Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

O Καντάφι στήριζε οικονομικά το ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζονταν κάποτε οι Αμερικανοί

 

Στενές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Καντάφι, καθώς και οικονομική στήριξη της Λιβύης στις προεκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ, καταγράφουν απόρρητες εκθέσεις που συνέταξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι το 1989. Έφταναν μάλιστα στο σημείο να πουν ότι “στην πραγματικότητα η εκλογική νίκη του Παπανδρέου το 1981 ήταν εν μέρει υπογεγραμμένη από τον Kαντάφι”. Tα σχετικά έγγραφα αυτά, που φέρουν την σήμανση “Mόνον για να δείς (eyes only)” και “top secret”, τα έφερε στη δημοσιότητα η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Λιάννα Κανέλλη, τον Ιούνιο του 2001. Ήταν τότε που η Βουλή συζητούσε το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, βάσει του οποίου κατόπιν εξαρθρώθηκαν τμήματα ελληνικών οργανώσεων (17Ν και ΕΛΑ) και καταδικάστηκαν μέλη τους.

Tα έγγραφα, κατά την βουλευτή, διέρρευσαν από την αμερικανική πρεσβεία στην Aθήνα. O συντάκτης τους, που κατά πληροφορίες ήταν ανώτατος διπλωμάτης, επρόκειτο τότε να αναλάβει σημαντικά καθήκοντα στην Eλλάδα. Η κ. Kανέλλη έστειλε τα έγγραφα τόσο προς τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης της Βουλής, Θ.Τσιόκα, όσο και στον κ.Σήφη Βαλυράκη. Επισημαίνοντας ότι τα έγγραφα αυτά «ενισχύουν τους ισχυρισμούς όσων πιστεύουν, όπως εγώ, ότι το φαινόμενο είναι ξενοκίνητο και το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο ικανό δυστυχώς να φέρει σε θέση αδυναμίας υπεράσπισης οποιουδήποτε εξ ημών και εντέλει τη χώρα».
Εκτός των αναφορών στην τρομοκρατία πάντως, ο συντάκτης των εκθέσεων είναι κατηγορηματικός για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ με Καντάφι και ιδιαίτερα για την οικονομική στήριξη που παρείχε ο Λίβυος “ηγέτης” στο συγκεκριμένο κόμμα. Ειδικότερα αναφέρει: “Στην πραγματικότητα η εκλογική νίκη του Παπανδρέου το 1981 ήταν εν μέρει υπογεγραμμένη από τον Kαντάφι ο οποίος κρυφά μετέφερε κατ’ έκτίμηση τέσσερα εκ. δολάρια μέσω μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας (σ.σ. εννοεί του ΠAΣOK). Σήμερα (σ.σ. Η έκθεση συντάχθηκε το 1989) η υποστήριξη του Kαντάφι προς το ΠAΣOK έχει φτάσει τα 20 εκ. δολλάρια”.
Όσα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί στις εκθέσεις τους για τις σχέσεις Καντάφι-ΠΑΣΟΚ ωχριούν μπροστά σε όσα λέγουν οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη. Στελέχη τους μιλούν για σταθερές χρηματοδοτήσεις του κόμματος όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους, αλλά και γενικότερα. Επίσης, ισχυρίζονται ότι μέσω της Ελλάδος γινόταν συστηματικό ξέπλυμα λιβυκού χρήματος, ενώ σημαντική βάση δραστηριοτήτων ήταν η χώρα μας κατά την περίοδο του εμπάργκο που εφάρμοσε η Δύση στη Λιβύη για την τρομοκρατική ενέργεια-αεροπορική τραγωδία στο Λόκερμπυ της Σκωτίας (21 Δεκεμβρίου 1988, 270 νεκροί από έκρηξη βόμβας που αποδόθηκε στον Καντάφι).
Όλα αυτά γίνονταν, επιμένουν, μέσω νόμιμων εταιρειών που είχε στήσει η Λιβύη στην Ελλάδα και Τραπεζών. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι στις δραστηριότητες αυτές σημαντικό ρόλο έχουν παίξει μέλη της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα. Σημειώνουν δε, ότι ακόμα και αυτή την περίοδο του πολέμου στη Λιβύη, κάποια μέλη της εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις επαφές του καθεστώτος Καντάφι με την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, τονίζουν με έμφαση ότι πλέον η Ελλάδα έχει υποχωρήσει από προνομιακός εταίρος του Καντάφι και ότι τη θέση αυτή έχει καταλάβει η Τουρκία, στην οποία γίνεται μεγάλης έκτασης ξέπλυμα χρήματος και γενικότερα υπάρχουν τεράστιες οικονομικές δοσοληψίες μαζί της.
Le canard

Πηγή:Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: