Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τούρκικη άσκηση «αποκάλυψε» απόβαση σε ελληνικό νησί!

 

Επιχείρηση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, σενάριο της οποίας προέβλεπε αποβατική ενέργεια σε νησί του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Η συγκεκριμένη άσκηση είχε προγραμματιστεί με συνδυασμένη επιχείρηση πεζοναυτών και ειδικών μονάδων υποβρυχίων καταδρομών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με την υποστήριξη πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Στόχος της ήταν η εξουδετέρωση των προκεχωρημένων εχθρικών δυνάμεων του νησιού και στη συνέχεια διενέργεια αποβατικής ενέργειας για την κατάληψή του. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι δυνάμεις που συμμετείχαν έχουν βάση στη Φώκαια, στην περιοχή της Σμύρνης και το ότι εκλήθησαν να υλοποιήσουν την άσκηση με χρονική προειδοποίηση μιάμιση ώρας, αποδεικνύει ότι οι τουρκικές δυνάμεις ήθελαν να δοκιμάσουν την ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο κρίσης.

Ωστόσο, η επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο, καθώς από λάθος υπολογισμό βολής πυροβολικού τραυματίστηκαν 15 Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες. Συγκεκριμένα, αντί από τα πυρά να πληγεί ένας από τους στόχους, το βλήμα κατέληξε σε εξέδρα απ' όπου Τούρκοι επιτελείς παρακολουθούσαν την άσκηση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί.

Πέρα όμως από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από το περιστατικό, πολλά ερωτηματικά προκαλεί το περιεχόμενο της άσκησης, καθώς από ότι φαίνεται επρόκειτο για σενάριο κατάληψης ελληνικού νησιού.

Μάλιστα, η χρονική συγκυρία της επιχείρησης δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αφού συμπίπτει με τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου εν όψει της έναρξης γεωτρήσεων στα εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπονοούμενα για ανάληψη ακόμα και στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες είχε αφήσει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πάντως, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν παίρνουν αψήφιστα τις απειλές της γείτονος, καθώς δεν αποκλείουν να κινηθεί τυχοδιωκτικά, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την οικονομική συγκυρία σε Ελλάδα και Κύπρο ως εθνική αδυναμία.

Γι’ αυτό αμφότερες λαμβάνουν μέτρα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: