Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ξεκινά η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας για τη χρεοκοπία του 2008

 

Ξεκίνησε σήμερα στην Ισλανδία η δίκη του πρώην πρωθυπουργού Γκέιρ Χάαρντε για την ευθύνη του στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008.
Η δίκη λαμβάνει χώρα στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της χώρας και ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να απολογηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου.
Ο 60χρονος Χάαρντε έχει χαρακτηρίσει τη δίκη αυτή «φάρσα» και έχει δηλώσει σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δικηγόροι του θα ζητήσουν την απόρριψη των κατηγοριών.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος, με αποτέλεσμα να αποτύχει στο να αποτρέψει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που οδήγησε στην κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, τις τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir.
Η υπόθεση προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο κ. Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται σε δίκη. Το κοινοβούλιο αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2010 να μην προσαχθούν σε δίκη τρεις υπουργοί για το ρόλο τους στην υπόθεση.
Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας ενδέχεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.

http://oladeka.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: