Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Κωσταράζι:Ημερήσια εκδρομή Δημ. Σχολείου Κωσταραζίου

 

DSC00582

Την Παρασκευή 17 Μαΐου τα παιδιά του Δημ.Σχολείου Κωσταραζίου συνοδευόμενα από  Δασκάλους και γονείς,πραγματοποίησαν την ημερήσια για φέτος εκπαιδευτική εκδρομή τους.Τόπος επίσκεψης ήταν τα πανέμορφα Γιάννενα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκεφτήκαμε:

Το Μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων

Το Μουσείο της Ελληνικής Ιστορίας των κέρινων ομοιωμάτων του Γιαννιώτη γλύπτη Παύλου Βρέλλη,βρίσκεται στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών.Πρόκειται για ένα μουσειακό χώρο που υπήρξε έργο ζωής για τον αξιόλογο Έλληνα καλλιτέχνη. Εκτείνεται σε μία έκταση 17 στρεμμάτων όπου από το 1983 ο δημιουργός του φιλοτέχνησε περισσότερες από 150 μορφές Ελλήνων αγωνιστών, άλλων ηρώων και πολιτικών που άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη και την πορεία του έθνους. 

   Στο εργαστήρι

Η σφαγή του Αλή πασά

  Ο Κολοκοτρώνης 

Το κάστρο των Ιωαννίνων
Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους.
Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.
Μέσα στο Κάστρο αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, εκεί έζησε ο Αλή Πασάς το μεγάλο του έρωτα με την κυρά-Βασιλική, εκεί ερωτεύτηκε την κυρά-Φροσύνη την ερωμένη του γιου του, εκεί δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εκεί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί.
Αυτό το ιστορικής σημασίας κάστρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα: Τον εξωτερικό περίβολο, τη Β.Δ. ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την Ν.Α. ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και την Καστροπολιτεία, την παλαιά πόλη των Ιωαννίνων.

Η έκταση μέσα στα τείχη του είναι 200 στρέμματα περίπου.Πολλά είναι τα κτίσματα που θα θαυμάσετε μέσα στο κάστρο,όπως: Το Σουφαρί Σεράϊ, Τα Μαγειρεία, Ο Πύργος Βοημούνδου, Το Βυζαντινό Μουσείο, Το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, Το Μουσείο Φώτη Ραπακούση.

Στο νησάκι των Ιωαννίνων

Μετά από το μεσημεριανό γεύμα,επίσκεψη στο «νησάκι της κυρά Φροσύνης». Μια μικρή όαση πρασινάδας και γαλήνης καταμεσής της Παμβώτιδας. Το νησάκι έχει μείνει στην Ιστορία ως το μέρος, όπου δολοφονήθηκε ο κραταιός Αλής Πασάς ο Τεπελενλής. Πασάς στα Γιάννενα από τα τέλη του 18ου αι. έως το 1820, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των στρατιωτών του πανίσχυρου Χουρσίτ Πασά, που είχε εξαπολύσει εναντίον του αυτονομημένου πασά ο Σουλτάνος.

Μετά την ξενάγηση  στο σπίτι του Αλή Πασά που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο και φιλοξενεί τα ξυλόγλυπτα εκθέματα του Γιαννιώτη καλλιτέχνη, Βαγγέλη Γκόγκου, βόλτα στα στενά σοκάκια θαυμάζοντας την μεγάλη ποικιλία ασημικών καθώς και τα είδη λαϊκής τέχνης,για τα οποία άλλωστε φημίζονται τα Γιάννενα.

DSC_0046 DSC_0052 DSC_0053 DSC_0067 DSC_0076 DSC_0078

DSC_0112 DSC_0139 DSC_0161 DSC_0164 DSC_0163 DSC_0203 DSC_0235 DSC_0242 DSC_0237 DSC_0243 DSC_0248 DSC_0258 DSC_0290 DSC_0273

http://kee-tzides.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: