Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στην Καστοριά

 

Καστοριά

Σπήλαιο Δράκου.

Δείτε το βίντεο.

Ενυδρείο Καστοριάς.

Δείτε το βίντεο.

Λιμναίος οικισμός.

Πολύ σύντομα στο Gogreecewebtv.

Η αρχόντισσα της Μακεδονίας, η Καστοριά, έχει τη μοναδική ικανότητα να μαγεύει και να σαγηνεύει τον επισκέπτη και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Αλλάζοντας χρώματα ανά εποχή, κρατάει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της και γοητευτική την αρχοντιά της.
Σε αυτή την πλευρά της Ελλάδας, η φύση αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγαλείο της. Η λίμνη της Ορεστιάδας, τα γύρω βουνά ο Γράμμος και το Βίτσι, συνθέτουν μία πανέμορφη εικόνα, που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο τον επισκέπτη.
Ο άνθρωπος επιχείρησε να «συναγωνιστεί» το χέρι του Θεού και δημιούργησε μια γραφική πόλη, με τα παραδοσιακά αρχοντικά της, τις αμέτρητες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της και τα γραφικά στενά της.
Στην Καστοριά, η ημέρα μπορεί να ξεκινήσει με έναν περίπατο γύρω από τη λίμνη, να συνεχιστεί με κοντινές εκδρομές, όπως στο Νόστιμο, όπου βρίσκεται το περίφημο απολιθωμένο δάσος και μετά τις εξερευνήσεις να ολοκληρωθεί με ένα γευστικό γεύμα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Άλλωστε η Καστοριά φημίζεται για τους μεζέδες στα τσιπουράδικα –ουζερί και για το κάλο φαγητό στα πολλά εστιατόρια της πόλης.
Η πρόσβαση στο νομό γίνεται πλέον εύκολα και άνετα μέσω της Εγνατίας οδού. Το οδικό δίκτυο είναι μεγάλο και αρκετά καλό. O Νομός Καστοριάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας. Συνορεύει με τους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, απέχει 198 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα.
Η πανέμορφη φύση της Καστοριάς προσφέρεται τόσο για χειμερινό, όσο και για θερινό τουρισμό. Μπορεί να απολαύσετε το χειμώνα, σκι στα χιονισμένα βουνά ή εκδρομές στα πυκνά δάση, ενώ το καλοκαίρι, το δροσερό πράσινο του βουνού και το ειδυλλιακό γαλάζιο της λίμνης. Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια απολαυστική βόλτα στην παραλία κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όπου όλη η παραλία κατά μήκος σφύζει από ζωή.
Απο τις πιο παλιές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά κάνει τον μελετητή της μακραίωνης ζωής της να μπερδεύεται ανάμεσα στο θρύλο, την παράδοση και την αλήθεια της.
Πρώτη αλήθεια και πραγματικότητα στάθηκε η λίμνη της, μέσα από την οποία αναδύεται η πανέμορφη πόλη.
Κατά την παράδοση, στην τοποθεσία όπου σήμερα βρίσκεται η Βυζαντινή Καστοριά, στα προχριστιανικά χρόνια υπήρχε η μία από τις δύο γνωστές πόλεις της Ορεστίδος, το Κέλετρον ή Κήλητρον.
Σε όλη τη διάρκεια της Τουρκικής σκλαβιάς, η Καστοριά υπήρξε κοιτίδα του ελληνισμού, όχι μόνο με τα σχολεία που διατηρούσε, αλλά και με τους αγώνες της. Επίσης, η Καστοριά έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821 και στην επανάσταση του 1878.
Στον Μακεδονικό Αγώνα πήρε ενεργά μέρος με οπλαρχηγούς όπως ο Παπαρέσκας, ο καπετάν Κώττας, ο Νταλίπης, ο Νταηλάκης, με επικεφαλής το Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη.
Απελευθερώθηκε τελικά στις 11 Νοεμβρίου του 1912 από τον ελληνικό στρατό με επικεφαλής τος επίλαρχο Ιωάννη Άρτη. Σημαντική ήταν η συμβολή της Καστοριάς και στην εποποιΐα του 1940.

Χιλιομετρικές αποστάσεις:
Καστοριά - Πάτρα            375,3 χλμ.  5 ώρες 37 λεπτά
Καστοριά - Λάρισα           187,9 χλμ.  2 ώρες 57 λεπτά
Καστοριά - Λαμία             276,0 χλμ.  4 ώρες 39 λεπτά
Καστοριά - Γιάννενα         165,4 χλμ.  2 ώρες 13 λεπτά
Καστοριά - Ηγουμενίτσα   227,4 χλμ.  2 ώρες 54 λεπτά
Καστοριά - Θεσσαλονίκη   190,8 χλμ.  2 ώρες 14 λεπτά
Καστοριά - Ξάνθη           394,4 χλμ.  4 ώρες 15 λεπτά

Screenshots

http://gogreecewebtv.com/index.php/component/content/article/47-2011-10-06-11-43-49/3067-kastoria.html

 

http://www.kastoria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: