Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τα πιο δαπανηρά ατυχήματα στην ιστορία

 

Πόσα εκατομμύρια δολάρια μπορεί να κοστίσει η σύγκρουση δύο οχημάτων; Ή η αντικατάσταση μια βαλβίδας αερίων σε μια συντήρηση ρουτίνας; Κοστολογουμε τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία.


Το ναυάγιο του Τιτανικού
Λίγα ατυχήματα έχουν συγκινήσει το παγκόσμιο όσο το ναυάγιο του Τιτανικού που παραμένει το πιο διάσημο στην ιστορία. Ωστόσο, είναι μόλις το 10ο στη λίστα των πιο δαπανηρών.
Τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912, 7 εκατομμύρια δολάρια (150 εκατομμύρια σε σημερινές τιμές) βυθίστηκαν στο παρθενικό ταξίδι του υπερωκεανίου όταν αυτό το προσέκρουσε σε παγόβουνο.
Η γέφυρα Wiehltal
Ένα φαινομενικά συνηθισμένο αυτοκινητιστικό στις 24 Αυγούστου 2004 ήταν η αφορμή για το πιο δαπανηρό ατύχημα στην ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας.
Ένα επιβατικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα βυτιοφόρο, το βυτιοφόρο βγήκε από την πορεία του και έπεσε σε κενό ύψους 30 μέτρων. Η επακόλουθη ανάφλεξη των καυσίμων κατέστρεψε το μεταλλικό σκελετό της γέφυρας.
Οι επιδιορθώσεις κόστισαν στο γερμανικό δημόσιο 40 εκατομμύρια δολάρια και η αντικατάσταση της 318 εκατομμύρια.
Η τραγωδία στο Chatsworth
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, δύο τρένα των εταιρειών MetroLink και Union Pacific συγκρούστηκαν στα περίχωρα του Λος Αντζελες με αποτέλεσμα το θάνατο 25 ανθρώπων.
Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι ο μηχανοδηγός της πρώτης εταιρείας έστειλε ένα sms 22 δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση ενώ ο προϊστάμενος της δεύτερης αμαξοστοιχίας είχε την ίδια συνήθεια και βρέθηκε θετικός σε μαριχουάνα.
Οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η Metrolink στις οικογένειες των θυμάτων αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Η συντριβή του Spirit of Kansas
Το πιο ακριβό ατύχημα στην ιστορία της αεροπλοΐας είναι η συντριβή ενός υπερσύγχρονου Β-2 βομβαρδιστικού στην αεροπορική βάση του Γκουάμ στις 23 Φεβρουαρίου 2008.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, υγρασία στους υπολογιστές πτήσης του αεροσκάφους είχαν ως αποτέλεσμα να παραχθούν εσφαλμένα δεδομένα πτήσης. Το βομβαρδιστικό έκανε μια απότομη κίνηση προς τα πάνω και υπέστη απώλεια στήριξης.
Το «Πνεύμα του Κάνσας» ήταν ένα από τα 21 αόρατα Β-2 που κατασκευάστηκαν και το ατύχημα του κόστισε συνολικά 1,4 δις δολάρια.
Η προσάραξη του Exxon Valdez
Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου μετά την προσάραξη του Exxon Valdez δεν ήταν από τις μεγαλύτερες της ιστορίας.
Ωστόσο, η τοποθεσία του ατυχήματος, το Prince Wiliam Sound της Αλάσκα, έκανε τη διαδικασία καθαρισμού να κοστίσει 2,5 δις δολάρια. Η προσάραξη συνέβη στις 24 Μαρτίου 1989.
Η ανάφλεξη στο Piper Alpha
Μια αλληλουχία λαθών οδήγησε στην ανάφλεξη της πλατφόρμας πετρελαίου Piper Alpha στις 6 Ιουλίου 1988.
Ένας τεχνικός είχε αφαιρέσει μια βαλβίδα αερίων για μια συντήρηση ρουτίνας στην μία από της αντλίες του σταθμού και ξέχασε να το αναφέρει στην επόμενη βάρδια.
Όταν ο σταθμός έμεινε ξαφνικά από ισχύ λόγω βλάβης στη δεύτερη αντλία, οι μηχανικοί βάρδιας ενεργοποίησαν την πρώτη αντλία προκαλώντας διαρροή αερίων και έκρηξη.
Η επακόλουθη φωτιά κόστισε 3,4 δις δολάρια και 167 ζωές.
Η συντριβή του Challenger
Η αστοχία μιας φλάντζας είχε ως αποτέλεσμα την ανάφλεξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του στις 28 Ιανουαρίου 1986.
Η αστοχία του υλικού, κατά μια εξήγηση, οφείλεται στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν και καθυστέρησαν την εκτόξευση.
Το κόστος της αντικατάστασης του οχήματος ήταν 4,5 δις δολάρια σε σημερινές τιμές ενώ το κόστος των ερευνών για τα αίτια του ατυχήματος 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η βύθιση του Prestige
Στις 13 Νοεμβρίου 2002 και πέντε μέρες μετά την εκπομπή σήματος κινδύνου από τον έλληνα καπετάνιο Απόστολο Μαγκούρα, το πετρελαιοφόρο Prestige βυθίστηκε στα ανοικτά της βόρειας Ισπανίας.
Τις επόμενες εβδομάδες 20 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου προκάλεσαν μια πετρελαιοκηλίδα και ο καθαρισμός των ακτών της Γαλικίας κόστισε 12 δις δολάρια.
Η συντριβή του Columbia
Κανένα σχέδιο διάσωσης, ούτε η διαφυγή σε διαστημικό σταθμό, ούτε η αποστολή ενός δεύτερου διαστημικού λεωφορείου, ούτε η επισκευή από τους ίδιους τους αστροναύτες δε θα μπορούσε να γλιτώσει το Columbia από τη συντριβή.
Η NASA γνώριζε ότι η καταστροφή της θερμικής ασπίδας από θραύσματα κατά την εκτόξευση θα προκαλούσε με μαθηματική ακρίβεια την ανάφλεξη του κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα.
Ο συνολικός απολογισμός της τραγωδίας έφτασε τα 13 δις δολάρια ενώ η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος είναι η πιο ακριβή στην ιστορία της αεροπλοΐας με κόστος 500 εκ δολάρια.
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ
Στις 26 Απριλίου 1986 ένα ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία έγινε η μεγαλύτερη κοινωνικό-οικονομική καταστροφή εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία.
Πάνω από το 50% των εδαφών της Ουκρανίας μολύνθηκε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, οι νεκροί έφτασαν μέσα σε λίγα χρόνια τους 125 χιλιάδες και το συνολικό κόστος τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
totefteri blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: