Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Χρωματιστές και… μαύρες βιολογικές ντομάτες

 

Ντομάτες... μαύρες, πορτοκαλί, με πράσινες αποχρώσεις και άλλες με... 'τιγρέ' εμφάνιση! Αυτά είναι ορισμένα από τα υβριδικά είδη τομάτας που καλλιεργούν στα Χανιά και στην Κρήτη παραγωγοί σε μια προσπάθεια να μπουν σε μια αναδυόμενη αγορά που αφορά κυρίως 'γκουρμέ' εστιατόρια και ξενοδοχεία αλλά και όσους αναζητούν κάτι το διαφορετικό στη γεύση αλλά και στην... αισθητική του φαγητού τους.
Οι καλλιέργειες αυτές που ακόμα βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, αφήνουν ένα καλύτερο εισόδημα στον παραγωγό καθώς οι 'χρωματιστές' βιολογικής καλλιέργειας ντομάτες πουλιούνται σε τιμή σχεδόν διπλάσια από τις κόκκινες βιολογικές ντομάτες.
Η τιμή πώλησης της βιολογικής 'χρωματιστής' ντομάτας είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με την κόκκινη βιολογική ντομάτα. «Για τη βιολογικη κόκκινη ντομάτα ο παραγωγός παίρνει 60 - 70 λεπτά το κιλό, ενώ για τη βιολογική μαύρη ντομάτα θα πάρει 1.40 το κιλό, ενώ στον καταναλωτή θα φτάσει μέχρι και τα 3 ευρώ το κιλό», λέει ο παραγωγός κ. Κρεμμύδας, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η καλλιέργεια βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα. Είναι λίγοι ακόμα οι παραγωγοί που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις καλλιέργειες. Για την ώρα δεν νομίζω να γίνεται εξαγωγή στο εξωτερικό αλλά πιθανόν στο μέλλον να μπορεί να γίνει». Η δική του συμβουλή προς άλλους παραγωγούς είναι «να δοκιμάσουν αυτές τις εναλλακτικές καλλιέργειες αν πρώτα βρουν τα κατάλληλα 'κανάλια' διάθεσης αυτού του προϊόντος. Γιατί δεν είναι μόνο η τιμή του. Ακόμα πολύ κόσμος δεν έχει συνηθίσει την εικόνα της μαύρης ντομάτας και σου λέει δεν τη θέλω, εγώ ξέρω ότι η ντομάτα είναι κόκκινη. Κάποιοι μου είπαν ότι η εικόνα τους παραπέμπει σε... μακάβριο θέαμα. Όμως είναι πολλοί που τις δοκιμάζουν, τους αρέσουν και τις θέλουν. Όπως ακριβώς έγινε και με τις πιπεριές. Παλιότερα όλοι ξέραμε την πράσινη και την κόκκινη και τα τελευταία χρόνια μπήκαν στη ζωή μας και οι πορτοκαλί και οι κίτρινες».
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: