχανίες. Στη Δυτ. Μακεδονία, μας έκαναν για να παράγουμε με εκτατικές καλλιέργειες προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από την βιομηχανία. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε παραγωγούς σκλάβους των εμπόρων, των σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών που παράγουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα, όπως επίσης και των βιομηχανιών που μεταποιούν αγροτικά προϊόντα. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα το σιτάρι να πουλιέται 0,7 ευρωλεπτά το κιλό και στην Ρουμανία να πουλιέται 0,17 ευρωλεπτά το κιλό; Αν λογαριάστε πως οι Ρουμάνοι αγοράζουν με 0,17 ευρωλεπτά 4 φορές περισσότερα προϊόντα απ ότι αγοράζουν οι Έλληνες, τότε οι Ρουμάνοι πωλούν το σιτάρι προς 0,68 ευρωλεπτά το κιλό!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι στην Ρουμανία οι έμποροι δεν κλέβουν παραγωγό, όπως τον κλέβουν στην Ελλάδα.
6. Εσείς από πού τα ξέρετε όλα αυτά;
Τα ξέρω επειδή έχουμε Έλληνες παραγωγούς στην Ρουμανία και συγκεκριμένα Δυτικομακεδόνες οι οποίοι έχουν αγοράσει εκτάσεις στη Ρουμανία και ασκούν εκεί αγροτική δραστηριότητα και όχι στην Ελλάδα, Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα η τιμή του σιταριού συνεχώς πέφτει για τους παραγωγούς και ανεβαίνει για τους καταναλωτές.
Το ίδιο συμβαίνει και με το γάλα και με πολλά αγροτικά προϊόντα.
7.Γιατί το κάνουν αυτό οι κυβερνήσεις; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει κράτος. Δεύτερον διότι οι πλούσιοι, οι έμποροι και οι βιομήχανοι, έχουν προσβάσεις σε πολιτικούς παραμηχανισμούς. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος και πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα του μέσου πολίτη.
8.Οι κυβερνήσεις όμως ρίξανε πολλά λεφτά στην αγροτική οικονομία.
Ρίξανε ασφαλώς πολλά λεφτά, αλλά με λάθος τρόπο και χωρίς στρατηγική. Παράδειγμα τα προγράμματα των εγγείων βελτιώσεων. Κατάφεραν να χρεώσουν τους αγρότες και να πλουτίσουν διαφόρους υπαλλήλους. Ενώ ο μέσος αγρότης κινδυνεύει με κατασχέσεις, διάφοροι υπάλληλοι απολαμβάνουν τις βίλες τους και τα ακριβά τους αυτοκίνητα. Και κανείς δεν τιμωρείται!
9.Μπορείτε να μιλήσετε με παραδείγματα;
Χρηματοδοτήθηκαν κτηνοτρόφοι για να αλλάξουν τις ράτσες των αγελάδων τους με βελτιωμένες, επειδή του έλεγαν πως θα έπαιρναν από αυτές περισσότερο γάλα, και τους έπεισαν. Έφεραν λοιπόν αγελάδες από την Δανία, οι οποίες είναι φτιαγμένες από την φύση τους να βόσκουν στα υγρά λιβάδια της Ευρώπης. Τις έφεραν στα ορεινά της Μακεδονίας και τις έκλεισαν σε στάβλους. Αποτέλεσμα; Οι αγελάδες αυτές στην αρχή έδιναν πολύ γάλα, μετά άρχισαν να αρρωσταίνουν και να αυξάνονται τα έξοδα σε φάρμακα και κτηνιάτρους, όπως και τα έξοδα ζωοτροφής.
Η φύση δεν έκανε αυτή την αγελάδα για την δική μας περιοχή.
10.Μα ήταν τόσο χαζοί άσχετοι αυτοί που συμβούλευαν τους αγρότες; Ήταν άνθρωποι της θεωρίας και όχι της πράξης. Ως νομάρχης έχω γνωρίσει γεωπόνους, Πανεπιστημιακούς και του Υπουργείου Γεωργίας, που δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το σιτάρι από την βρίζα. Και αυτοί οι άνθρωποι ακριβοπληρώνονταν και πουλούσαν και μυαλό.
11.Λάθος άνθρωποι;
Λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και με το μυαλό τους στο πως θα βγάλουν λεφτά οι ίδιοι και όχι πως θα λύσουν προβλήματα.
12.Αυτοί πως βγάζουν λεφτά;
Βγάζουν λεφτά από μελέτες και από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην διαχείριση κονδυλίων στην Ελλάδα. Όποιος είχε πολιτικές διασυνδέσεις με το κόμμα που ασκούσε εξουσία, έπαιρνε τις μελέτες – μερικές φορές και εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες πολλές τις υπέγραφαν και υπάλληλοι των υπηρεσιών – οι λεγόμενοι αχυράνθρωποι- και πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες
13.Μέχρι στιγμής κάνετε διαπιστώσεις. Εσείς τι θα κάνετε;
Το πρώτο που θα κάνω είναι να ζητήσω από τους ίδιους τους παραγωγούς να δούμε τι θα κάνουμε και όχι μόνον από τους «μελετητές» γεωπόνους και κτηνιάτρους.
Έλεγχος και εφαρμογή του νόμου ώστε οι έμποροι και οι εταιρίες παραγωγής σπόρων, λιπασμάτων, φαρμάκων, ζωοτροφών κλπ, να σταματήσουν να λειτουργούν ασύδοτα. Έχουν κάνει τον αγρότη δούλο! Τέλος στην διαφθορά και στην ατιμωρησία! Να εστιάσουμε την προσοχή μας σε προϊόντα τα οποία είναι συμβατά με τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, και από αυτά σ’ εκείνα ειδικά που έχουν ζήτηση στην αγορά. Να δημιουργήσουμε «προϊόντα – σημαίες» της Δυτ. Μακεδονίας. Προϋπόθεση είναι η πάταξη της διαφθοράς και κατάργηση της ατιμωρησίας αυτών που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγρότη. Ειδικότερα:
1. Εκπόνηση εδαφολογικών και κλιματολογικών μελετών, με σκοπό το να καλλιεργείται το σωστό προϊόν στο σωστό σημείο.
2. Χρήση παραδοσιακών σπόρων, με σκοπό την παραγωγή με την ελάχιστη δυνατή χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, και νερού από γεωτρήσεις.
3. Επίσης αξιοποίηση των παραδοσιακών ειδών ζώων για την κτηνοτροφία.
4. Ορθολογική χρήση του νερού, με σκοπό την εξοικονόμηση από πλευράς ποσότητας και την βελτίωση από πλευράς ποιότητας.
5. Προνομιακή μεταχείριση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και την δημιουργία χώρων διαθέσεως αγροτικών προϊόντων απ’ ευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.
6. Τυποποίηση και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων σε επίπεδο οικοτεχνίας, με σκοπό την διάθεση και απ’ ευθείας στον καταναλωτή.
7. Τροφοδοσία της τοπικής αγοράς από τοπικούς παραγωγούς και υποκατάσταση των εισαγομένων αγροτικών προϊόντων.
14.Μήπως πάτε πίσω αντί για εμπρός; Δεν σας ακούω να μιλάτε για σύγχρονες καλλιέργειες. Καθόλου. Οι σύγχρονες καλλιέργειες είναι οι παραδοσιακές και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε πόσο πιο ακριβά είναι τα οικολογικά προϊόντα σε σχέση με τα σύγχρονα. Υπάρχει ζήτηση παγκοσμίως για τα οικολογικά προϊόντα. Αυτή η παραγωγή θα απευθύνεται πρωτίστως στην τοπική αγορά. Γιατί ο καταναλωτής να αγοράζει πατάτες Αιγύπτου στη Δύτ. Μακεδονία; Θα μου πείτε πως είναι πιο φθηνές και θα συμφωνήσω. Είναι όμως και προϊόντα που δεν ξέρουμε την ποιότητά τους, και δεν είναι λίγες οι φορές που ανακαλύφθηκε ότι τέτοια προϊόντα ήταν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.. Άλλωστε στην Ελλάδα προτιμούμε τα τοπικά προϊόντα και γι αυτό κάθε Πάσχα βαφτίζουμε τα εισαγόμενα αρνιά «ελληνικά».
15.Αυτά τα προϊόντα πως θα πωλούνται;
Απ ευθείας από παραγωγούς στους καταναλωτές, και με την ισότιμη μεταχείριση των παραγωγών και των εμπόρων στις λαϊκές αγορές. Επίσης σε στεγασμένους χώρους σε διάφορα σημεία σε πόλεις και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Και τέλος, απ’ ευθείας σε αλυσίδες καταστημάτων, όπως τα σούπερ μάρκετ.
16. Οι Συνεταιρισμού και οι Ενώσεις, τι ρόλο μπορούν να παίξουν;
Έχουν και αυτοί να παίξουν ρόλο από την στιγμή που θα δουλέψουν σωστά και θα πάψουν να είναι κομματικά παραμάγαζα, και εκτροφεία τρωκτικών.
17.Τελικά πάτε για Περιφερειάρχης ή για αγρότης;
Στη Δυτ. Μακεδονία, για να γίνεις καλός Περιφερειάρχης πρέπει να γίνεις και αγρότης και ΔΕΗτζής.
18.Πιστευετε στην τουριστική ανάπτυξη στη Δυτ. Μακεδονία;
Bλέπω την τουριστική ανάπτυξη συναρτώμενη με την αγροτική οικονομία. Την βλέπω ως αγροτοτουρισμό. Αυτό που πουλάμε ως τουριστικό προϊόν, είναι ο εναλλακτικός τρόπος για να γεμίσει τον χρόνο του ο τουρίστας. Παραδοσιακά στην Ελλάδα, ο τουρίστας γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του με ήλιο και θάλασσα. Στην Δυτ. Μακεδονία ο τρόπος πλήρωσης του ελεύθερου χρόνου του τουρίστα είναι η επαφή με την φύση και με την παράδοσή μας.
19.Τι έχετε να μας πείτε για την διασυνοριακή συνεργασία;
Προϋπόθεση για διασυνοριακή συνεργασία είναι το να μιλάμε καθαρά και έντιμα στους γειτονικούς λαούς, να τους σεβόμαστε αλλά και να μας σέβονται. Σέβομαι τους γειτονικούς λαούς. Περισσότερο όμως σέβομαι και αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Απαιτώ να μας σέβονται. Επιθυμώ την διασυνοριακή συνεργασία. Συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν μιλάμε με μισόλογα, όταν λέμε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» ή έχουμε θέσεις του τύπου «από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα». Η συνεργασία επιτυγχάνεται όταν μιλάμε ξεκάθαρα και έντιμα. Εγώ λέω ξεκάθαρα και έντιμα την θέση μου, που συνοψίζεται στις εξής φράσεις: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ», επίσης: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» και τέλος: «ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΊ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΟ Ν’ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Και θέλω να ακούσω την γνώμη των άλλων υποψηφίων περιφερειαρχών επί του θέματος αυτού. Μέχρι στιγμής δεν παίρνουν θέση.
20.Τι προσδοκάτε από την διασυνοριακή συνεργασία;
Την φιλία και την συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που είναι κοινά, όπως η διαχείριση των υδάτων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η λαθρομετανάστευση, η διασυνοριακή εγκληματικότητα. Επίσης ανταλλαγές, εμπόριο και επενδύσεις από την Δυτ. Μακεδονία προς τις όμορες περιοχές και το αντίστροφο.
21. Δίνετε και εσείς πολιτική μάχη όπως τα άλλα κόμματα;
Οι εκλογές αυτές ναι μεν δεν είναι κομματικές, αλλά είναι βαθιά πολιτικές. Το ζητούμενο είναι να πολεμηθεί η διαφθορά και το ψέμα. Εμείς δίνουμε την πολιτική μάχη κατά της διαφθοράς.
22. Γιατί να σας ψηφίσουν;
Διότι είμαι καθαρός, είμαι έμπειρος, είμαι ικανός και ταυτίζομαι με τον απλό πολίτη που τον έχουν κατακλέψει και του ζητούν να πληρώσει και τα κλεμμένα. Διότι μιλώ ξεκάθαρα. Διότι είμαι με το μέρος του άνεργου, που του στερούν το μέλλον του. Διότι είμαι με το μέρος του φτωχού, που διεκδικεί την αξιοπρέπειά του. Διότι είμαι με το μέρος του εργαζομένου, που κλέβουν τον ιδρώτα του. Και διότι πιστεύω ότι μπορούμε να κατακτήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Διότι μαζί μπορούμε να πολεμήσουμε και να νικήσουμε τους «ημετέρους», τα «λαμόγια» που μας έχουν καθίσει στον σβέρκο και πλουτίζουν σε βάρος μας.
23. Τι υπόσχεστε;
Υπόσχονται όσοι φοβούνται και εύχονται όσοι ελπίζουν.
24. Κάντε μία ευχή. Οι ευχές πιάνουν.
Θα σας απαντήσω με μία κρητική μαντινάδα:
«Όλου του κόσμου οι ευχές δεν φτάνουν για να πούνε
τα όσα ελπίζω ολόψυχα, τα μάτια σας να δούνε!!»
πηγη εφημεριδα ΚΡΟΥΑ της Φλώρινας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου