Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πλούσια αλιεύματα στη λίμνη Πολυφύτου - Εξαγωγές πεταλούδας στην Τουρκία και γριβαδιού στη Ρουμανία

 

kozanilife

limni_psarades6548

Με πρώτιστο σκοπό την ενίσχυση της ιχθυοπανίδας, το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εμπλούτισε τη λίμνη Πολυφύτου με 50.000 γόνους πέστροφας.
Ο ιχθυοπληθυσμός της λίμνης Πολυφύτου είναι πλούσιος, ενώ τα οικονομικά οφέλη είναι σημαντικά, καθώς στη λίμνη ψαρεύουν συστηματικά 34 επαγγελματίες ψαράδες και εκατοντάδες ερασιτέχνες.
Τα είδη ψαριών που συναντώνται στην τεχνητή λίμνη είναι γουλιανοί, κυπρίνοι (γριβάδια), πρικιά και πεταλούδες, ενώ τα τελευταία χρόνια έκαναν μαζική εμφάνιση οι καραβίδες του γλυκού νερού. Αντιθέτως δεν υπάρχουν πέστροφες, αν και η λίμνη Πολυφύτου λόγω των ρευμάτων και της συνεχούς ροής του Αλιάκμονα, ενδείκνυται για το συγκεκριμένο είδος ψαριού.
Γι’ αυτό προχτές το μεσημέρι, οι υπεύθυνοι του τμήματος αλιείας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο Γιώργο Μαργαρίτη έριξαν 50.000 γόνους πέστροφας σε δύο σημεία: στην περιοχή των Ιμέρων και του Βελβεντού.
«Στόχος μας είναι ο εμπλουτισμός της ιχθυοπανίδας της λίμνης, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές. Τον Απρίλιο σκοπεύουμε να ρίξουμε και κυπρίνο, που θα προμηθευτούμε από ιχθυγεννητικό σταθμός της Άρτας», δήλωσε ο Γ. Μαργαρίτης, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες δεν σταματούν εδώ», καθώς: «στις προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία ιχθυογεννητικού σταθμού στη λίμνη Πολυφύτου, ώστε να παράγουμε μόνοι μας γόνους. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, αφού η περιοχή μας διαθέτει αρκετές λίμνες που χρήζουν εμπλουτισμού σε ψάρια».
Είπε μάλιστα ότι «το θέμα το συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη, από τον οποίο έχουμε το πράσινο φως. Μένει να δούμε την ένταξη της επένδυσης σε κάποιο πρόγραμμα για τη χρηματοδότησή της». Αναφερόμενος στην οικονομική διάσταση που έχει η αλιεία στη λίμνη Πολυφύτου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά το 2011 ο συνεταιρισμός επαγγελματιών ψαράδων έκανε εξαγωγές 35 τόνων πεταλούδας στην Τουρκία».
Πρόκειται για ένα φθηνό ψάρι το οποίο οι ντόπιοι δεν το προτιμούν, ωστόσο βρήκε θέση στην αγορά της Τουρκίας. Επίσης, οι επαγγελματίες ψαράδες της λίμνης Πολυφύτου βρίσκονται «στα παζάρια» για εξαγωγή κυπρίνων (γριβαδιών) στη Ρουμανία. Πάντως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το οικονομικό όφελος από την αλιεία στη λίμνη Πολυφύτου, καθώς οι ψαράδες που ασχολούνται επαγγελματικά δεν είναι τόσο πρόθυμοι να συνεργαστούν στον τομέα αυτόν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Μαργαρίτη, «οι επαγγελματίες ψαράδες βγάζουν ένα πάρα πολύ καλό μεροκάματο».
e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: