Τι
κι αν το κρύο είναι τσουχτερό; Κανένα πρόβλημα. Ένα ποτηράκι ζεστό
ρακόμελο θα σας μεταφέρει με τον πιο γλυκό και μεθυστικό τρόπο τη ζεστασιά
του. Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει
αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, και το αποτέλεσμα είναι
ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!
Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Νίκη Ανδρουλάκη, το
ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά και το μέλι
προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Η τσικουδιά,
προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που
παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα
χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον
ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Είναι επίσης
καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων. Η αλκοολική δύναμη της
τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ
κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.
Και μην ξεχνάτε, το ρακόμελο πίνεται ζεστό! Στην υγεία σας!
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη
MediDiatrofi.gr
το διαβασαμε εδω: fouit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου