Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Διεθνές βραβείο για τα φασόλια Πρεσπών

 

Στόχος να αυξηθεί η παραγωγή φασολιών Πρεσπών

Το πρώτο βραβείο  «New Millenium Award, October 2010» σε διεθνή διαγωνισμό στη Γενεύη κατέκτησαν  τα ονομαστά φασόλια Πρεσπών, τα οποία επιβραβεύτηκαν για την άριστη ποιότητά τους.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος», τιμήθηκε ανάμεσα σε 112 χώρες με το πρώτο βραβείο, το «New Millenium Award, October 2010». Οι εργασίες της 38ης Διεθνούς Βράβευσης Ποιότητας, πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, πριν λίγες ημέρες.
«Ο συνεταιρισμός μας είναι ο μοναδικός στον τομέα των τροφίμων, που βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο μεταξύ συνεταιρισμών και παραγωγών 112 χωρών», τονίζει  ο πρόεδρος του «Πελεκάνου», κ. Νικόλαος Στεργίου,  ο οποίος παραβρέθηκε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στη Γενεύη, παραλαμβάνοντας την τιμητική αυτή διάκριση. Πρόσθεσε ότι «με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται και προβάλλεται η φιλοσοφία της ποιότητας που ακολουθείται από τον συνεταιρισμό, δίνοντας στα μέλη του δύναμη και ώθηση να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την διασφάλιση της ποιότητας των φασολιών Πρεσπών και την προώθησή τους όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά».
Ο κ. Στεργίου εκτιμά πως «η βράβευση μας δίνει δύναμη και φτερά, να ανοιχτούμε σε νέα αγορές του εξωτερικού και να προωθήσουμε το προϊόν. Για αυτόν τον δρόμο που ανοίγεται, πρέπει όμως να είμαστε κι εμείς έτοιμοι, αυξάνοντας την παραγωγή και βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα».
Στις Πρέσπες καλλιεργούνται 9.000 στρέμματα από 80-90 φασολοπαραγωγούς και παράγονται ετησίως 3.000 τόνοι φασόλια. Μόνο η μισή ποσότητα διατίθεται μέσω του συνεταιρισμού, ενώ η άλλη μισή διοχετεύεται στους εμπόρους απ ευθείας από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, «ο συνεταιρισμός πετυχαίνει καλύτερες τιμές, καθώς εμείς πουλάμε με 3,10 - 3,20 ευρώ ανά κιλό, ενώ οι παραγωγοί πουλάνε με 2,10 το κιλό». Στόχος του συνεταιρισμού, είναι να πείσει όλους τους παραγωγούς να παραδίδουν το προϊόν τους σε αυτόν, αλλά το κύριο, όπως είπε ο πρόεδρος «είναι να αυξήσουμε την παραγωγή, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες δυνατότητες που ξανοίγονται».
Επισήμανε ότι «ήδη καταθέσαμε πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επέκταση της καλλιέργειας φασολιών σε μία έκταση άλλων 6.000 στρεμμάτων, με παράλληλο εκσυγχρονισμό του συστήματος άρδευσης, ώστε να αυξήσουμε την ετήσια παραγωγή σε 15.000 - 20.000 τόνους». Ειδικότερα, σημείωσε ότι «ζητάμε τη στήριξη της πολιτείας για την εγκατάσταση συστήματος άρδευσης στάγδην  αντί του παρωχημένου συστήματος της άρδευσης με κατάκλιση».
Να σημειωθεί ότι ο «Πελεκάνος» διαθέτει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής στην ενδοχώρα, καθώς έχει εμπορικό αντιπρόσωπο σχεδόν σε κάθε νομό. Τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε εξαγωγές 80 τόνων ετησίως σε Γερμανία, Βέλγιο και ΗΠΑ. Στο μεταξύ έχει βρει αντιπρόσωπο στη Δυτική Ευρώπη, με σκοπό να διευρύνει τις εξαγωγές και σε άλλες χώρες.
Ο «Πελεκάνος» ιδρύθηκε το 2004 και το διαλογητήριο  συσκευαστήριο εγκαινιάστηκε το 2007.

πηγη   VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: