Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ο ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟ,ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ,ΓΑΒΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΟΠΗΓΗ.

 

Μετά τις πιέσεις πολιτών και φορέων ο Ζήσης Τζηκαλάγιας προχώρησε σήμερα σε ερώτηση ( κατόπιν εορτής) προς την υπουργό παιδείας για τρεις περιπτώσεις του νομού μας.

Ο κ. Τζηκαλάγιας δεν συμμερίζεται την αντίδραση, Ιεροπηγής,Καλοχωρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ :

Προς: Την Υπουργό παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων

Θέμα: Κοινωνικές αντιδράσεις από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων στο Νομό Καστοριάς

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2010 είχε λάβει τις αποφάσεις της για σημαντικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης. Ο διάλογος που δήθεν διεξαγάγατε αποδείχτηκε προσχηματικός. Η τοπική κοινωνία εκφράστηκε από τους γονείς των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Οι Δήμοι που έχουν την κύρια ευθύνη εισήγησης και λειτουργίας των σχολείων, μέσα από τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, δεν εισακούστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις. Έτσι, η ολοκληρωτική ευθύνη για τις αποφάσεις που λάβατε και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ανήκουν σε εσάς. Στο Νομό Καστοριάς υπάρχουν τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις που δίκαια προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις:

1. Το Γυμνάσιο του Γάβρου με 16 μαθητές, καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για να παραμείνει. α) Παραμεθόριο και δυσπρόσιτο με μαθητές από 10 χωριά. Ο Άνω Μελάς και η Κρυσταλλοπηγή απέχουν 37 χλμ από το Μανιάκι με δύσκολη διαδρομή τουλάχιστον 40΄. β) Καταπληκτικό κτίριο με όλα τα σύγχρονα εποπτικ μέσα διδασκαλίας. γ) Θέληση των κατοίκων να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην εσχατιά της Βορειοδυτικότερης άκρης της Ελλάδος.

2. Το Δημοτικό Σχολείο της Πενταβρύσου είναι 6θέσιο με 42 μαθητές και ένα από τα ζωντανότερα χωριά του Νομού. Μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν και τα 3 εξαθέσια δημοτικά σχολεία στην περιοχή.

3. Το Δημοτικό Σχολείο των Αμπελοκήπων, μπορεί να παραμείνει σαν δεύτερο στον πρώην Δήμο Ίωνος Δραγούμη γιατί διαθέτει: α) καινούριο σχολικό κτίριο από το 1998 και β) θετικούς δημογραφικούς δείκτες για την παρούσα συγκυρία.

Καλείται η κα Υπουργός Παιδείας να ανακαλέσει την άδικη και αντιπαιδαγωγική απόφασή της για τα ανωτέρω 3 σχολεία.

alphafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: