Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

apolnarama : ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΠΟΥ , ΑΚΟΜΑ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΜΝΗΜΕΙΑ!!

Το ψάξαμε,βάση πινακίδων, το ανακαλύψαμε και σας το παρουσιάζουμε! Είναι το ποιο παλιό και εν ενεργεία αγροτικό του χωριού μας.Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται  στις επάλξεις των εργασιών της οικογένειας! ΝΑΙ ΕΠΑΞΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ  ΜΝΗΜΕΙΟ !!
IMGP0001IMGP0006 IMGP0005 IMGP0004 IMGP0003 IMGP0002
διαβάστε περισσότερα »

WRC Αφιέρωμα Ράλι Ακρόπολις: Πού να πάτε, τι να δείτε (upd)…

 

Ξεκινάει  στο Ζάππειο ο 6ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, το Ράλι Ακρόπολις για το 2013.
Σ’ αυτόν θα συμμετέχουν 47 πληρώματα απ’ όλο τον κόσμο και ανάμεσά τους και επτά ελληνικά. Το Σάββατο και την Κυριακή θα αγωνιστούν επιπλέον στον αγώνα του Ελληνικού Πρωταθλήματος άλλα 26 πληρώματα από Ελλάδα.
Στη βαθμολογία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι μετά από 5 αγώνες σε Μόντε Κάρλο, Σουηδία, Μεξικό, Πορτογαλία και Αργεντινή προηγείται ο νικητής στους 3 από τους 5 αγώνες Σεμπαστιάν Οζιέ με 122 βαθμούς.
Ο 30χρονος Γάλλος αγωνίζεται για λογαριασμό της VW με το Polo R WRC και συνοδηγό τον Ζουλιέν Ινγκρασία.
Ο Οζιέ ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο στην καριέρα του στην Ελλάδα το 2009. Επίσης κέρδισε τον εθνικό μας αγώνα το 2011 με Citroen DS3.
Ο Μίκο Χίρβονεν είναι ο άλλος οδηγός απ’ όσους θα πάρουν εκκίνηση αύριο στο Ζάππειο που έχει κερδίσει στο Ράλι Ακρόπολις το 2009. 0 33χρονος Φινλανδός μετά την ημι – αποχώρηση του Σεμπαστιάν Λεμπ είναι το πρώτο όνομα στην ομάδα της Citroen και λογικά ο μόνος που μπορεί να κοντράρει στα ίσα τον Οζιέ. Με αρκετό ενδιαφέρον από τους Έλληνες θεατές αναμένεται και η συμμετοχή του γνωστού από τη F1, Ρόμπερτ Κουμπίτσα που αγωνίζεται με Citroen DS3 RRC στην νεοσύστατη κατηγορία WRC-2.
Από Ελληνικής πλευράς ξεχωρίσει η συμμετοχή του Λάμπρου Αθανασούλα με το Mitsubishi EVΟ Χ στα χρώματα της Jet Oil αλλά και του περσινού πρώτου Έλληνα Γιάνη Ζούνη με τα χρώματα της Πυροσβεστικής. Ιστορία θα γράψει ο Χάρης Καλτσούνης που θα εκκινήσει για 40στη φορά σε Ράλι Ακρόπολις.  Στο σύνολο ο αγώνας περιλαμβάνει 14 ειδικές διαδρομές και 306km. Αύριο η εκκίνηση θα δοθεί στο Ζάππειο στις 17:00. Η αυριανή μέρα περιλαμβάνει δυο ειδικές διαδρομές στο ίδιο σημείο Κινέττα – Πίσσια. Η πρώτη με μήκος 47.7km είναι και η μεγαλύτερη του αγώνα.

Με όνομα βαρύ και ιστορία
Το Ράλι Ακρόπολις ξεκίνησε το 1951 και από τότε διεξάγεται ανελλιπώς με ελάχιστες εξαιρέσεις. Από όταν ξεκίνησε να συμπεριλαμβάνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Παλαιότερα η διεξαγωγή του περιελάμβανε τουλάχιστον 2 Περιφέρειες ενώ φέτος έχει περιοριστεί μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το κέντρο του αγώνα που αρκετοί θα το θυμούνται παλιότερα στη Λαμία, έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια στο Λουτράκι. Η κορυφαία ίσως στιγμή τα τελευταία χρόνια ήταν η υπερειδική διαδρομή στο ΟΑΚΑ που γέμισε το Στάδιο, δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Από τους οδηγούς που σφράγισαν με την παρουσία τους τον εθνικό μας αγώνα είναι ο αείμνηστος Κόλιν ΜακΡέι με 5 νίκες (1996, 1998 Subaru, 2000, 2001, 2002 Ford). Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η νίκη του Άρη Βωβού το 1995 χρονιά που ο αγώνας δεν μετρούσε στο Π.Π.Ρ.  Το 2010 ο αγώνας ήταν εκτός προγράμματος ενώ το 2011 κέρδισε ο Οζιέ και πέρυσι ο Λεμπ αμφότεροι με Citroen DS3.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Κουμπίτσα για το Ακρόπολις

Ειδικές διαδρομές
Παρασκευή
Κινέτα Πίσσια
Πρώτο πέρασμα (47.7 km) 18:28
Δεύτερο πέρασμα (26.05 km) 21:26 (νυχτερινή ειδική)
Σάββατο
Κλέλια Μυκήνες (17.4 km)
Πρώτο πέρασμα 08:23
Δεύτερο πέρασμα 15:10
Γυμνό (17.6km)
Πρώτο πέρασμα 09:38
Δεύτερο πέρασμα 16:25
Κεφαλάρι (18.4km)
Πρώτο πέρασμα  10:33
Δεύτερο πέρασμα 17:20
Ζήρεια (21.36km)
Πρώτο πέρασμα 11:59
Δεύτερο πέρασμα 21:36
Κυριακή

Πίσσια (11.5km)
Πρώτο πέρασμα 10:23
Δεύτερο πέρασμα 13:37
Λουτράκι (30.14 km) (Power Stage)
Πρώτο πέρασμα 10:42
Δεύτερο πέρασμα 13:56
Προτείνουμε:Αύριο Παρασκευή τη νυχτερινή ειδική διαδρομή Κινέττα Πίσια. Το Σάββατο την απογευματινή Ζήρεια. Είναι πολύ σημαντικό στις ειδικές διαδρομές να ακούτε όσα σας λένε οι κριτές ώστε να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος και να μην ακυρωθεί κάποια ειδική διαδρομή.


Προσοχή οι ειδικές διαδρομές κλείνουν αρκετές ώρες πριν τη διέλευση του πρώτου αυτοκινήτου. Περισσότερες πληροφορίες για τις προσβάσεις μπορείτε να βρείτε στο http://www.acropolisrally.gr

Τα τελευταία νέα
Οι κορυφαίοι οδηγοί του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα αναγνωρίσεων του αγώνα. Το πρόγραμμα για τους οδηγούς 1ης και 2ης προτεραιότητας περιλάμβανε το πέρασμα από τέσσερις ειδικές διαδρομές (Κλένια-Μυκήνες, Γυμνό, Κεφαλάρι και Ζήρεια). Τα πληρώματα δήλωσαν ότι αυτές οι ε.δ. τους φάνηκαν πιο σκληρές σε σχέση με αυτές της Κορίνθου, ενώ χαρακτήρισαν τη Ζήρεια ως πάρα πολύ γρήγορη!
Σήμερα όσοι αγωνίζονται με αυτοκίνητα WRC χρονομετρήθηκαν στην Qualifying Stage με ταχύτερο όλων των Σεμπαστιέν Οζιέ. Πίσω του ακολούθησαν οι Σόρντο (+1.1 sec), Νοβίκοφ (+1.2 sec), Νεβίλ(+1.6 sec),, Όστενμπεργκ (+2.0 sec),, Μίκελσεν(+2.4 sec), Αλ Ατίγια (+2.7 sec), Χίρβονεν (+2.7 sec), Λάτβαλα(+3.4 sec), Πρόκοπ (+4.8 sec) και Αλ Κασίμι (+5.7 sec).
Βγαίνοντας από την Qualifying Stage οι κορυφαίοι δήλωσαν:
2 HIRVONEN Mikko - LEHTINEN Jarmo
«Εάν είναι έτσι τα πράγματα, είμαστε πολύ πίσω. Ο Ogier οδήγησε καταπληκτικά».
3 SORDO Daniel - DEL BARRIO Carlos«Είμαι χαρούμενος με το χρόνο, αλλά ο Ogier είναι πολύ πιο γρήγορος. Η κατατακτήρια είναι σημαντική. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την αίσθηση του αυτοκινήτου».
4 OSTBERG Mads - ANDERSSON Jonas«Υπήρχαν πολύ μεγάλα χαντάκια. Πολύ επικίνδυνη ειδική. Το αυτοκίνητο ήταν καλό. Ελπίζω όλα να πάνε καλά». Βγήκε από την ειδική με κρεμασμένο πίσω προφυλακτήρα.
5 NOVIKOV Evgeny - MINOR Ilka«Προσπαθώ να πιέσω. Η ειδική ήταν αρκετά σκληρή και στενή, αλλά όμορφη».
6 AL ATTIYAH Nasser - BERNACCHINI Giovanni«Στην αρχή σχεδόν έσβησε ο κινητήρας. Ο χρόνος είναι καλός, η ειδική ήταν πολύ δύσκολη, σκληρή και στενή».
7 LATVALA Jari-Matti - ANTTILA Miikka«Είναι κακός χρόνος, δεν καταλαβαίνω γιατί. Η οδήγηση δεν ήταν καλή και γλιστρήσαμε σε 2 ή 3 στροφές».
8 OGIER Sébastien - INGRASSIA Julien«Ικανοποιημένος με όλα. Πρέπει πρώτα να δω το ρυθμό των υπόλοιπων οδηγών, για να επιλέξω τη σειρά εκκίνησης».
9 MIKKELSEN Andreas - MARKKULA Mikko«Έχασα λίγο τη γραμμή μου. Υπήρχε πολλή σκόνη μέσα στο αυτοκίνητο, και δεν μπορούσα να δω».
10 AL QASSIMI Khalid - MARTIN Scott«Στις τελευταίες 4 ή 5 στροφές δεν μπορούσα να δω τίποτα, καθώς η σκόνη έμπαινε στο αυτοκίνητο από τους αεραγωγούς της οροφής και μπήκε στο μάτια μου».
11 NEUVILLE Thierry - GILSOUL Nicolas«Δεν ήταν καλός χρόνος. Η πρώτη μου φορά με μαλακά λάστιχα, και γλιστρούσα πολύ. Υπήρχε σκόνη και σε μερικά σημεία δεν μπορούσα να δω το δρόμο».

21 PROKOP Martin - ERNST Michal
«Ο χρόνος δεν είναι πολύ κακός. Δεν είμαι ποτέ πολύ καλός στην κατατακτήρια, γιατί χρειάζομαι περισσότερες δοκιμές πριν από το ράλλυ».
Η επιλογή της σειράς εκκίνησης για την οποία πρώτο λόγο έχει ο ταχύτερος στην Qualifying StageΣεμπαστιάν Οζιέ θα γίνει με τους οδηγούς να έχουν στο μυαλό τους την πρώτη αποψινή ειδική Κινέτα - Πίσσια που είναι και η μεγαλύτερη του αγώνα. Δεν αποκλείεται βέβαια αρκετοί να αξιολογήσουν και τη σκόνη στη νυχτερινή ειδική προτού κάνουν την τελική επιλογή.

proto thema



























διαβάστε περισσότερα »

Ο 23χρονος Αλβανός έδειχνε στη 13χρονη εικόνες με βαλίτσες γεμάτες δολάρια και της έταζε μεγάλη ζωή και έρωτες [διάλογοι]

Ο 23χρονος Αλβανός έδειχνε στην 13χρονη εικόνες με βαλίτσες γεμάτες δολάρια και

 

το μέσο που χρησιμοποίησε ο 23χρονος Αλβανός dj για να πείσει τη 13χρονη Χριστίνα από τα Σπάτα να εγκαταλείψει το σπίτι της και την οικογένειά της και να πάει στην Καβάλα να ζήσει μαζί του. Οι διάλογοι που είχαν οι δυο τους στο facebook είναι αποκαλυπτικοί. Θρασύτατος ο 23χρονος μιλούσε με τη μικρή σαν να είχε απέναντί του μία ενήλικη και φυσικά το ανήλικο κορίτσι εντυπωσιασμένο απαντούσε στους ίδιους τόνους.

Τα ερωτόλογα στο facebook στις 18 Απριλίου

Mario Aiazi: «γιατί αγάπη μου σε άφησα εγώ;»

13χρονη: «Οχι δεν με άφησες αλλά πρόσεξε μην το κάνεις...»

Mario Aiazi: «χααα ματάκια μου όμορφα. Το φεγγάρι είναι πιο κοντά γιατί μαζί σου φτάνω πιο μακριά»

13χρονη: «Ναι όντως.., να είμαι απλά μαζί σου και καταφέρνω τα ΠΑΝΤΑ...»

Mario Aiazi: «ομορφιάααα μουυυυ»


Οι φωτογραφίες με τις βαλίτσες γεμάτες δολάρια που ανέβαζε ο 23χρονος

Ο νεαρός dj από την Αλβανία είχε ανεβάσει στο προφίλ του στο facebook φωτογραφίες με βαλίτσες γεμάτες δολάρια και πόζαρε δίπλα τους λες και ήταν ο πιο διάσημος, πλούσιος ράπερ της Γης. Αυτές οι εικόνες σε συνδυασμό με τα ερωτικά λόγια που έλεγε στη 13χρονη ήταν τα όπλα του για να πείσει το ανήλικο κορίτσι ότι θα του προσφέρει μία πλούσια και άνετη ζωή. Κάπως έτσι την έπεισε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να πάει να τον βρει. Προφανώς τα δολάρια ήταν ψεύτικα, αλλά αυτό δεν μπορούσε να το γνωρίζει ένα παιδί 13 ετών.

www.iefimerida.gr/node/108154#ixzz2UrqDGNYz

διαβάστε περισσότερα »

31 Μαϊου & 1 Ιουνίου: Φεστιβάλ Μπύρας στην Θεσσαλονίκη!

 

2nd Αιγύπτου Str. Beer festival στην Θεσσαλονίκη.

Από Πέμπτη 30/5 έως και 1/6/2013 τα bar και τα εστιατόρια της οδού Αιγύπτου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουν φεστιβάλ μπύρας.

Μας περιμενουν ολους να γιορτασουμε μαζι με αφθονη μπυρα βαρελι απο 2,50€ και μουσικες απο γνωστους dj της Θεσσαλονίκης μας.

aigiptou
http://deskastoria.blogspot.gr

διαβάστε περισσότερα »

Ο ΤΡΑΓΚΑΣ ΤΑ ΧΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΡΕΠΟΥΣΗ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟΝ REAL FM

διαβάστε περισσότερα »

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ...

 

Ένα έξυπνο παιχνίδι έπαιξε η αστυνομία με τον Αλβανό φυγά και τελικά κέρδισε το παιχνίδι με το χρόνο, ανακουφίζοντας όλη την Ελλάδα που ανέμενε καλά νέα.
Χρησιμοποιώντας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ένα συγγενικό πρόσωπο του δράστη, το έπεισε να συνομιλήσει με τον Αλβανό για να λάβει υποσχέσεις ότι η κοπέλα είναι καλά. Τελικά ο Αλβανός πείσθηκε, έβγαλε σε ξέφωτο την κοπέλα και η αστυνομία που παραμόνευε την εντόπισε και την έφερε σε ασφαλή χέρια.
Την ίδια ώρα προσπάθησε να συλλάβει τον Αλβανό που ήταν κρυμμένος σε στάνη. Όμως ο δράστης, το έβαλε στα πόδια και εξαφανίστηκε στο δάσος. Οι αστυνομικοί οργώνουν το βουνό για να τον εντοπίσουν.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Θρίλερ στο Παγγαίο όρος. Μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (γύρω στις 11.32) δυνάμεις της αστυνομίας της Βορείου Ελλάδος μετά από επίμονες αναζητήσεις τεσσάρων ημερών, τελικά βρήκαν την 13χρονη μαθήτρια Χριστίνα Κρασσά η οποία είχε απαχθεί από 23χρονο Αλβανό. Η 13χρονη είχε εγκαταλείψει το σπίτι της από το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου και αναζητείτο.
Η κοπέλα βρέθηκε σε στάνη, μέσα σε δάσος του Παγγαίου όρους, στην περιοχή Λουτρά Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί παίζοντας ένα «παιχνίδι» υψηλού ρίσκου, έπεισαν συγγενικό πρόσωπο του Αλβανού με τον οποίο είχε «εξαφανιστεί» η Χριστίνα, να επικοινωνήσει μαζί του «για να δει εαν το κορίτσι είναι καλά και να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι χαίρει άκρας υγείας ώστε να πεισθούν οι συγγενείς του και όσοι το αναζητούσαν», όπως μας είπε αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Τελικά οι αστυνομικοί παραμόνευαν και την ώρα που ο Αλβανός βγήκε από την στάνη σε ξέφωτο μαζί με την 13χρονη, όρμησαν για να τον συλλάβουν. Η Χριστίνα αγκαλιάστηκε από ασφαλή χέρια, ο Αλβανός όμως με ένα σάλτο κι ενώ ήταν όπως φαίνεται από πριν πονηρεμένος, κατόρθωσε να διαφύγει μέσα στο δάσος και να χαθεί στο σκοτάδι. Όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί όργωναν το βουνό για να τον συλλάβουν.
Στη συνέχεια η ανήλικη μαθήτρια με ασθενοφόρο οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εαν είναι καλά στην υγεία της. Πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν την ίδια ώρα με την γνωστοποίηση της εύρεσης του κοριτσιού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με ανακοίνωση μέσω twitter ενημέρωνε ότι η Χριστίνα Κρασσά είχε εντοπιστεί και ήταν καλά.
Για την κινηματογραφική υπόθεση έχει ήδη σχηματισθεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αρπαγή ανήλικης από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάτων υπό την παρακολούθηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, εναντίον του 23χρονου κατηγορούμενου, υπηκόου Αλβανίας AJAZI (επ.) MARJON (ον.) του FATMIR και της RAZIE, γεννηθείς στις 25 Μαρτίου 1990 στην Αλβανία και προσωρινά κάτοικος Λουτρών Ελευθερούπολης Καβάλας.
Ο 23χρονος Αλβανός θεωρείται ότι εντυπωσίασε την μικρή Χριστίνα Κρασσά μέσω αλληλογραφίας που είχαν στο Facebook. Την ξεγέλασε, της υποσχέθηκε επίγειους «παραδείσους» και τελικά την έπεισε να εγκαταλείψει το σπίτι όπου διέμενε με τη γιαγιά της στα Σπάτα και να τον ακολουθήσει (στη μεγάλη «περιπέτεια» που δημιουργεί επίπλαστα το παιδικό μυαλό με την υποβοήθεια του διαδικτυακού εφιάλτη) στα καταπράσινα δάση της Καβάλας.
Η 13χρονη μαθήτρια Γυμνασίου, άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της τις βραδινές ώρες της περασμένης Κυριακής- όπως κατήγγειλε η γιαγιά της- και έφυγε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλβανός πρέπει να χρησιμοποίησε συνεργό για να πάει η μικρή στο ΚΤΕΛ Κηφισού και από εκεί να πάρει λεωφορείο και να φθάσει στην Καβάλα. Εκτός- και είναι κάτι που εξετάζεται- εαν ο 23χρονος ήρθε στην Αθήνα σε ανύποπτη χρονική στιγμή και πήρε ο ίδιος την 13χρονη. Από τη Δευτέρα 27 Μαΐου διενεργήθηκαν εκτεταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.
Όμως βάσει του νέου νόμου περί δημοσιοποίησης στοιχείων, μόλις χθες το μεσημέρι δόθηκαν στη δημοσιότητα κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 23χρονου Αλβανού.

Πηγή ➤ makeleio

το διαβάσαμε εδώ: www.facebook.com/ellas.lyste?hc_location=timeline

διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Φυσικά φάρμακα για ασθένειες λαχανικών

 

Ξύδι

Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).
Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.
Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.

Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) - Μυκητοκτόνο

Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα.
Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.

Γάλα
Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

Οικολογικό σπρέι  για καταπολέμηση ασθενειών και εντόμων

Συστατικά

1,5  κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα

1 κουταλιά σούπας εντομοκτόνου σαπουνιού

1 κουταλιά σούπας φυτικό λάδι

1 κουταλιά σούπας ξύδι

4 λίτρα νερό

Οδηγίες

Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα, το σαπούνι και το λάδι σε μία κούπα νερό.

Προσθέστε  στο τέλος το ξύδι.

Βάλτε το μίγμα σε ένα ψεκαστήρα και προσθέστε το υπόλοιπο νερό.

Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε όλο το φυτό, στην πάνω αλλά και στην κάτω μεριά των φύλλων.

Καταπολεμά τις μυκητιάσεις και τη μαύρη κηλίδα

Ψεκάστε κάθε εβδομάδα για την καταπολέμηση των εντόμων και των ασθενειών.

Αντιμυκητιακό σπρέι χαμομηλιού για τους σπόρους,  τα σπορόφυτα και τη ριζοκτονία

Συστατικά

1 κούπα νερό

1 κουταλιά της σούπας άνθη χαμομηλιού

Οδηγίες

Βράστε το νερό, βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας χαμομήλι.

Σκεπάστε το δοχείο μέχρι να κρυώσει και σουρώστε το χαμομήλι μετά.

Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του χαμομηλιού για να μουλιάσετε τους σπόρους ή για να υγράνετε το φυτόχωμα που θα φυτέψετε τους σπόρους σας.

Ψεκάζεται ποτίζοντας τα σπορόφυτά σας με το τσάι χαμομηλιού για 2 εβδομάδες μέχρι να αναπτυχτούν τα φυτά σας.

Μπορείτε να ενισχύσετε το μίγμα προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας πολυκόμπι.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Οι ρίζες απαιτούν οξυγόνο και τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες των ριζών. Περισσότερο πότισμα στα φυτά προκαλεί την ανάπτυξη της σήψης της ρίζας. Όταν υπάρχει πολύ νερό στο έδαφος, οι αεροφόροι οδοί κλείνουν με νερό και οι ρίζες χρησιμοποιούν το λίγο οξυγόνο που είναι διαθέσιμο. Τα φυτά δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και οι ρίζες μπορούν να αρχίσουν να πεθαίνουν μέσα σε 24 ώρες. Τα φυτά θα αρχίσουν να μαραίνονται και να μοιάζουν σαν να μην έχουν αρκετό νερό. Είναι εύκολο να γίνει ένα μοιραίο λάθος η προσθήκη περισσότερου νερού.
Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) έχει ένα επιπλέον άτομο οξυγόνου. Όταν τα φυτά ποτιστούν με υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οξυγόνο απελευθερώνετε στο έδαφος γύρω από τις ρίζες, με αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη μιας υγιής ρίζας. Χρησιμοποιήστε το φθηνό 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου, που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα φαρμακείο. Αναμείξετε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 4 λίτρα νερό.

Ασθένειες-Τεχνικές πρόληψης

Το στρες των φυτών
Μεταχειριστείτε τα πιο κοινά προβλήματα στρες των φυτών, που προκαλούνται από τα έντομα, το υπερβολικό πότισμα, το υπερβολικό κόψιμο, την ξηρασία, και τα ζιζάνια για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ασθενειών των φυτών.
Ασθένειες από μύκητες
Ένας μύκητας που επηρεάζει τα λαχανικά, τα φρούτα, τους θάμνους, τα δένδρα και τα λουλούδια, ευνόητε από συνθήκες με υγρασία (15-25 βαθμούς κελσίου) χωρίς άνεμο. Η γκρι μούχλα εμφανίζεται μετά από παρατεταμένες περιόδους συννεφιάς, ομίχλης, υγρασίας, ή ελαφρές βροχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα γκρι με καφέ αποχρωματισμό και μια ασαφή λευκωπή γκρι μούχλα που αναπτύσσετε στην επιφάνεια των περιοχών που επλήγησαν. Ο μύκητας προκαλεί μάρανση του άνθους, σήψη και απόρριψη του καρπού, έλκη στα στελέχη, κηλίδες στα φύλλα και σήψη στους βολβούς ή τη ρίζα.
-Αγοράζετε σπόρους υψηλής ποιότητας από ποικιλίες
-Φυτέψετε τους σπόρους σε ηλιόλουστα, καλά προετοιμασμένα αποστραγγιζόμενα μέρη, τη περίοδο που συνιστάται για την περιοχή σας.
-Να αποφεύγεται τα βαριά εδάφη, τη βαριά σπορά, τον υπερπληθυσμό, τη κακή κυκλοφορία του αέρα, τη πολύ βαθιά φύτευση και την πολύ λίπανση (ειδικά με άζωτο)
-Λιπάρετε τα φυτά με βάση την ανάλυση του εδάφους.
-Κρατήστε το έδαφος υγρό μετά τη φύτευση. Επιτρέψτε στα φυτά να έχουν άφθονο φως.
-Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιήστε επιφανειακό πότισμα και κρατήστε το νερό μακριά από το φύλλωμα. Ποτίζετε με νερό τα φυτά νωρίς την ημέρα.
-Αφαιρέστε το πρώτο καρπό που έχει μολυνθεί με γκρι-μούχλα σήψης από τη καλλιέργεια και κάψτε ή θάψτε το. Όλα τα άρρωστα φυτά και τα φυτικά μέρη θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
-Μετά τη συγκομιδή κάψτε όλα τα υπολείμματα των καλλιεργειών.
-Μην μετακινήστε και αγγίζετε τα φυτά όταν είναι βρεγμένα. Αυτό προκαλεί την εξάπλωση των ασθενειών.
Σάπισμα της ρίζας
Αυτός ο μύκητας οδηγεί σε μικρά ή και σοβαρά προβλήματα μαρασμού που προκαλούνται από την παρεμπόδιση της λειτουργίας της ρίζας
Τα καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη είναι ίσως η καλύτερη προληπτική δράση κατά των κοινών μυκήτων μάρανσης του εδάφους.
Επαρκής κυκλοφορία του αέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών.
Μια σκόνη από μαλακό πέτρωμα/φωσφορικό στο έδαφος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της μάρανσης.
Ένα σπιτικό σπρέι με σκόρδο μπορεί να δουλέψει για πολλές ασθένειες αλλά και για προβλήματα εντόμων.
Clubroot (λάχανο και οικογένεια μουστάρδας)
Αυτή είναι μια κοινή ασθένεια στα λάχανα, ραπανάκια, γογγύλια, σινάπια. Η παραμόρφωση γίνετε στις κρυμμένες ρίζες του φυτού και έχει σχήμα ραβδιού. Στο λάχανο αυτό προκαλεί ασχημάτιστα ή καθόλου κεφάλια, που ακολουθείται από μείωση στην ανάπτυξη ή και θάνατο του φυτού.
Μην φυτεύεται αν έχετε πρόβλημα, μέλη της οικογένειας λάχανου (συμπεριλαμβανομένων μπρόκολα, κουνουπίδια, κράμβες, λάχανα Βρυξελών, σινάπια κ.α.) στον ίδιο χώρο για τέσσερα χρόνια.
Αυξήστε το επίπεδο του pH του εδάφους στο 7.5. Πρώτα κάνετε μια δοκιμή για να μάθετε το τρέχον επίπεδο του pH του εδάφους και μετά αυξήστε το με ασβέστιο ή και μαγνήσιο.
Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στραγγίζει καλά.
Συμβουλές

Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουνε σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό.
Πηγή: http://www.ghorganics.com/page15.html

 

http://www.ftiaxno.gr

διαβάστε περισσότερα »

20 χρόνια μετά... Lancia HF Integrale Evoluzione II: Όνειρο θερινής νυκτός

του Νίκου Μαρινόπουλου
Πριν από 20 χρόνια, τον Ιούνιο του 1993, η Lancia παρουσίασε την τελευταία και καλύτερη έκδοση της  Delta. Του θρυλικού αυτοκινήτου με τα έξι συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ράλλυ.
Είχε κινητήρα 1.995 κ.εκ. με 215 ίππους και 314 Nm ροπής. Οι επιδόσεις της ήταν εξαιρετικές (0-100 σε 5,7 δλ και τελική 220 χλμ/ώρα), ωστόσο αυτό που την έκανε να ξεχωρίζει ήταν η απόλαυση που προσέφερε στην οδήγηση και η αποτελεσματικότητά της σε επαρχιακές διαδρομές.
Οι επόμενες γενιές της έγιναν πιο πολυτελείς και λιγότερο συναρπαστικές στην οδήγηση. Η Lancia δεν προσπάθησε καν να παρουσιάσει μία διάδοχο της Integrale. Όσο για εμπλοκή σε αγώνες, ούτε καν ως αυτοκίνητο της οργάνωσης δεν τις είδαμε, αφήνοντας τους λάτρεις της Integrale να περιμένουν έως και σήμερα τη διάδοχο.
Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα σύντομο αφιέρωμα στην τελευταία από τις θρυλικές Lancia, της οποίας το όνομα αναδείχθηκε από τις αγωνιστικές δάφνες.
http://youtu.be/PI--8IH5XJw
http://www.motori.gr





διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ : κουρά των αμνών foto k video

Βρεθήκαμε προσκεκλημένοι στο ποιμνιοστάσιο του κ. Αντώνη Τσιτσή για να παρακολουθήσουμε από κοντά και  να καταγράψουμε την διαδικασία του κουρέματος! Άλλη μια, για εμάς, άγνωστη διαδικασία!! Θα πρέπει όμως σιγά σιγά να τα μαθαίνουμε και  αυτά γιατί όλα δείχνουν πως θα τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον.

IMGP0003
κομμώσεις αμνών ο ΖΙΟΥΠΗ
IMGP0005

IMGP0006
 
IMGP0002
 IMGP0001
διαβάστε περισσότερα »

ΚΩΣΤΑΡΑΖΙ : video απο το χωριό το 1974!!!

Παρακολουθήστε τρία εκπληκτικά βιντεακια που δείχνουν το χωριό μας το 1974! Είναι μια ακόμη  δημιουργία του κ. ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΤΣΗ





διαβάστε περισσότερα »

Τα φαγώσιμα χόρτα

 
ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ
(Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα)
Μια φευγαλέα ματιά στον αυτορυθμιστικό και συμπονετικό κόσμο των φυτών.

Χόρτα της θάλασσας( αλμύρες)
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ:
Ένα καλοκαίρι Αύγουστο μήνα επισκέφθηκε το αγρόκτημά στον Άσσο με προτροπή ενός νεαρού καλλιεργητή ένας Γάλλος σκηνοθέτης που προετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ για την ασφάλεια των τροφίμων. Το πρωί μάζεψα από την παραλία αλμύρες τα χόρτα της θάλασσας. Όταν λοιπόν ήρθαν κατά το μεσημέρι, άδειασα την τσάντα με τα χόρτα πάνω στο τραπέζι και τους είπα ότι αυτά τα χόρτα είναι ασφαλής τροφή. Στην ελληνική γλώσσα ασφαλής σημαίνει δίχως λάθος και το δίχως λάθος είναι της φύσης. Στις λαϊκές αγορές οι Έλληνες αγοράζουν τα άγρια χόρτα σε τριπλάσια και πενταπλάσια τιμή παραπάνω από τα καλλιεργημένα… Αργότερα απήλαυσαν τα χόρτα μαγειρεμένα όπως τους τα πρόσφερε η οικογένειά μου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
Αποτελούν μέρος της φυσικής βλάστησης ενός τόπου. Αν και περνούν απαρατήρητα και πολλές φορές είναι και ανεπιθύμητα εν τούτοις μας δίνουν με τον πιο επιβλητικό τρόπο το μήνυμα, ότι ζούμε σε έναν κόσμο που ολοένα μεταμορφώνεται. Όταν φυτρώνουν, μικρά χορταράκια ακόμη, βάφουν τη φύση πράσινη, μετά όταν ανθίσουν τη γεμίζουν χρώματα και αρώματα και αργότερα ξεραίνονται και χάνονται και ξανά πάλι από την αρχή. Είναι εγκατεστημένα, άλλοτε σε μικρές ή μεγάλες κοινωνίες και άλλοτε είναι διάσπαρτα. Δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι του τόπου που ευδοκιμούν και δεν έχει παρατηρηθεί αλλά ούτε αποκλείεται η μετανάστευσή τους ή η εξαφάνισή τους.
Οι σπόροι τους μεταφέρονται με τον αέρα, το δέρμα των ζώων, τα πουλιά, τα θηλαστικά, τα ποτάμια, παντού και ευδοκιμούν ανάλογα με το τύπο εδάφους και τις κλιματολογικές συνθήκες. Παντού στήνεται η γιορτή των χόρτων! Στα παραλιακά οικοσυστήματα της άμμου της πέτρας και της αλμύρας. Στις όχθες των χειμάρρων, των ποταμών και των λιμνών. Μέσα στις πόλεις, στις γλάστρες, στα πεζοδρόμια, στους φράχτες , στα χωράφια,. στους αγρούς, στα χέρσα χωράφια, σε απότομες πλαγιές λόφων, σε δάση, στις κορυφές των βουνών.
Τα άγρια χόρτα, είναι η άδεια παραμονής μας στον τόπο μας, γιατί μας αποδεικνύουν ότι η γη παραμένει ακόμη γόνιμη και μπορεί να διασφαλίσει την φιλοξενία μας. Τα μέρη, όπου η φυσική βλάστηση εξαφανίζεται, οι άνθρωποι τα εγκαταλείπουν.
Για τη σύγχρονη γεωργία, τα άγρια χόρτα θεωρούνται ζιζάνια. Εξολοθρεύονται ή περνούν απαρατήρητα.
Στη γεωργία της φύσης, τα άγρια χόρτα δεν εμποδίζουν, αλλά αντίθετα προστατεύουν τη γη από την διάβρωση του νερού και του ανέμου, διατηρούν τη θερμοκρασία της γης και την υγρασία της σε επιτρεπτά όρια. Αποτελούν ένα προηγμένο είδος καλλιέργειας, αφού αυτολιπαίνονται, αυτοποτίζονται, αυτοκλαδεύονται, αυτοβοτανίζονται.
Από τα άγρια χόρτα μια κατηγορία τους είναι τα άγρια φαγώσιμα χόρτα.
ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ.
Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των άγριων χόρτων γενικά.
Ενώ τα ζώα καθοδηγούνται αποκλειστικά από το ένστικτό τους, για τα χόρτα με τα οποία τρέφονται, εμείς οι άνθρωποι για την επιλογή των χόρτων που θα τραφούμε, βασιζόμαστε στη γνώση, που μας μεταβιβάστηκε από την προηγούμενη γενιά.
Τα φαγώσιμα χόρτα επιλέγονται σε κάθε τόπο, βάσει των γευστικών συνηθειών των κατοίκων, οι οποίες με τη σειρά τους, προκύπτουν από τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του τόπου.
Τα φαγώσιμα χόρτα, στα ορεινά χωριά της Κορινθίας, της Αργολίδος και της Αρκαδίας τα ονομάζουν «λάχανα».
« ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ»
Ο λαός με τη φράση: « Σπουδαία τα λάχανα », απαντάει στην έπαρση, τον κομπασμό, την αυθεντία για ότι προβάλλεται ως επίτευγμα.
Τα λάχανα τα καλλιεργεί η ίδια η φύση!
Ο λαός μας, είναι κατ’ αρχή λαός της θάλασσας, αλλά είναι και λαός ποιμενικός,
και λαός της γης. Ιδιαίτερα σαν λαός της γης, είναι από τους λίγους λαούς που επιδίδονται στη συλλογή άγριων λάχανων και βρίσκονται στο ημερήσιο διαιτολόγιό του.
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ:
Στις πόλεις , έχει επικρατήσει η ονομασία χόρτα, αντί για λάχανα.
Σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Ηπείρου αλλά και της Κρήτης τα λένε και χόρτα και λάχανα.
Στην αρχαία Ελλάδα τα ονόμαζαν μόνο λάχανα.
Το ρήμα «λαχανεύω», ερμηνεύεται, ως «μαγειρεύω».
Τα λάχανα είναι αυτοφυή ή καλλιεργήσιμα.
Τα καλλιεργήσιμα τα λέμε σπαρτά ή ήμερα ενώ τα αυτοφυή τα λέμε άγρια.
Τα άγρια, μπορεί να είναι του βουνού ή του κάμπου.
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον προσδιορισμό «του βουνού» ή «του κάμπου» ή «του αγρού» για να δηλώσουμε ακριβώς ότι είναι άγρια.
Λέγονται «θαλασσινά», τα χόρτα που συλλέγονται δίπλα στη θάλασσα, αλλά σε κάποια μέρη συλλέγουν και χόρτα μέσα από τη θάλασσα χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη φύκια.
Η διατροφική αξία των άγριων χόρτων
Το ρήμα « χορταίνω » προέρχεται από τη λέξη χόρτα και έχει τη σημασία ότι τρώγω χόρτα. Είναι γνωστό όμως, ότι όσα χόρτα και να φας δεν έχεις το αίσθημα του κορεσμού. Παρόλα αυτά, η σημασία του ρήματος «χορταίνω» έχει παραφθαρεί και σημαίνει το αίσθημα του κορεσμού που προκύπτει από την κατανάλωση του συνδυασμού κρέατος και αμυλούχων τροφών, που μας βαραίνουν και μας δίνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Τα χόρτα είναι ελαφρύ φαγητό.
Τα άγρια χόρτα είναι τροφή πλούσια σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, αλλά πλούσια και σε βιταμίνες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, προβιταμίνη Α (καροτίνη ) και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με λίπη.
Στην προσπάθειά να εκτιμήσουμε τη διατροφική αξία των χόρτων δεν θα έπρεπε να κάνουμε αποδόμηση των χόρτων στη χημική τους ανάλυση, γιατί είναι η λογική της τροφής - χάπι, που κατασκευάζει ο άνθρωπος σε εργαστήρια.
Για τον σύγχρονο άνθρωπο τα χόρτα, αποτελούν συμπλήρωμα της διατροφής (δεύτερο πιάτο), αλλά είναι η βάση της διατροφής πολλών θηλαστικών ( πρώτο πιάτο ).
Θα μπορούσαν να είναι ιδανική τροφή για τον σύγχρονο άνθρωπο που πάσχει από ασθένειες που έχουν σχέση με την υπερκατανάλωση λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Έθρεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων διατηρώντας τους λεπτούς και υγιείς.
Συνδυάζονται με όλες τις τροφές και μπορεί ο οργανισμός μας να τις μεταβολίσει. Δεν επιβαρύνουν ούτε το έντερο αλλά και ούτε υπερφορτώνουν τα όργανά μας. Επιπλέον δεν αφήνουν άχρηστα κατάλοιπα στον οργανισμό.
Τα άγρια χόρτα που συλλέγονται κοντά στον τόπο διαμονής μας αποτελούν:
Φυσική διατροφή
Παράγονται με φυσικό τρόπο χωρίς εισροές παρά μόνο με τις βροχές και είναι συμβατή και αναγνωρίσιμη τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό που είναι μέρος του φυσικού οικοσυστήματος όπου διαμένει.
Η σύγχρονη βιομηχανική γεωργία είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή τροφίμων για εξαγωγή, βιάζοντας τη γη, μολύνοντας τον αέρα, τα υπόγεια νερά ( υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων).
Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων επιβάλλει τα τρόφιμα - σκουπίδια προωθώντας τα ως εμπλουτισμένα τρόφιμα ή λειτουργικά τρόφιμα ή προβιοτικά τρόφιμα σε ένα παγκόσμιο πείραμα αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού.
Η φυσική διατροφή που στηρίζεται στα άγρια και ήμερα χόρτα και λαχανικά δεν έχει καμία σχέση με τη διατροφή που λανσάρει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων, που εκτοπίζει τη φυσική διατροφή, την απόλυτα συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό. Η διατροφή που επιβάλλει η αγορά είναι μια δοκιμασία αντοχής για επιβίωση του ανθρώπου.
ΤΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ
Το μάρκετινγκ της αγοράς τροφίμων υποστηρίζει:
« Πέρα από τα κατάλοιπα που μπορεί να έχουν οι τροφές από φυτοφάρμακα, λιπάσματα, συντηρητικά, θεωρούνται όλες θρεπτικά ισοδύναμες. Με αυτή τη λογική ακόμη και οι τροφές που παράγονται από υδροπονία ( δίχως χώμα ) και οι τροφές που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους θεωρούνται θρεπτικά ισοδύναμες με τις τροφές της φύσης». Η απάντηση είναι: Για τα χόρτα δεν ισχύει ο νόμος του μάρκετινγκ. Εξάλλου τα άγρια χόρτα είναι πιο ακριβά και τα προτιμούμε έναντι των καλλιεργημένων, γιατί είναι τροφή της φύσης.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η ασφάλεια των τροφίμων θέτει τα επιτρεπτά όρια στα κατάλοιπα από τις αγροχημικές εισροές.
Ασφαλής τροφή είναι κατά συνέπεια μια τροφή με κατάλοιπα. Δεν έχει σχέση με την καθαρή τροφή, τη φυσική τροφή.
Για τα καλλιεργήσιμα χόρτα θα είχε αξία αυτή η σήμανση, αλλά για τα άγρια χόρτα που τα καλλιεργεί η ίδια η φύση χωρίς εισροές και με το νεράκι της βροχής αυτή η σήμανση δεν έχει αντικείμενο, αν τα συλλέγουμε από μέρη με μικρή περιβαλλοντική ρύπανση.
ΧΟΡΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Στις βιολογικές λαϊκές αγορές πωλούνται άγρια χόρτα.
Η πιστοποίηση « βιολογικά» έχει να κάνει με τα χωράφια από όπου συλλέγονται τα χόρτα άρα κατ’ επέκταση με τον παραγωγό.
Στα καταστήματα τροφίμων μπορούμε να τα βρούμε πάντα συσκευασμένα με το όνομα του παραγωγού και την πιστοποίηση του οργανισμού που πιστοποιεί τον παραγωγό. Στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων μπορούμε να βρούμε και συσκευασμένα αλλά και χύμα τα χόρτα, όπως και στις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι με τα χόρτα τρώει σαν βασιλιάς ο απλός λαός.
Συλλογή των άγριων χόρτων
Η συλλογή των χόρτων αρέσει τόσο πολύ σε μερικούς ανθρώπους που ομολογούν ότι ακόμα και αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και απαγορεύεται να τα καταναλώνουν, αυτοί εξακολουθούν να συλλέγουν χόρτα . Αλλά δεν διστάζουν να μαζεύουν χόρτα και για άλλους φίλους τους πέρα από τα δικά τους, απλά γιατί τους αρέσει να μαζεύουν χόρτα!
Τελικά, η συλλογή των χόρτων είναι τέχνη ζωής.
Επίσης είναι εφόδιο για τη ζωή, αφού μπορούν 12 μήνες το χρόνο να είναι καθημερινά ένα πιάτο στο τραπέζι μας.
Είναι από τις απλές μικρές χαρές της ζωής μας, που μας δίνουν ένα αίσθημα ευχαρίστησης και μας κάνουν ευτυχισμένους.
Σε χώρες έντονα βιομηχανικές λείπουν τα άγρια χόρτα τελείως από το σιτηρέσιό τους. Πιθανότατα λόγω της όξινης βροχής να θεωρούνται μολυσμένα. Αλλά και σε άλλες χώρες μη βιομηχανικές είναι τελείως άνοστα, ίσως λόγω των πολλών βροχοπτώσεων.
Όταν συλλέγουμε μόνοι μας τα χόρτα πρέπει να αποφεύγουμε τη συλλογή τους σε τόπους που είναι:
δίπλα από δρόμους με συχνή κυκλοφορία ( μια απόσταση 150 μέτρων είναι ικανοποιητική), κοντά σε σκουπιδότοπους, κοντά σε εργοστάσια,κοντά ή και μέσα σε αγρούς εντατικής καλλιέργειας, γιατί όλα αυτά τα μέρη είναι επιβαρυμένα από περιβαλλοντική μόλυνση. Επίσης δεν μαζεύονται μέσα από βάλτους γιατί έχουν βαριά μυρωδιά.
Η συλλογή των χόρτων γίνεται σε τρεις χρονικές περιόδους:
Το φθινόπωρο και στην αρχή του χειμώνα η συλλογή των ριζών , των βολβών και των γουλιών.
Την ίδια χρονική περίοδο αλλά και ολοχρονίς γίνεται η συλλογή των πράσινων μερών
Στην αρχή της άνοιξης γίνεται η συλλογή των τρυφερών βλαστών και των ανθών.
Ιδιαίτερες φροντίδες για τη συλλογή
- Τα φύλλα και οι βλαστοί και οι ανθισμένες κορυφές συλλέγονται το απόγευμα ενώ οι καρποί και τα άνθη συλλέγονται το πρωί.
- Συλλέγουμε κατά προτίμηση την ποσότητα που θα καταναλώσουμε αυθημερόν ή το πολύ για μια εβδομάδα..
- Πρέπει να αποφεύγουμε τις νάιλον σακούλες γιατί ανάβουν εύκολα τα χόρτα μέσα σε αυτές, μαραίνονται και κιτρινίζουν.
Σχόλιο:
Καταναλωτική ή υπερκαταναλωτική κοινωνία είναι η κοινωνία στην οποία:
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν ακόμη κερδίσει, για να αγοράσουν πράγματα που δεν χρειάζονται ακόμη, για να ξοδέψουν ώρες που δεν τους περισσεύουν.
Και όλα αυτά για να εντυπωσιάσουν τους γείτονες τους, που δεν ενδιαφέρονται για αυτούς.
Οι γείτονες δεν ενδιαφέρονται για αυτούς, γιατί δεν τους γνωρίζουν.
Δεν τους γνωρίζουν γιατί δεν έχουν χρόνο, δεν έχουν χρόνο γιατί τον σπαταλάνε για να αγοράσουνε πράγματα που δεν τους χρειάζονται, και αγοράζουνε πράγματα που δεν τους χρειάζονται γιατί σπαταλάνε χρήματα που δεν έχουνε ακόμη κερδίσει.
Ποια χόρτα είναι φαγώσιμα;
Τα χόρτα τα αναγνωρίζουμε από το φύλλωμά τους, από το σχήμα τους, το χρώμα τους και όλα γενικά τα χαρακτηριστικά τους.
Οι δυσκολίες είναι μεγάλες γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ίδιου χόρτου.
Τα ίδια χόρτα αλλάζουν χαρακτηριστικά από περιοχή σε περιοχή. Στην ίδια ακόμη περιοχή, δίπλα - δίπλα , αν το ένα είναι μικρότερο και το άλλο μεγαλύτερο τα φύλλα τους αλλάζουν σχήμα αλλά και χρωματισμούς. Το ίδιο είδος χόρτου, αν φύεται σε ίσκιο ψηλώνει για να βρει τον ήλιο και αν φύεται σε ξέφωτο, τα χρώματά του είναι πιο ανοικτά αλλά και δεν έχει ύψος.
Πολλές φορές έχουν άλλα τοπικά ονόματα παρόλο αν και είναι ακριβώς τα ίδια με τα χόρτα μιας άλλης περιοχής. Τα χόρτα που είναι στη πρώτη γραμμή και περιζήτητα σε μια περιοχή σε μια άλλη περιοχή ούτε καν τα ξέρουν και δεν τα μαζεύουν.
Οι γιαγιάδες συμβουλεύουν:
Τα χόρτα που τρώγονται έχουν γάλα στη ρίζα τους.
Ότι είναι καθιστό τρώγεται.
Να προτιμάτε τα καθιστά χόρτα και όχι τα όρθια.
Κάποια είδη χόρτων είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Στην Ελλάδα έχουν «αναφερθεί» δυο περιστατικά από κατανάλωση χόρτων. Το πρόσφατο περιστατικό είχε να κάνει με το λεγόμενο λαϊκά « διαβολόχορτο », που ήταν μαζί με βλήτα ή βλίτα και καταναλώθηκε προκαλώντας ατροπικό φαινόμενο δρώντας πάνω στο νευρικό σύστημα. Το διαβολόχορτο είναι όρθιο χόρτο με άσπρο λουλούδι και φύλλο που μοιάζει με πλατανόφυλλο σε αντίθεση με το βλήτο που έχει φύλλωμα λείο στα άκρα του και όχι δαντελωτό. Συνήθως μαζί με τα βλίτα μαζεύουν ένα χόρτο που λέγεται στίφνος και τα μαγειρεύουν μαζί.
Ας θυμηθούμε και το κώνειο που δηλητηρίασε τον Σωκράτη. Το κώνειο είναι το έγχυμα του βρομόχορτου που λέγεται και βρωμούσα και έχει την μυρωδιά ποντικού.
Το διαβολόχορτο είναι η γνωστή μπελαντόνα με γεύση υπόξινη και οπωσδήποτε με άσχημη μυρωδιά.
Τοξική είναι και η ρίζα του σέλινου.
Δηλητηριώδης είναι και η πικροδάφνη. Ας μη ξεχνάμε και το μανδραγόρα ή σερνικοβότανο γιατί βοηθάει τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά που η κατανάλωσή του προκαλεί διάφορες παρενέργειες στον άνθρωπο από παραισθήσεις, απώλεια μνήμης κ. λ. π.
Συμβουλή:
Ότι δεν ξέρουμε το αποφεύγουμε!
Μερικοί έχουν μάθει ένα είδος χόρτων ή δύο ή περισσότερα και αυτά μαζεύουν. Άλλοι όταν μαζεύουν χόρτα μαζεύουν ένα είδος και άλλοι διάφορα είδη.
Η αποθήκευση των χόρτων
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να τα μαράνουμε για 10 λεπτά με λίγο νερό στη κατσαρόλα να τα στραγγίσουμε και να τα μοιράσουμε σε πακέτα των 500 γραμμαρίων να τα κλείσουμε καλά σε σακούλες και να τα βάλουμε στη κατάψυξη. Διατηρούνται για περίπου 8 μήνες.
Τα χόρτα σε πολλά μέρη τα παστώνουν.
Πως τρώγονται
Στην μεσογειακή διατροφή είναι απαραίτητα στο καθημερινό διαιτολόγιο
Τα άγρια χόρτα μπορούν να φαγωθούν ωμά στη σαλάτα, ή βρασμένα, ή να πιούμε το ζουμί τους προσθέτοντας λίγο λεμόνι. Επίσης παστώνονται ή τσιγαρίζονται και ακόμη γίνονται χορτόπιτες και χορτόσουπες.
Όλα τα χόρτα μπαίνουν στη σαλάτα
Φυσικά τα ωμά χόρτα είναι θρεπτικότερα από τα βρασμένα γιατί με το βρασμό καταστρέφονται όλες οι βιταμίνες τους.
Μπορούν να περιέχονται στη σαλάτα μαζί με άλλα λαχανικά και ακόμη όταν είναι βρασμένα μπορούμε να έχουμε μια ποικιλία χόρτων γιατί είναι σαφώς πιο νόστιμη και θρεπτική.
Οι σαλάτες μπορούν να έχουν σπανάκι, ή μάραθο, οτιδήποτε χόρτο, τα πάντα.. Αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε σαν σαλατικό, μπορούμε να μαζέψουμε διαφόρων ειδών γλυκά χόρτα, όπως επίσης και για χορτόπιτα.
Η καλή πίτα θέλει σαράντα ειδών χόρτα.
Αλλά αν πρόκειται να τα βράσουμε, τότε πρέπει όχι μόνο να μαζέψουμε ένα είδος αλλά και του ίδιου μεγέθους για να έχουμε το ίδιο σημείο βρασμού. Το βράσιμο διαφορετικών ειδών χόρτων απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. Πρέπει να ξέρουμε αν τα χόρτα βράζουν στον ίδιο χρόνο ή σε διαφορετικό για να τα βάλουμε πρώτα ή τελευταία στην κατσαρόλα. Και οπωσδήποτε τα χόρτα δεν θέλουν πολύ βράσιμο.
Επίσης τα πικρά τα βράζουμε σε πιο πολύ νερό για να ξεπικρίσουν, τους βολβούς που είναι ακόμη πιο πικροί τους βράζουμε ανανεώνοντας το νερό τους.
Γενικά το βράσιμο των χόρτων γίνεται σε όσο το δυνατόν λίγο νερό για να διατηρήσουν τη γεύση τους και τις ουσίες τους.
ΑΓΡΙΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ
Η καταγραφή που ακολουθεί μπορεί να αποτελέσει και οδηγό συλλογής άγριων φαγώσιμων χόρτων της Κορινθίας. Παράλληλα σε ξεχωριστό CD με τον ίδιο τίτλο ότι είναι καταγεγραμμένο εδώ είναι και σε φωτογραφία.
ΡΑΔΙΚΙΑ
Περιέχουν νιτρικό κάλιο, θειικά και φωσφορικά άλατα, μαγνήσιο, ρητίνες, φρουκτόζη, κιχωρίνη, ινουλίνη, ιντυβίνη ( στην οποία οφείλεται και η πικράδα τους ).
Ο Γαληνός τα ονόμαζε φίλους του συκωτιού.
Ως βότανο είναι τονωτικό και αυξάνει τη ροή της χολής. Είναι διουρητικό και συνιστάται για τις πέτρες νεφρών και χολής.. Επίσης για ρευματισμούς και αρθρίτιδες. Το αφέψημα των ριζών και των φύλλων χορηγείται για τη μείωση του σακχάρου, για τον ίκτερο κωλικούς του συκωτιού και διαλείποντες πυρετούς.
Οι ρίζες τους αποξηραίνονται καβουρδίζονται και αλέθονται και υποκαθιστούν τον καφέ.
1. Ταραξάκο
Ονομάζεται και πικραλίδα ή πικροράδικο. Στη Νεμέα τα λένε μαυρομάτες και στους Αγίους Θεοδώρους τα λένε χόρτα του Αβραάμ. Στο Στεφάνι και αλλού τα λένε φαρμακολίθρες Φύονται παντού και λέγονται και χωτά. Μοιάζουν με τα θαλασσινά ραδίκια. Έχουν πριονωτά φύλλα μακριά. Το χαρακτηριστικό να φύονται μαζί αυτά τα χόρτα, ευνοεί το μάζεμα τους. Η καρδιά τους είναι άσπρη. Οι Περαχωρίτες και οι κάτοικοι των Πισίων το μαγειρεύουν με αρνάκι, για να σπάει η πικρίλα τους και είναι κάτι το ιδιαίτερο.
2. Γλυκοράδικο
Το γλυκοράδικο ή κοκκινοράδικο έχει ίσα πλατιά φύλλα ελαφρά οδοντωτά και στο άκρο τους ελαφρά γυρτά. Επίσης τα φύλλα έχουν κοκκινωπό χρώμα στο κέντρο τους.
3. Κατσαροράδικο
Το κατσαροράδικο έχει φύλλα κατσαρά και κλείνουν. Είναι πικρό ραδίκι. Εξαιρετικά νόστιμο. Και μερικές χρονιές αρκετά σπάνιο.
4. Κιτρινοράδικο
Έχει άνθη κίτρινα, και τα φύλλα του είναι λίγο πλατιά. Είναι και αυτό πικρό ραδίκι και φύεται στους ελαιώνες και τα δασωμένα μέρη.
5. Κορακοδοντιά
Μοιάζει με το κατσαροράδικο αλλά έχει μεγάλο φύλλο και πολύ κατσαρό. Έχει ένα μικρό στρογγυλό λουλουδάκι Φύεται ψηλά στο βουνό. Ιδιαίτερα πικρό. Είναι περιζήτητο από τους παλιούς..
6. Αγκαθάκι
Λέγεται και αγγιναράκι. Σε πολλά μέρη της Κορινθίας το λένε νικολοβάρβαρο αλλά και χόρτο του Χριστού. Λέγεται και καλαγκάθι στην περιοχή της Δυτικής Κορινθίας.Έχει στην καρδιά του ένα πολύ μικρό αγκαθάκι.Είναι είδος κοκκινοράδικου και όχι από τα πολύ πικρά ραδίκια.
7. Ασπροράδικο
Έχει άσπρη καρδιά, από όπου προέρχεται η ονομασία του και είναι πολύ πικρό ραδίκι. Το ασπροράδικο φύεται επί το πλείστον σε ξερά μέρη και ποτέ σε καλλιεργημένα.
8. Καούσα
Είδος ραδικιού. Το χόρτο αυτό ήταν περιζήτητο τα πιο παλιά χρόνια , το ζητούσε ο κόσμος γιατί έμπαινε μαζί με τα άλλα βραστά χόρτα. Η περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου ήταν γεμάτη και οι άνθρωποι μάζευαν καούσες γιατί τις ζητούσαν επίμονα οι αγοραστές στις λαϊκές. Στις μέρες μας σπανίζουν. Χόρτα με ίσο φύλλο που είναι αργυρό και στο άκρο σκούρο, απλωμένο πάνω στη γη. Μόλις το κόβεις μαζεύει σαν καβούρι όπως τα περισσότερα είδη ραδικιών. Το φύλλο του έχει μια αψάδα μόλις το τρίψεις.
9. Ποιμενόσακος
Capsela Bursa. Το όνομά του προέρχεται από σχήμα του σπόρου του που είναι ίδιο με το σακούλι του βοσκού, που κρέμεται από τον ώμο του.
10. Βαθιοράδικο
Ονομάζεται έτσι, εξ’ αιτίας της βαθειάς του ρίζας και συλλέγεται κυρίως στην περιοχή της Σολυγείας.
11. Κιχώριο
Ονομάζεται το πολύ πολύ πικρό ραδίκι. Απαραίτητο το ξεζούμισμα όταν το βράζουμε.
12. Ραδίκι θαλασσινό
Ονομάζεται άλλοτε ραδίκι της θάλασσας, άλλοτε γιαλοράδικο ή σε άλλες περιοχές σταμναγκάθι.
Τα θαλασσινά ραδίκια έχουν πριονωτό φύλλωμα και φύονται ακόμη και εκεί που σκάζει το κύμα.
13. Φαρμακόρες
Έτσι ονομάζονται τα αγριοραδίκια που φύονται στον Άγιο Γιάννη και την Βελίνα. Πολλοί επισκέπτονται τις ταβέρνες του Αγίου Γιάννη, λίγα χιλιόμετρα μετά τα Αθίκια, για να φάνε κοψίδια ,αλλά μετά μιλάνε για τα χόρτα που έφαγαν. Γερμανοί ερευνητές καταγράφουν ότι τα χόρτα αυτά κάνουν καλό σε περίπου 70 παθήσεις.
Σχόλιο: Τα πικρά ραδίκια γίνονται κατά κανόνα βραστά και συνοδεύονται με λάδι και λεμόνι, ενώ τα γλυκά ραδίκια είναι ιδανικά να μαγειρεύονται με κρέας.
ΒΡΟΥΒΕΣ - ΣΙΝΑΠΙΑ
Ονομαστές για την καθαριότητα που επιφέρουν στο έντερο. Συνδυάζονται υπέροχα με ψάρι. Παλιότερα ήταν τόση πολύ η βρούβα στη Βόχα ( περιοχή της ανατολικής Κορινθίας) που: καθημερινά αφού την μαζεύανε την τσουβαλιάζανε και τη καταβρέχανε μέχρι να τη φορτώσει το φορτηγό για την Αθήνα. Όπως και με τα αμπελόφυλλα που τα φόρτωνε και αυτά το φορτηγό εξοικονομούσανε και οι πιτσιρικάδες ένα χαρτζιλίκι. Βέβαια με τα οργώματα, η βρούβα εξαλείφθηκε γιατί δεν προλάβαινε να σποριάσει και πλέον σπανίζει σαν είδος, που κάποτε ήταν άφθονη και την κατανάλωναν πολύ γιατί γιατρεύει τη δυσκοιλιότητα.
1. Βρούβα
Κυρίως κόβουμε τον τρυφερό βλαστό του χόρτου.
2. Πικρούνα
Οι πικρούνες , βρούβες που λίγο πικρίζουν ,θεωρούνται τα εκλεκτότερα χόρτα.
Οι πικρούνες πολλές φορές είναι χοντρές και φύονται ιδιαίτερα στα ορεινά. Αλλά επίσης έχουν ψιλό φύλλο και μοιάζουν με τις βρούβες αλλά είναι μαύρες.
Σχόλιο: Υπάρχει ένα είδος βρούβας, που μοιάζει πολύ με την πικρούνα αλλά δεν την μαζεύουμε, αλλά και ούτε και τα κατσίκια δεν την τρώνε.
3. Λιναρίθρα
Είδος βρούβας, πολύ ψιλή και για να καταλάβουμε την εκτίμηση συγκριτικά με τη βρούβα για αυτά τα χόρτα, οι ντόπιοι λένε: «Οι Αθηναίοι όλα τα τρώνε»
4. Σινάπι
Είναι γεμάτος ο κόσμος από «δαύτα». Τα φύλλα έχουν πιπερώδη γεύση και μπαίνουν στη σαλάτα ή βράζονται. Από τον σπόρο του καλλιεργημένου σιναπιού αφού αλεσθεί προέρχεται η μουστάρδα. Από το ένα είδος σιναπιού προέρχεται η άσπρη μουστάρδα και από το άλλο η μαύρη που έχει πιο δυνατή γεύση.
5. Λαψάνα
Γλυκοσινάπι. Πολλοί την περνάνε για γλυκοβρούβα με μεγάλα φύλλα. Σινάπι και βρούβα εξάλλου είναι πολύ κοντά.
ΛΑΠΑΘΑ
Λάπατο ή Λάπαθο
Τα φύλλα του λάπατου γίνονται πίττες αλλά και περιτυλίγουν όπως με το λάχανο και τα αμπελόφυλλα ντολμάδες και ντολμαδάκια. Τα λάπατα όπως και οι βρούβες εξαφανίσθηκαν από το σιτηρέσιο μας γιατί τα εξαφάνισαν τα οργώματα.
Υπάρχουν τα άγρια λάπατα και τα ήμερα λάπατα.
Αγριολάπατο. Rumex. Έχει κοκκινωπά φύλλα και υπόξινη γεύση.
ΡΟΚΑ
Η ρόκα ή ρούκα στην τοπική διάλεκτο της Κορινθίας είναι αυτοφυής σε όλη την Κορινθία. Σήμερα είναι της μόδας και προσφέρεται σαν σαλατικό παντού στα καλά εστιατόρια, με αρκετά τσουχτερή τιμή.Ο τόπος είναι γεμάτος ρόκα. Σε άλλα μέρη είναι καλλιεργήσιμη.
ΣΕΣΚΟΥΛΑ ή ΣΕΣΚΛΑ
Αυτοφυή στην Κορινθία, είναι τόσο πολύ εξαπλωμένα που νομίζει κανείς ότι είναι σπαρμένα. Συναντάμε τα άγρια σέσκλα ή σέσκουλα και τα ήμερα τα άσπρα και τα ήμερα τα κόκκινα. Συνηθίζονται στις χορτόπιτες αλλά και για να περιτυλίγουν τους ντολμάδες και τα ντολμαδάκια.
Πεντάνευρο
Το όνομά του το οφείλει στο φύλλο του που είναι μεγάλο και έχει πέντε νεύρα .
Είναι ένα βότανο.
Οι γιαγιάδες μας χτυπούσαν θειάφι με καθαρό κερί και λάδι και το έβαζαν στα φύλλα του πεντάνευρου και πάνω στα καψίματα. Με την ίδια αλοιφή, γίνονταν καλά από τα εκζέματα.
Πεντάνευρο έχουμε τριών ειδών. Πεντάνευρο το μέγα, πεντάνευρο το ψύλλιο και πεντάνευρο το κορωνόποδο.
ΑΓΡΙΟΖΟΧΟΙ
Ζοχός. Λέγεται και τζοχός ή σφογγός.
Υπάρχουν πολλά είδη ζοχών. Διακρίνονται κυρίως στα όρθια και τα καθιστά ή ξαπλωτά ή χωστά όπως θέλουμε τα λέμε στη Κορινθία. Είναι περιζήτητα. Γιατί έχουν ιδιαίτερη γεύση, ελαφρά γλυκιά και μπαίνει στις πίττες για να απαλύνει τις έντονες γεύσεις άλλων χόρτων.
Πολλοί όμως ούτε να ακούσουν δεν θέλουν ότι μπαίνει στη πίττα ο ζοχός. Ούτε συνηθίζεται να γίνεται χορτοσαλάτα.Είναι χόρτο που γίνεται τσιγαριστό, όπως το αγριόπρασσο, το σέσκουλο, κ.λ.π.
Ροσίλι. Το λέμε και δροσίλι εδώ στη Κορινθία. επειδή κρατάει στα φύλλα του δροσοσταλίδες.
Είδος ζοχού και αυτό, από τους όρθιους.
Αγριοζοχός. Ο αγριοζοχός είναι διάσπαρτος και έχει κόκκινα στίγματα στα φύλλα του. Μορφολογικά δεν μοιάζει με τον ζοχό. Έχει κόκκινη καρδιά του και τα φύλλα του κόκκινα στίγματα.
Ως επί το πλείστον βράζεται και σπάνια μπαίνει στις πίττες ή στη σαλάτα, που είναι γαστρονομική προτίμηση άλλων περιοχών.
Κουφολάχανο. Είδος αγριοζοχού, που συναντιέται σε πολλά μέρη.
Παχολάχανο. Είδος αγριοζοχού.
ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΧΟΡΤΩΝ
Καρκαλούδι. Φύεται παντού, αλλά το συλλέγουν ως φαγώσιμο σε μερικές μόνο περιοχές.
Μαστίχι. Το μαστίχι φύεται νωρίς το φθινόπωρο. Τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου. Αργότερα που βγαίνουν τα ραδίκια σπάνια το μαζεύουμε.
Αρμυρίκι. Μία φημισμένη σαλάτα είναι η αρμύρα από το ομώνυμο χόρτο. Στη Κορινθία την ονομάζουν αρμυρίκι. Επίσης συνηθίζεται να γίνεται τουρσί.
Άλλες ονομασίες της σε άλλες περιοχές είναι: σαλικόρνια ( salicornia europea), αλμύρα, αλμυρίχη, θαλασσινό φασόλι και τρώγεται βραστό ή απλά ζεματισμένο ή τα κλωναράκια της προστίθενται στη σαλάτα ή τουρσί. Πλέον η αρμύρα είναι και καλλιεργήσιμο χόρτο εξαιτίας της εμπορικής της αξίας. Για την καλλιεργημένη αρμύρα ο σπόρος εισάγεται από την Ιταλία (salsola soda ).
Γαλατσίδα. Η ονομασία τσιτσί-μαμά συνηθίζεται από τους πρόσφυγες.
Η γεύση του είναι σαν να τρως αρνάκι. Φύεται σε διάφορες περιοχές ∙ Σπαθοβούνι, Ποσειδωνία και αλλού.Συνδυάζεται και με αρνί, και συνηθίζεται αυτό το φαγητό ετησίως από τους υποστηρικτές του.
Κόλλα.Μοιάζει με τη γαλατσίδα και πολλοί δεν τις ξεχωρίζουν.
Λαγομαμιά. Η λαγομαμιά είναι διαφορετική από την γαλατσίδα και την κόλλα. Πολλοί μάλιστα συγχέουν τα χόρτα αυτά γιατί φύονται συντροφικά.
Λαγόχορτο. Λέγεται και το φαί του λαγού, το ψωμί του λαγού.
Στην Κεφαλληνία λέγεται το γένι του τράγου και είναι άλλο είδος και στην Εύβοια λαγονοριά και επίσης είναι άλλο είδος.
Η επιστημονική τους ονομασία είναι το Γένι του τράγου και για το είδος που φυτρώνει στην Κορινθία η ονομασία είναι Τραγωπώγων ο πρασσόφυλλος.
Ο κεντρικός βλαστός περιέχει ελαφρά πικρό γαλακτώδη χυμό και τρώγεται ωμός.
Μπαίνει στις πίττες αλλά γίνεται τουρσί ή βράζεται. Τέλος οι ρίζες γίνονται σούπα ή τσιγαρίζονται ή ψήνονται στη σχάρα.
Ως βότανο είναι διουρητικό και καθαρτικό. Ως έγχυμα χορηγείται σε αρθρίτιδες, ρευματισμούς και παθήσεις του δέρματος. Ως αφέψημα χορηγείται σε νεφρολιθιάσεις.
Σκολούμπρι.
Προστίθεται στη σκορδαλιά αφού αφαιρέσουμε τα αγκαθάκια που έχει με το χέρι μας. Η σκορδαλιά που γίνεται με σκολούμπρι δεν χρειάζεται πατάτα.
Χτενάκι. Περιζήτητο χορταρικό που τείνει να εκλείψει. Μπαίνει στις πίττες και στα γιαχνιστά ή ζουμερά.
Στρούθελο. Τα στρούθελα μπαίνουν στις πίττες.
Παπαρούνα. Οι παπαρούνες είναι χόρτα για πίττες.
Ξυγκάκι. Επίσης χόρτο που μπαίνει στις πίττες.
Χοιροβότανο ή χοιρόχορτο. Συνδυάζεται με τη λαψάνα. Η πιο κοινή ονομασία είναι μπρέσα. Οι μπρέσες θεωρούνται το εκλεκτό χορτάρι για τα κουνέλια και τα γουρουνάκια, αν και σαν κατοικίδια είναι παμφάγα. Επίσης για τον άνθρωπο συστήνουν τις μπρέσες ως φάρμακο γιατί λένε ότι ρίχνει την πίεση.
Αγριόπρασο
Το αγριόπρασο φυτρώνει λες και το έχεις σπείρει και φυσικά πωλείται στις λαϊκές αγορές όπως και το σπαρτό. Διαφέρει σε μέγεθος από το σπαρτό πράσο που είναι πολύ εύρωστο. Μπαίνει στις πίττες.
Αγριομάρουλο
Αγριόσκορδο
Τσουκνίδα. Προστίθεται στις πίττες. Αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι να αποξηραίνεται και να προστίθεται όπου θέλουμε. Σε σαλάτες, πίττες μέσα σε βρασμένα άλλα χόρτα…
Η τσικουνίδα είναι δύο ειδών. Η ήμερη αλλά και η άγρια η σκληρή που αυτή φημίζεται σαν γιατρικό.
Γαϊδουράγκαθο. Τα βλαστάρια ( τα στελέχη, οι μίσχοι ) του γαϊδουράγκαθου είναι τρυφερά, αλλά θέλουν ξεφλούδισμα για να τα απολαύσεις. Οι δάσκαλοι μας εξιστορούν ότι μικροί συνηθίζανε να τρώνε καθημερινά βλαστάρια όπου τα βρίσκανε. Τους προέτρεπαν οι γονείς τους να τα τρώνε, λέγοντας τους ότι είναι ιδιαίτερα δυναμωτικά. Αντίθετα στις αγκινάρες τρώγεται το άνθος αλλά και το βλαστάρι.
Γλυκόριζο. Ολόκληρες περιοχές έχουν το όνομα αυτό εξαιτίας της επικράτησης στην βλάστηση αυτών των περιοχών του γλυκόριζου. Η βαθειά άροση που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια σαν προϋπόθεση για την εγκατάσταση ενός νέου αγροκτήματος ξερίζωσε τα γλυκόριζα και οι Ιταλοί αγόραζαν τις ρίζες για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Μολόχα. Μπες μολόχα βγες τσουκνίδα, Μπες μολόχα βγες τσουκνίδα….
Το ποιηματάκι που συνόδευε την εντριβή με την μολόχα στο σημείο του δέρματός μας που ήταν ερεθισμένο από την επαφή του με την τσουκνίδα. που σίγουρα ότι επικαλείται δεν ισχύει.
Μόνο ένα είδος μολόχας τρώγεται. Βέβαια δεν τη βάζουν όλοι στη πίτα. Προτιμούν τα φύλλα της μολόχας ή τα τρυφερά βλαστάρια της. Αναφέρεται ότι η μολόχα και η τσουκνίδα ήταν αγαπημένα καλλιεργήσιμα λαχανικά των αρχαίων Ελλήνων.
Αγριοκαρότο.
Αγριοσέληνο.
Καυκαλήθρα. Μπαίνει στις πίττες αλλά και στις σαλάτες.
Μυρώνι. Όταν βάλεις στο στόμα σου μυρώνια και τα μασήσεις το στόμα σου ευωδιάζει.
Σφολίτσι. Είδος μυρωνιού πιο άγριο.
Σκατζίκι. Είδος μυρωνιού πιο άγριο, που φύεται πολύ ψηλά.

Σπαράγγι. Τα άγρια σπαράγγια είναι εξαίσια τροφή κυρίως ωμή. Τα ούρα μετά από το φαγητό τους μυρίζουν. Φημολογείται ότι έχουν ιδιαίτερα τονωτικές και αποτοξινοτικές ιδιότητες. Επίσης έχουν βιταμίνες και ουσίες διουρητικές, βοηθούν τα έντερα αλλά πρέπει να τα αποφεύγουν όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ , κυστίτιδα ή οξείες ρευματικές αρθρίτιδες. Τα προτιμούν οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με την καρδιά. Είναι δυο χρωματισμών τα πράσινα και τα βιολετιά.
Από τον Μάρτιο κάνουν την εμφάνισή τα καλλιεργημένα σπαράγγια επίσης και στα μανάβικα και τις λαϊκές που είναι δύο ποικιλιών τα άσπρα και τα πράσινα.
Τα καλλιεργημένα είναι πολύ χοντρά σε αντίθεση με τα άγρια.
Τα καλλιεργημένα σπαράγγια είναι πολύ επιβαρυμένα με ζιζανιοκτόνα.
Με ποιους τρόπους μαγειρεύονται;
Ο ιδανικός τρόπος είναι ψητά στη σχάρα, αλλά και μπορούμε να τα βράσουμε στον ατμό για να μη χαθεί με το βράσιμο η ουσία και να αναδειχτεί η νοστιμιά του πολύτιμου αυτού βλαστού της άνοιξης.
Όσον αφορά το ψήσιμο τα πράσινα στην ζεσταμένη σχάρα σε λίγα λεπτά ψήνονται οι χυμοί επίσης μένουν και τα σπαράγγια είναι πολύ νόστιμα. Τα άσπρα σπαράγγια θέλουν λίγο χρόνο περισσότερο για να είναι έτοιμα.
Στον ατμό τώρα, βάζουμε στην κατσαρόλα 2 εκατοστά νερό και τα σπαράγγια στο ειδικό καλαθάκι, πάντοτε σε ματσάκι, και τα τοποθετούμε μέσα στη κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Είναι έτοιμα μόλις το σπαράγγι λυγίζει όταν το σηκώνουμε κρατώντας το από τη μέση. Συνήθως χρειάζονται 4 – 6 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα προσφέρουμε αμέσως ζεστά. Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε την άλλη εβδομάδα τα βουτάμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε καλά και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Τηγανητά τώρα , μπορούμε να προσθέσουμε πρώτα το λάδι ώστε να πάει παντού στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, μετά βάζουμε το σκόρδο και τη καυτερή πιπεριά για 15 δεύτερα περίπου , μέχρι να ροδίσει το σκόρδο και μετά τα σπαράγγια και ανακατεύουμε για άλλα 15 δεύτερα. Προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 30 δεύτερα μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Συνεχίζουμε για 30 δεύτερα ακόμη το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να μαραθεί ο βασιλικός που προσθέτουμε στο τέλος.
Επίσης συνηθίζεται τα σπαράγγια να τρώγονται με ομελέτα. Στο τηγάνι πρώτα τσιγαρίζουμε τα σπαράγγια που πρώτα τα έχουμε ζεματίσει και μετά περιχύνουμε με τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει.
Ομβρυά
Το θηλυκό σπαράγγι, τρώγεται όπως το σπαράγγι. Άλλο φαΐ έχει όμως τα σπαράγγι και άλλο η οβρυά.
Φτέρη
Τα βλαστάρια της φτέρης, σε πολλά μέρη είναι περιζήτητα εξίσου με τα σπαράγγια που τρώγονται όπως και αυτά.
Βολβός
Ο βολβός αναγνωρίζεται από δύο μικρά λογχοειδή φυλλαράκια που προεξέχουν από τη γη. Με τον κασμά, ο βολβός βγαίνει στην επιφάνεια. Θεωρείται εκλεκτότατη τροφή και συνοδεύεται σχεδόν πάντα από σκορδαλιά. Υπάρχουν και καλλιεργημένοι βολβοί .που φυτρώνουν μέσα σε τσουβάλια. με άμμο.
Σαλέπι
Λέγεται και σερνικοβότανο. Το σαλέπι είναι διπλός βολβός. Ο ένας είναι μικρός και μαλακός, ο άλλος μεγάλος σκληρός και δυνατός. Τον μεγάλο τον συλλέγουμε και τον ξηραίνουμε σε στεφάνια περασμένα με κλωστή. Μετά ακολουθεί το στούμπηγμα που γίνεται σκόνη.
Το σαλέπι γίνεται ρόφημα γιατρικό που έχει το ίδιο όνομα με τον βολβό. Παρασκευάζεται ως εξής:
Σε ένα ποτήρι νερό προσθέτουμε μισή κουταλιά σαλέπι και το βράζουμε. Είναι γιατρικό για τον βήχα και το άσθμα.
Κρόκος
Ο κρόκος απαντιέται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος ως αυτοφυής , αλλά εκεί που ευδοκιμεί περισσότερο είναι στο χωριό Νέα Κώμη , δέκα χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης.
Το μοβ λουλούδι αλλά και οι κίτρινοι στήμονες είναι μεγαλύτεροι. Κάθε χρόνο τον Ιούνιο φυτεύονται οι βολβοί σε βάθος περίπου 40 cm και τον Οκτώβρη που μικραίνει η μέρα και ξεθαρρεύουν τα λουλούδια του κρόκου τα συλλέγουν για τον αναγκαστικό συνεταιρισμό του χωριού. Οι βολβοί φυτεύονται ο ένας δίπλα στον άλλο , απόσταση περίπου 15 cm και έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται και άλλοι βολβοί με το λουλούδι τους ο καθένας. Στα επτά χρόνια έχουν πολλαπλασιασθεί τόσο που δεν μένει χώρος για να χοντρύνουν και να μεγαλώσει το λουλούδι τους πολύ και τους ξεθάβουν και τους ξεχωρίζουν και τους φυτεύουν όπως είπαμε τον Ιούνιο. Οι τοιχογραφίες στα αρχοντικά της Σιάτιστας και της Εράτειρας στην περιοχή της Κοζάνης έχουν γίνει με χρώματα από τους κρόκους.
Στη μαγειρική συναντιέται με το όνομα ζαφορά και είναι από τα πιο ακριβά καρυκεύματα στον κόσμο, χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα , άρωμα και γεύση.
Συλλέγεται πρωί και την χρησιμοποιούν στην διεθνή μαγειρική.
Κόλιανδρο.
Κάρδαμο.
Φλόμος.Verbascum. Το όνομά φλόμος, προέρχεται από το στέλεχός του που το χρησιμοποιούσαν για να φλομώνουν στο ξύλο τα παιδιά. Επίσης χρησιμοποιείται στο ψάρεμα. Ρίχνουν τους φλόμους εκεί όπου είναι τα ψάρια να τα φλομώσουν με τη μυρωδιά του φλόμου και να τα οδηγήσουν στα δίχτυα ή να τα βγάλουν από τις κρύπτες τους και να τα κυνηγήσουν.
Αντράκλα ή γλιστρίδα
Υπάρχουν ποικιλίες αυτοφυείς και άλλες που καλλιεργούνται. Αυτές που καλλιεργούνται είναι πιο πλατύφυλλες.
Εξαιρετικά ωφέλιμη είναι η αντράκλα σ’ αυτούς που πάσχουν από αναιμία, χρόνια δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού και ορισμένες παθήσεις των εντέρων.
Η αντράκλα προστίθεται στη ντοματοσαλάτα.
Επίσης στο διάστημα που δεν υπάρχουν μαρούλια στην αγορά ούτε ώριμες ντομάτες, μπορούμε να τρώμε σαλάτα από αντράκλα που γίνεται νοστιμότερη αν είναι ανάμικτη με ωμό τριμμένο παντζάρι, γιατί σ’ αυτό περιέχονται θρεπτικές ουσίες.
Το λάδι που προσθέτουμε στη σαλάτα πρέπει να το χτυπούμε προηγουμένως με νερό και ζωμό λεμονιού ή τομάτας. Πάντοτε βάζουμε και τριμμένο κρεμμύδι.
Με σιταρένιο ψωμί είναι φαγητό εξαιρετικά θρεπτικό για την περίοδο του καλοκαιριού.
Βλίτο
Το κόκκινο βλίτο ή αγριόβλιτο είναι αυτό που είναι αυτοφυές. Το βλίτο είναι το λεγόμενο κουτόχορτο, που αναφέρεται περιπαιχτικά όταν κάποιος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που προσδοκάμε.
Κουτόχορτο έφαγες;
Συνηθισμένη και η βρισιά. Α ρε Βλίτο!
Οφείλεται στο γεγονός ότι αν το αφέψημα που προέρχεται από το σπόρο του πιείς και δεύτερη κούπα, τότε έχει παρενέργειες στην αντίληψή του.
Κάπαρη και Κρίταμο ή κρίτανη
Την ίδια εποχή που μαζεύουμε την κάπαρη , από αρχές Ιουνίου μέχρι μέσα Αυγούστου , ανάλογα με την χρονιά , που φύεται στα καβάλια και στα ανόργωτα μέρη , συλλέγουμε και την κρίτανη. Η κρίτανη είναι ένα φυτό σαν την περικοκλάδα και φύεται πάνω στον βράχο.
Διαφέρει από την κάπαρη γιατί δεν έχει αγκάθια και το φύλλο επίσης είναι πολύ μυτερό σαν λόγχη. Κόβουμε τα άκρα των βλαστών όταν είναι τρυφερά και ενώ την κάπαρη την αφήνουμε στον ήλιο μια μέρα να μαραθεί και μετά την περνάμε με τα χέρια και πέφτουν τα αγκαθάκια ,( όσα δεν πέσουν με τα χέρια πέφτουν μόνα επίσης μέσα στο νερό , που δεν το αλλάζουμε), η κρίτανη δεν έχει αγκάθια. Μετά επίσης βάζουμε στο νερό μέχρι να κιτρινίσουν καλά , περίπου μια βδομάδα και μετά επίσης ξεπλένουμε με πολλά νερά και μετά με ξύδι και λαδάκι .Τα καπαρόμηλα μπορούμε να τα μαζέψουμε τον Ιούνιο πριν να ανθίσουν όσο δηλαδή είναι μικρά τα μπουμπούκια και άσκαστα. Πριν από τα καπαρόμηλα μπορούμε να μαζέψουμε επίσης άκρες των βλαστών, τα καπαροβλάσταρα και αν ανθίσουν τα καπαρόμηλα και κάνουν το αγγουράκι , συλλέγουμε το αγγουράκι και το φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Κοτόχορτο. Stelaria. Οι κότες αρέσκονται στο κοτόχορτο που φύεται πυκνά και έρπει και κάνει και επαρκή εδαφοκάλυψη.
Προβατινίτσα. Πολύ γαλακτοδοτικό χόρτο.
Σιδηρόχορτο. Αν βοσκήσουν ελεύθερα σε ένα χωράφι άλογα, θα εξαφανίσουν ότι σιδηρόχορτο υπάρχει.
Κολλιτσίδα.Gallium. Είδος άγριου ριζαριού. Το ριζάρι που καλλιεργείται συστηματικά μας δίνει την κόκκινη βαφή. Τα πρόβατα όταν τρώνε από αυτό κοκκινίζουν τα έντερά τους. Σπουδαία ζωοτροφή.
Χρησιμοποιείται και για χρωματισμό ποτών, όπως το καμπάρι κ. λ. .π.
Σχόλια:
- Τα άγρια χόρτα εξαφανίζονται από τους αγρούς και η τιμή τους είναι μεγάλη στις λαϊκές αγορές.Οι λόγοι είναι: τα οργώματα , οι χορτοκοπές, το τσιμεντάρισμα …

- Τα άγρια χόρτα είναι αυτοφυή. Μπορεί να είναι διάσπαρτα, αλλά πιο συχνά υπάρχουν αποικίες τους κατά τόπους.
- Τα ήμερα χόρτα είναι σπαρμένα και ακολουθούμε καλλιεργητικές τεχνικές και επεμβάσεις.
Τα ήμερα χόρτα τα συναντάμε και ως αυτοφυή σποραδικά σε μη εκτεταμένες αποικίες.
- Τα οικόσιτα ζώα και πτηνά, τρώνε σχεδόν όλα τα χόρτα που τρώνε οι άνθρωποι, όμως αρέσκονται και σε χόρτα που ο άνθρωπος δεν τα πλησιάζει.
- Τα κατσίκια προτιμούν τα κλαριά από τα δέντρα και τους θάμνους.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ως επίλογο στην εργασία αυτή, προτιμούμε την φράση που δοξάζει τα χόρτα:
« Σπουδαία τα λάχανα »!!! Γιάννης Βαρελάς
Πηγή: ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ-Η εβδομαδιαία ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ

45ο φύλλο, Κυριακή 26 Μαϊου 2013
http://www.ftiaxno.gr
















διαβάστε περισσότερα »

Καστοριανός Παλμός στην Αμερική

 

Καστοριανός Παλμός στην Αμερική

Μετά από τρεις δεκαετίες οι Καστοριανοί σκέφτονται να βάλουν πλώρη για Αμερική

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο, οι νέοι άνθρωποι, βάζουν πλώρη για μια ξένη χώρα προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Πρόκειται φυσικά για μια πολύ δύσκολη απόφαση, να αποφασίσει κάποιος να ρίξει μαύρη πέτρα στη χώρα του, δυστυχώς όμως, για πολλούς αποτελεί τη μοναδική διέξοδο. Ωστόσο, η μετανάστευση, δεν αποτελεί ένα καθαρά σύγχρονο φαινόμενο, αλλά πολλές δεκαετίες πριν, αποτελούσε τη μοναδική λύση για ένα καλύτερο μέλλον.

Αρκετοί ήταν και οι Καστοριανοί που άφησαν πίσω την πόλη τους. Ένας συχνός προορισμός ήταν και η μακρινή Αμερική. Με την πάροδο του χρόνου οι Καστοριανοί μετανάστες ορθοπόδησαν, έφτιαξαν από την αρχή τη ζωή τους, αλλά η αγάπη τους για την ιδιαίτερή τους πατρίδα, ουδέποτε έπαυσε. Μάλιστα, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη τους για την πατρίδα τους, δημιούργησαν και το Σύλλογο Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, ο οποίος απαρτίζεται από 1.200 οικογένειες, όπου κατά πλειοψηφία κατοικούν στην Νέα Υόρκη, ενώ ένα ποσοστό τους, είναι διασκορπισμένο σε όλη την Αμερική, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Φλόριντα. Συνεπώς, παντού υπάρχει ένας Καστοριανός…

IMG 6136

Δεν χρειάζονταν να μεταναστεύσουν οι Καστοριανοί

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” κ. Βασίλειο Ζήση, το μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική, είχε καταλαγιάσει αρκετά τη δεκαετία του ’80, γεγονός όμως το οποίο αποτελούσε επιλογή της μεταναστευτικής υπηρεσίας και γενικότερα της πολιτικής που θέλησε να ακολουθήσει η Αμερική «Μετά το 1980, η προτίμηση της μεταναστευτικής υπηρεσίας, στόχευσε σε άλλες περιοχές και χώρους, για πολλούς και διάφορους γεωπολιτικούς λόγους. Αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι παιχνίδια μεγαλύτερα από εμάς. Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι ταυτόχρονα, δεν υπήρχε και η πρόθεση από τη μεριά της Ελλάδας για μετανάστευση, λόγω του ότι η οικονομία και ειδικά της Καστοριάς, εκείνη την περίοδο, ήταν πάρα πολύ καλή, οπότε δεν υπήρχε λόγος για να ξενιτευτεί ο κόσμος».

Παρ’ αυτά, οι καιροί, δεν είναι πλέον ανθηροί, και στα αυτιά του κ. Ζήση, καταφθάνουν διάφορες πληροφορίες, όπου αρκετοί εκδηλώνουν την επιθυμία να μεταναστεύσουν στην Αμερική, γεγονός που για τον ίδιο είναι κατά κάποιο τρόπο θετικό «Από μια άποψη, δεν είναι καλό για την πατρίδα μας, να φεύγουν από αυτή τα παιδιά της. Από την άλλη, είναι θετικό για εμάς, καθώς θα ανανεώσουμε τις γενιές που χρειαζόμαστε και θα έρθει και νέο αίμα από την Ελλάδα. Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί αυτό».

Ο κ. Ζήσης, θέλησε να περιγράψει το πόσο δύσκολο είναι να μεταναστεύσουν οι Έλληνες στην Αμερική, δηλώνοντας στους “Ορίζοντες” τα ακόλουθα «Εγώ, είμαι Αμερικανός πολίτης και προσπαθώ να φέρω τα αδέλφια μου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και οχτώ και δέκα χρόνια, έως ότου έρθουν επίσημα. Και αυτό συμβαίνει γιατί, υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι διορίζουν έναν άλφα αριθμό ατόμων, τον οποίο και επιτρέπουν να έρθουν στην Αμερική. Επιτρέπουν για παράδειγμα 1.000 άτομα να έρθουν, τη στιγμή που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10.000».

IMG 6145

Πάνω από 100.000 ευρώ έχει δωρίσει ο Σύλλογος Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” μέσα σε ένα χρόνο

Ο ΣύλλογοςΚαστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” έχει σταθεί, στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε φορείς οι οποίοι ασχολούνται με το γενικό σύνολο. Μάλιστα οι σχέσεις με την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, σύμφωνα με τον κ. Ζήση, είναι άριστες «Η οικονομική κατάσταση, θα τολμούσα να πω, ότι είναι άσχημη. Για αυτό τον τελευταίο χρόνο έχουμε δωρίσει περίπου 100.000 ευρώ στην Ι.Μ. Καστοριάς, προκειμένου να χρησιμοποιούν για το κοινό όφελος».

Με τα χρήματα αυτά, εξασφαλίστηκε το λάδι, τρόφιμα μακράς διάρκειας, αλλά και γεύματα αγάπης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν δωρεές στο Γηροκομείο Καστοριάς, σε Συλλόγους και στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ πρόσφατα ο Σύλλογος, ανέλαβε τα έξοδα για την προτομή “Καραβαγγέλη” στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα «Ο Σύλλογός μας πάντοτε είναι αρωγός σε κάθε είδους προσπάθεια. Επίσης, ένα σημαντικό θέμα, πάνω στο οποίο αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα η Καστοριά, είναι η αιμοκάθαρση. Στο Γενικό Νοσοκομείο, δεν υπάρχουν αρκετές καρέκλες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα περίπου 45 άτομα, τα οποίες τις χρειάζονται. Έτσι ο Σύλλογος μας, θα αναλάβει τα έξοδα μιας καινούργιας καρέκλας αιμοκάθαρσης, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η οικονομική βοήθεια του ΣυλλόγουΚαστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης” δεν ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα, αλλά 100 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1910. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και ένα βιβλίο, με όλες τις δράσεις στήριξης και συμπαράστασης. Αναφορικά, ο Σύλλογος, είχε αγοράσει ομόλογα του Αμερικανικού κράτους, όταν αυτό βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη και δυσκολία κατά την εποχή του πολέμου, αξίας 250.000 δολαρίων. Επίσης, είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού κράτους και πάλι την εποχή του πολέμου και είχε στείλει χρήματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καστοριά, πριν ακόμα ελευθερωθεί «Οι πρώτοι Καστοριανοί που ήρθαν στην Αμερική, ήρθαν με Τουρκικά διαβατήρια, καθώς δεν υπήρχαν Ελληνικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, πως μια από τις δωρεές που δόθηκε στην Μητρόπολη Καστοριάς, ήταν 1.000 δολάρια το 1910, προκειμένου να αγοραστούν φαγητά, να μοιραστούν και να ταϊστεί ο κόσμος, ο οποίος πεινούσε πάρα πολύ. Τα χρήματα ήταν πολλά και έγιναν πολλές δωρεές ενδιάμεσα. Το υδραγωγείο της Καστοριάς, είναι επίσης δωρεά από το Σύλλογό μας. Επίσης, είναι και διάφορες άλλες δράσεις, οι οποίες δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο ο Σύλλογός μας, ήταν και πάντα θα είναι αρωγός», ήταν τα λόγια του κ. Ζήση.

IMG 6135

Όπως γίνεται αντιληπτό, η προσφορά του Συλλόγου, είναι πάρα πολύ έντονη και σε όλους τους τομείς. Ο κ. Ζήσης όμως, θέλησε να εκφράσει και ένα παράπονο «Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, για αυτό που θα πω, ως Σύλλογος, θα θέλαμε μια άλφα αναγνώριση, για όλα όσα έχουμε κάνει και έχουμε προσφέρει στην πατρίδα μας».

Τόπο στα νιάτα..!

Φυσικό επόμενο είναι, τα νεαρά άτομα του Συλλόγου Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, να μην έχουν το ίδιο δέσιμο με την ιδιαίτερή τους πατρίδα την Καστοριά, στο βαθμό που τον έχουν οι πρόγονοί τους.

IMG 6134

Αρκετά είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που βρίσκουν διέξοδο στο Σύλλογο, αλλά γίνονται έντονες προσπάθειες προκειμένου να προσελκύσουν νέα ηλικιακά άτομα «Προσπαθούμε να φέρουμε νέους ανθρώπους», σχολίασε ο κ. Ζήσης και συνέχισε λέγοντας «αλλά είναι λίγο δύσκολο αυτό, διότι οι νέοι, δεν συνδέονται όπως συνδεόμαστε εμείς οι παλιότεροι μεταξύ μας. Εμάς μας συνέδεε το γεγονός ότι μεταναστεύσαμε, ήμασταν γνωστοί μεταξύ μας, είχαμε το ίδιο επάγγελμα και τους ίδιους κύκλους και όλα αυτά μας ένωναν. Τώρα τα νέα παιδιά, έχουν τους δικούς τους κύκλους, έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις και είναι πολύ δύσκολο να τους φέρουμε». Δύσκολο εμπόδιο, αλλά όχι απροσπέλαστο και προκειμένου να προσελκύσει νέο αίμα, ο Σύλλογος, πραγματοποιεί διάφορες δράσεις για τη νεολαία«Ελπίζουμε να συνεχίσουν τα παιδιά μας να ασχολούνται, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το έργο μας».

Καθημερινά, ο Σύλλογος, εκτελεί λειτούργημα και αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για όλους«Υπάρχουν άτομα, που ο Σύλλογός μας, τα δίνει ζωή. Είναι η οικογένειά τους, καθώς υπάρχουν άτομα που έχουν χάσει τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους έχουν φύγει και δεν έχουν κανένα στο σπίτι τους, και για αυτό ο Σύλλογος, αποτελεί το σπίτι τους», επεσήμανε ο κ. Ζήσης.

IMG 6133

Χορεύουμε;

Οι παραδοσιακοί τοπικοί χοροί, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Σύλλογο. Υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου, πραγματοποιούνται μαθήματα στα παιδιά. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη, να δημιουργηθεί και ένα χορευτικό τμήμα και για τους γονείς των παιδιών.

Επιπλέον, ο Σύλλογος συμμετέχει όχι μόνο σε ομογενειακές εκδηλώσεις, αλλά και σε διάφορες άλλες. Μάλιστα πριν από 6 περίπου μήνες, επισκέφτηκε το χορευτικό, ο τοπικός Γερουσιαστής και έτσι σε μια εκδήλωση όλων των εθνικοτήτων συμμετείχε και ο ΣύλλογοςΚαστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, όπου και το χορευτικό του εκπροσώπησε επάξια την Ελληνική κοινότητα. «Είναι ένας τρόπος να έρθουν και τα παιδιά των μεταναστών της πρώτης γενιάς, να χορέψουν, να μάθουν και να διασκεδάσουν»,σχολίασε ο κ. Ζήσης.

Β. Ζήσης: «Εύχομαι ένα καλύτερο μέλλον για την Καστοριά»

Κλείνοντας ο κ. Βασίλειος Ζήσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριάς “Ομόνοια Νέας Υόρκης”, θέλησε να ευχηθεί στους συμπατριώτες του «Να καλυτερέψουν τα πράγματα, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η Καστοριά. Να δει ο κόσμος καλύτερες μέρες. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε. Δεν θέλουμε, ούτε ζητάμε τίποτα άλλο. Μόνο να βλέπουμε και να ακούμε, καλά και ευχάριστα πράγματα για την πόλη μας» και θέλησε να στείλει τους χαιρετισμούς του προς όλους τους Καστοριανούς, και να τους επισημάνει ότι η σκέψη των Καστοριανών μεταναστών, βρίσκεται πάντοτε στην πατρίδα τους, καθώς τα προβλήματα είναι γνωστά.

Εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Χρύσα Κοσμίδου

xk@orizontespress.com

Αναστασία Τζάκα

tzaka@orizontespress.com

το διαβάσαμε εδώ:http://fouit.gr
διαβάστε περισσότερα »

Κωσταράζι:Συμμετοχή από το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο σε « Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό »

 
P1000555
Οι Μαθητές από το ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κωσταραζίου Καστοριάς για  να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για τα πουλιά κατασκεύασαν ξύλινες φωλιές και  συμμετέχουν στον «16ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά».
Οι φωλιές μετά το τέλος του διαγωνισμού δεν θα επιστραφούν στους διαγωνιζόμενους, αλλά θα αναρτηθούν σε δέντρα του Άλσους Βεΐκου του Δήμου Γαλατσίου, του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση» του Δήμου Ιλίου και σε άλλα πάρκα του νομού Αττικής.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι και στις καλύτερες φωλιές θα δοθούν αναμνηστικά.
P1000556 P1000559 P1000561 P1000555P1000560
http://kee-tzides.blogspot.gr [ kostarazi news ]


διαβάστε περισσότερα »

Κωσταράζι:Μαθητές του Δημοτικού Σχολείο σε αγώνες στίβου

 
P1000575
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κωσταραζίου που πήραν μέρος σε αγώνες στίβου στο Άργος Ορεστικό.  
P1000563 P1000562 P1000565 P1000568 P1000575 P1000566P1000564
http://kee-tzides.blogspot.gr


διαβάστε περισσότερα »