Sample text


''πέτρα που γκιλνάει μούσκουρου δεν πιάν ........''

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΑΣ ΚΩΣΤΑΡΑΖΙΝΟΣ ΠΙΝΕΙ ΜΠΥΡΑ ΣΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΣ ΙΙ

Malmö :: Μπυραματισμοί στη Νότια Σουηδία
Το Malmö ιδρύθηκε το 1275 και για σειρά αιώνων ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα και με την υπογραφή της συνθήκης του Roskilde περνά στην κατοχή της Σουηδίας μαζί με όλη την περιοχή της Skåne (ή Scania, το νοτιότερο σημερινό τμήμα της Σουηδίας).Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κοπεγχάγη (20 λεπτά με το τρένο από την γέφυρα του Öresund) και αριθμεί περί τους 300.000 κατοίκους. Μικρή και όμορφη πόλη (τουλάχιστον το κέντρο της) με πλακόστρωτα δρομάκια γεμάτα μαγαζιά, πλατείες, κανάλια και γέφυρες.

Εκεί βρέθηκα για τις τελευταίες δύο βραδυές του ταξιδιού μου. Φτάσαμε απόγευμα Πέμπτης μετά από 3.5 ώρες διαδρομής με τρένο απο το Göteborg. Check in στο ξενοδοχείο και κατευθείαν έξω για βόλτα και καθαρό δροσερό αέρα!Ο πραγματικός σκοπός της βόλτας? Να εντοπίσω τον πρώτο μπυροσταθμό σ’ αυτό το τελευταίο μέρος του ταξιδιού μου! Ο πρώτος λοιπόν μπυροπροορισμός ήταν το ένα από τα δύο Bishops Arms της πόλης, στην Gustav Adolfs Torg 49. Αφού το εντόπισα, συνέχισα τη βόλτα μου για να επιστρέψω εκεί λίγο αργότερα.
Σε ζεσταίνει (στο μάτι) με το που μπαίνεις. Μακρόστενο, με μεγάλο bar κατά μήκος του μαγαζιού. Χώρος με τραπεζάκια μπαίνοντας δεξιά, καναπέδες και τραπεζάκια απέναντι από το bar.....και ένα “ξεχωριστό” δωμάτιο με βιβλιοθήκη και πολυθρόνες! Ότι πρέπει για χαλαρή κουβέντα και μπυρίτσα!

Και εδώ βασικό στοιχείο το ξύλο, ωραίος χαμηλός φωτισμός και rockάκια ξανά στα ηχεία. Το μοναδικό “μπυροστολίδι” του μαγαζιού, εκτός από τις κάνουλες ...


Όπως ξαναείπα τα Bishops Arms εκτός απο ποικιλία σε μπύρες έχουν και ουίσκι...


Ήρθε η ώρα να διαλέξουμε την μπυρίτσα μας. Ο συγκεκριμένος Επίσκοπος του Malmö τα πήγαινε καλύτερα στις κάνουλες απ ότι ο ομόλογός του στο Göteborg. Γύρω στις 30, με πιο ενδιαφέρον βαρέλια κουμπωμένα...

Η παρέα διάλεξε μια Emelisse Blond

και κάτι να τσιμπάμε...

Εγώ αποφάσισα να τιμήσω κάποιο από τα μπουκάλια του μαγαζιού όπου και εδώ ο κατάλογος ήταν μεγάλος. Δυστυχώς δεν είχε τις ίδιες τιμές με το Göteborg. Έτσι την Kaggen εδώ την είχε 450 κορώνες!!!!!! Διπλάσια τιμή και την έβγαλα κατευθείαν από το μυαλό μου!!

Έτσι διάλεξα μια Oaked Arrogant Bastard Aleτης Stone και δε το μετάνιωσα καθόλου!!


Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία μπύρα για την συγκεκριμένη βραδυά. Είχα υποσχεθεί στην παρέα να τους ακολουθήσω σε Ιταλικό εστιατόριο (Ελληνικής ιδιοκτησίας) για φαγητό. Είχα διαλέξει μαγαζί ήδη για την επόμενη βραδυά οπότε ήταν η σειρά τους να διαλέξουν.
Δεν ήταν όμως και η τελευταία μπύρα που ήπια σ’ αυτό το μαγαζί πριν φύγουμε από το Malmö. Την επόμενη μέρα τελειώσαμε νωρίς τη δουλειά οπότε βγήκαμε για βόλτα και shopping therapyστην πόλη. Τα δικά μου ψώνια? Στο τοπικόSystemabollaget..

Το οποίο ήταν γεμάτο με άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών που ψώνιζαν (μπύρες και ποτά) λες και θέλανε να γεμίσουν εορταστικό τραπέζι... τυπική Παρασκευή δηλαδή για τους Σουηδούς!!
Μετά τα ψώνια χωριστήκαμε. Τους είπα πως ξέρουν που θα με βρουν και τράβηξα πίσω στοBishops Arms. Παρασκευή εκτός από το να ψωνίζουν αλκοόλ, οι Σουηδοί βγαίνουν έξω από νωρίς. Έφτασα στο μαγαζί στις 6.30, ήταν ήδη γεμάτο και στριμώχτηκα κυριολεκτικά στο barμπροστά στις κάνουλες. Ξεκίνημα με μια Σουηδέζα ξανθούλα...

Ocean Pale Ale από την Oceanbryggeriet

Τίποτα το ιδιαίτερο, απλά κατέβηκε γρήγορα μετά από τη δουλειά και τα ψώνια. Άλλωστε οι αγαπημένες μου Σουηδέζες είναι οι μελαχρινές;-)
Στη συνέχεια πήγα λίγο πιο δίπλα και σε κάνουλα και σε χώρα προέλευσης...

Νορβηγία και Nøgne Ø IPA. Καλή έως αρκετά καλή!

Τελειώνοντας κι αυτή η μπύρα και ενώ περιεργαζόμουν τα μπουκάλια στο ψυγείο, ο διπλανός μου πήρε ένα μπουκάλι που είχε τραβήξει και την δικιά μου προσοχή..

Russian Roulette, από τη συνεργασία της Δανέζικης Evil Twin με την ΣουηδικήOmnipollo, παρασκευασμένη στο ζυθοποιείο τηςAmager Bryghus λίγο έξω από την Κοπεγχάγη. Το να την παραγγείλεις, είναι “Ρώσικη ρουλέτα” όπως λέει και το όνομά της! Δε ξέρεις δηλαδή τι θα σου κάτσει μιας και με την ίδια ακριβώς ετικέτα υπάρχει μια IPA και μια Black IPA. Ο διπλανός μου πήρε την IPA ενώ εγώ ζήτησα τηνBIPA.


Οι δίδυμες αδερφές...

Πολύ καλές μπύρες και οι 2 (ανταλλάξαμε γουλιές με τον Σουηδό) αλλά νομίζω πως η BIPAήταν καλύτερη! Εδώ διαφωνήσαμε με τον διπλανό μου (Lennard) ... “μια IPA δε μπορεί να είναι μαύρη καθώς είναι Pale Ale..” επέμενε.. αν και του άρεσε τελικά!
Ο Lennard, μέλος ενός τοπικού συλλόγου φίλων μπύρας, μου έδωσε ένα φυλλάδιο-οδηγό για τα μπυρομάγαζα της περιοχής που είχε μαζί του, τον οποίο βγάζει το “Sweedish Beer Consumers Association” σε συνεργασία με το “Malte Beer Society”.


Ελπίζω να ξαναβρεθώ εκεί κάποια στιγμή και να μου φανεί χρήσιμος..
Η ώρα για το επόμενο μαγαζί πλησίαζε και έτσι ήρθαν να με “μαζέψουν” από τα “χέρια του Επίσκοπου”. Αποχαιρέτησα τον Lennard και δώσαμε ραντεβού για το Copenhagen Beer Celebration.
Επόμενος σταθμός για μπυρίτσα και φαγητό, τοGreen Lion Inn στην Skeppsbron 9 – 11.Είχε την καλύτερη βαθμολογία στο Ratebeerαπό τα υπόλοιπα μαγαζιά της περιοχής και έτσι είχα κλείσει τραπέζι από μέρες πριν.
Μεγάλο μαγαζί με μεγάλο bar και τα 2 σχήματος Γ. Μπαίνοντας χώρος με τραπεζάκια.. δεξιά το μικρό κομμάτι του bar και χώρος με βιβλιοθήκη, τραπεζάκια και πολυθρόνες


Και στην μεγάλη πλευρά του μαγαζιού πάλι barκαι χώρος με τραπέζια και ψηλούς καναπέδες μεstands.

Μουσική δεν έπαιζε ή τουλαχιστον δεν ακουγόταν. Στο χώρο που μας βάλανε (με τους ψηλούς καναπέδες) πάντως είχε φασαρία από τις συζητήσεις των υπόλοιπων πελατών.
Πολλές οι κάνουλες κι εδώ αλλά είπα να ξεκινήσω με μπουκαλάκι...

Stone Pale Ale, ότι πρέπει για να συνδέψει το χοιρινό (λουκούμι!!) που διάλεξα με τη “μαρμελαδοσάλτσα”...

Στη συνέχεια πάμε βαρέλι..


Great Divide Titan IPA. Από το καλό στο καλύτερο η βραδυά και δε θα μπορούσε να μην έχει και το ανάλογο τελείωμα...

Stone Ruination IPA

Η βραδυά είχε τελειώσει. Το μαγαζί ομολογώ πως το περίμενα καλύτερο (ειδικά με τον κατάλογο που έχουν στην ιστοσελίδα τους) αλλά δε μπορώ να πω πως έφυγα και παραπονεμένος από εκεί!
Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη μέσω Κοπεγχάγης οπού είχαμε free μερικές ωρίτσες το επόμενο πρωί για να κάνουμε τη βόλτα μας..

Ένας τελευταίος μπυροσταθμός είχε μείνει πριν πάρω το δρόμο για το αεροδρόμιο. Μια στάση στο Ølbutikken για κάποια ψώνια..

Time to go home λοιπόν ελπίζοντας πως κάποια στιγμή το αφιέρωμα στο Malmö θα συνεχιστεί...

Vi ses Malmö !!!
http://beeramatismoi.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: