Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Όργιο σπατάλης και στα ΕΛΤΑ

 

Πόρισμα ανάλογο με εκείνο για τις επιχορηγήσεις στη ΓΕΝΟΠ συνέταξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ.Ρακιντζής, αυτή τη φορά όμως για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων ΕΛΤΑ.

Όργιο σπατάλης και στα ΕΛΤΑ

Στο πόρισμά διαπιστώνεται ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στην Ομοσπονδία (από το 1999-2010) ήταν παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διοικήσεις. Το συγκεκριμένο ποσό είχε θεσμοθετηθεί μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για την οργάνωση των θερινών διακοπών των ταχυδρομικών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή σεμιναρίων.

Όπως συνέβη στην περίπτωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, βάσει του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν.1264/1982 απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, ενώ επιτρέπονται κατʼ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά ή κλαδικά που ιδρύονται από 20 τουλάχιστον εργαζόμενους) για κοινοφελείς σκοπούς.

Επίσης μέσω των συλλογικών συμβάσεων παρακρατούνταν εισφορές από τους 8.400 υπαλλήλους από 8 έως 12 ευρώ (συνολικά 12 εκατ. ευρώ), διαδικασία την οποία ο Επιθεωρητής χαρακτηρίζει παράτυπη, αφού επιτρέπεται μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ.Βασιλόπουλος είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα με βάσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Μάλιστα κάλεσε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τον ΣΔΟΕ, να ελέγξουν όλα τα παραστατικά στοιχεία που υπάρχουν.

Εμπλοκή Σηφουνάκη

Ζήτημα όμως έχει δημιουργηθεί και λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, πρώην υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (άρα πρώην πολιτικού προϊσταμένου των ΕΛΤΑ) και πρώην πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη.

Οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ με τα χρήματα των επιδοτήσεων «έκλειναν» πακέτα διακοπών στα ξενοδοχεία της αλυσίδας Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος των ξενοδοχειακών καταλυμάτων Μαρί Δασκαλαντωνάκη είναι η σύζυγος του κ. Σηφουνάκη και γι’αυτό εύκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος ότι η επιλογή των Grecotel από τους συνδικαλιστές δεν ήταν τυχαία.

Αυτού του είδους η συμμετοχή του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ στην υπόθεση των ΕΛΤΑ δεν εξετάζεται στο πλαίσιο του πορίσματος, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για τη συγκεκριμένη πτυχή του σκανδάλου στα ΕΛΤΑ, έχει καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Νικολόπουλος.

newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: