Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Leader: 6,7 εκατ. € για νέες επενδύσεις στην Καστοριά!

 

Αγρότες και μικροί επιχειρηματίες της Καστοριάς μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Leader ύψους 6,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή όσοι έχουν να τις εκσυγχρονίσουν

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% και οι δράσεις του έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την

επιχειρηματική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Καστοριάς μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα αλλά και παραδοσιακά επαγγέλματα.

Υποδομές διανυκτέρευσης, τουρισμός, παραδοσιακή τέχνη και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα

Επίσης έμφαση δίνεται σε αγροτουριστικές επιχειρήσεις, σε κλάδους της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αλλά ακόμη και στη δημιουργία παραδοσιακών παντοπωλείων, καφενείων και ουζερί, που η αρχιτεκτονική τους θα είναι αρμονική με το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα το «τρέχει» η αρμόδια ομάδα τοπικής δράσης «Αναπτυξιακή Καστοριάς» και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 28η Ιουνίου. Αναλυτικά οι δράσεις που επιδοτούνται είναι:

1. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων: Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού-τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση ελαιοτριβείων, οινοποιείων, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών.

Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ανώτατο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 500.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης είναι 50%.

2. Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων: Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων. Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το συνολικό ύψος είναι 500.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης είναι 50%.

3. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης: Θα επιδοτηθούν παρεμβάσεις που αφορούν στην ίδρυση αλλά και στην επέκταση και στον εκσυγχρονισμό μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης, έως 40 κλίνες.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 600.000 ευρώ μέχρι 40 κλίνες και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.

4. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής: Η δράση αφορά καφενεία, αναψυκτήρια, εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, ουζερί.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 50% στην Καστοριά.

5. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων: Η δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

Το συνολικό κόστος θα ανέρχεται μέχρι τις 300.000 ευρώ και μόνο αν η παρέμβαση περιλαμβάνει και υποδομή διανυκτέρευσης το συνολικό κόστος μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50%.

6. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών: Η δράση χρηματοδοτεί παντοπωλεία, λιανικό εμπόριο ποτών και ειδών λαϊκής τέχνης, πλυντήρια-καθαριστήρια, κομμώσεις, επισκευές οχημάτων, υποδημάτων και συσκευών, υπηρεσίες φυσικής ευεξίας, φωτογραφήσεις, catering κ.λπ. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση, καθώς και φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50%.

7. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση: Ενδεικτικά, ορισμένες από τις επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι από τους κλάδους της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των ζυμαρικών, των αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών, εκχυλισμάτων, ξιδιού κ.λπ.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 ευρώ και τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 40% και 50% στην Καρδίτσα και 50% στην Καστοριά.

Ενισχύσεις για τουρισμό και παραδοσιακή τέχνη

8. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου: Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώρους αθλοπαιδιών και γευσιγνωσίας. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις που θα στηθούν ή υπάρχουν και έχουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού, όπως ιππικός τουρισμός, κωπηλασία, υδροποδηλασία, ορειβασία, γευσιγνωστήρια οίνου κ.λπ. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50%.

9. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων: Οι μονάδες της δράσης που μπορούν να ενισχυθούν αφορούν έπιπλα και είδη από ξύλο, σιδηροκατασκευές, αλουμινοκατασκευές, εργαλεία και μουσικά όργανα, είδη αγιογραφίας-μεταξοτυπίας, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα, πήλινα, κεραμικά, πλεκτά, υφαντά, είδη ένδυσης και υπόδησης, δερμάτινα είδη, οικοδομικά υλικά, υλικά συσκευασίας από πλαστικό ή χαρτί.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση, καθώς και φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το ανώτατο συνολικό κόστος είναι 300.000 ευρώ. Στο 50% είναι το ποσοστό ενίσχυσης.

Πού θα απευθυνθώ

Αναπτυξιακή Καστοριάς Ανώνυμη Εταιρία
Γράμμου 62, Καστοριά
τηλ.: 2467083441-2
www.ankas.gr

ethnos.gr

Πηγή: http://oladeka.blogspot.com/2013/11/leader-67.html#ixzz2k1erWgBc

Δεν υπάρχουν σχόλια: