"Κρίνος της Παναγιάς" στον Γέρμα.
Η ύπαιθρος του χωριού «ο Γέρμας» Καστοριάς είναι εκτεταμένη και πολύμορφη και διατηρεί πολλά σε είδος και αναρίθμητα σε πληθυσμό αγριολούλουδα. Στα εν λόγω αγριολούλουδα περιλαμβάνεται και ο πανέμορφος «Κρίνος της Παναγιάς». Ο κρίνος αυτός (: πρόκειται για ένα “λεπτεπίλεπτο” υποείδος του) φύεται κι ευδοκιμεί κυρίως στο ασβεστολιθικό και προσήλιο βουνό «ο Πάσχος», όπου «το εύπνουν του τόπου ως αγαπητόν και σφόδρα ηδύ» και όπου «πάντων κομψότατον το της πόας».
Τον «Κρίνο της Παναγιάς» τον περιγράφει ως ακολούθως ο συγγραφέας Γιώργος Σφήκας στο εξαίρετο βιβλίο του «Αγριολούλουδα της Ελλάδας»:
«Κρίνος της Παναγιάς. Παρθενικός Κρίνος.
Γνωστό σαν καλλιεργούμενο είδος, σπάνιο σήμερα μέσα στη φύση. Στην Ελλάδα σώζεται σε ελάχιστες απόκρημνες τοποθεσίες. Κάνει βλαστό από 50 εκ. ως 1,10 μ., με φύλλα πολύ μικρά στο ανώτερο μέρος του και μεγάλα στη βάση. Τα άνθη είναι κατάλευκα με δυνατό άρωμα. Φυτρώνουν στο ανώτερο τμήμα του βλαστού, από 3 μέχρι 10 στα αυτοφυή και περισσότερα στα καλλιεργούμενα φυτά. Υπάρχουν πολλές μορφές που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν υποείδη ή ποικιλίες (σ.σ. στον Γέρμα υπάρχει και άλλη μία ποικιλία κρίνου που έχει μεγαλύτερα άνθη κι ευδοκιμεί στις υπώρειες του βουνού «Άι-Τριάδα»). Ανθίζει τον Μάιο – Ιούνιο».
Έτερος κρίνος στο βουνό Πάσχος.
Για τον ίδιο κρίνο αναφέρει τα εξής η Βικιπαίδεια:
«Ο κρίνος της Παναγίας. Το σύμβολο της αγνότητας μέσα από τα βάθη των αιώνων.
Ο κρίνος της Παναγίας (Lilium candidum) αναφέρεται σαν θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3.000 χρόνια. Οι πρώτες αναφορές μάς ταξιδεύουν -πού αλλού;- στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μινωική Κρήτη. Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στην Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το λευκό χρώμα υπήρξε ανέκαθεν το χρώμα που συμβόλιζε την αγνότητα γι' αυτό και τα διάφορα λευκά λουλούδια είχαν ξεχωριστή σημασία σε όλες τις θρησκείες. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι αρχαίες θρησκευτικές αναφορές ενσωματώθηκαν στην Χριστιανική παράδοση και πολλοί πολιτισμοί προσάρμοσαν όπως ήταν φυσικό τους θρύλους και τις παραδόσεις τους στη νέα επικρατούσα θρησκεία.
Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο. Ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Madonna lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προσφέρει κρίνο
στην Παναγία κατά τον Ευαγγελισμό της.
Εικόνα στη Βασιλειάδα Καστοριάς,.
19ος αιών.
Όταν ο Πάπας Ουρβανός ο έκτος θέσπισε την γιορτή των Επισκέψεων στις 2 Ιουνίου σε ανάμνηση της επίσκεψης της Παρθένου Μαρίας στην εξαδέλφη της Ελισάβετ, όλες οι ζωγραφικές απεικονίσεις αυτής της επίσκεψης είχαν και ένα βάζο με λευκούς κρίνους συνήθως με τρία λουλούδια. Τα καθάρια λευκά σέπαλα είναι συμβολικά του άσπιλου σώματος της Παρθένου και οι έξη χρυσοί ανθήρες το σπινθήρισμα της ψυχής της με Θείο φως.
Την γιορτή του Ευαγγελισμού οι προγενέστεροι ζωγράφοι αναπαρίσταναν τον αρχάγγελο Γαβριήλ να κρατάει είτε ένα σκήπτρο είτε ένα κλαδί ελιάς. Αργότερα η Δυτική Εκκλησία συνέστησε στους καλλιτέχνες της να αναπαριστάνουν τον Γαβριήλ με ένα κλαδί κρίνου. Η εντολή αυτή συμπεριέλαβε και την γλυπτική στην κατοπινή περίοδο της ιταλικής εκκλησιαστικής τέχνης. Συνήθως το κλαδί του κρίνου απαρτιζόταν από τρία άνθη που συμβόλιζαν το τριαδικό της χριστιανικής θρησκείας. Ο κρίνος ήταν το σύμβολο της αθωότητας, της αγνότητας και της παρθενίας, και συχνά όταν αναπαριστάνονταν επάνω σε βωμό δεν είχε στήμονες για να μην μολύνουν την παρθενική αγνότητα του άνθους».
Ο Γράφων δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου, όντας φιλανθής, επισκέπτεται κάθε Μάιο και Ιούνιο τον βιότοπο του ντελικάτου κρίνου στον Πάσχο και παρατηρεί, θαυμάζει, απολαμβάνει και φωτογραφίζει την «ευγενική» ομορφιά του. Το ίδιο έπραξε και σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 και τις φωτογραφίες των ανθισμένων κρίνων που έλαβε τις παρουσιάζει εδώ, στον παρόντα Ιστότοπο.
Δύο Παρθενικοί Κρίνοι.
Η Παναγία με το σύμβολό της τον αγνό Κρίνο.
Δυτική εικόνα.
Ο Άρχων Γαβριήλ παρουσιάζεται
στην Παναγία κρατώντας κρίνο.
Δυτική απεικόνιση.
Το δεύτερο αυτοφυές είδος λευκού κρίνου
που απαντάται σε βουνό του Γέρμα.
Αναρτήθηκε από Γ. Τ. Αλεξίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου