Ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να κρύβει το μυστικό για τη νίκη ενάντια στον καρκίνο. Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο από το εκχύλισμα του άνθους της ζαφοράς, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κρόκου, το οποίο, όπως λένε, όχι μόνο σκοτώνει τους όγκους, αλλά έχει και ελάχιστες παρενέργειες.
Τα ελπιδοφόρα νέα φτάνουν από τη Βρετανία, όπου ομάδα ερευνητών κατάφερε να μετατρέψει το εκχύλισμα του κρόκου σε «έξυπνη βόμβα» στοχεύοντας τους καρκινικούς όγκους και μη επηρεάζοντας τους υγιείς ιστούς.
Μάλιστα δεν υπήρξαν ούτε παρενέργειες, όπως το αίσθημα εξουθένωσης. Το φάρμακο, σε αντίθεση με άλλα που επίσης δεν έχουν παρενέργειες, είναι σε θέση να σκοτώσει περισσότερες από μία μορφές της νόσου. ¹δη θεωρείται ότι αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του εντέρου.
Το φάρμακο, με βάση την κολχικίνη, ένα εκχύλισμα από τον φθινοπωρινό κρόκο, είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης κι έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα.
Ωστόσο οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ είναι αισιόδοξοι για τις δυνατότητές του και στον άνθρωπο. Ο καθηγητής Λόρενς Πάτερσον, επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί:
«Ουσιαστικά δημιουργήσαμε μια “έξυπνη βόμβα”, η οποία στοχεύει άμεσα κάθε συμπαγή όγκο χωρίς να βλάπτει τους υγιείς ιστούς. Αν όλα πάνε καλά, ελπίζουμε να δούμε αυτά τα φάρμακα να χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός
συνδυασμού θεραπειών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του καρκίνου».
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κολχικίνης είναι από καιρό γνωστές, αλλά θεωρήθηκε πολύ τοξική για χρήση στο ανθρώπινο σώμα. Οι ερευνητές όμως κατάφεραν να της προσθέσουν μια «ουρά», δηλαδή μια χημική ουσία, με την οποία απενεργοποιούν την τοξικότητα μέχρι να φτάσει το φάρμακο στον όγκο.
Μόλις φτάσει στον στόχο, η «ουρά» κόβεται από ένα ένζυμο που ονομάζεται MMP, το οποίο βρίσκεται στους όγκους. Η αφαίρεση της «ουράς» ενεργοποιεί αυτόματα το φάρμακο, το οποίο στη συνέχεια επιτίθεται και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους όγκους με οξυγόνο και τροφή.
Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν το αίμα ως μέσο για να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Με τη νέα ανακάλυψη, που ονομάζεται ICT2588, οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα παρεμποδίσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο Χρόνος
Sample text
''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
Σκοτώνουν τον καρκίνο με κρόκο Κοζάνης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου